14 februari, 2013

Landgoed DuivenvoordeDe zon schijnt, er staat een lekker oostenwindje en het zou droog blijven. Wat wil je nog meer. Het lijkt me een goed idee om weer eens naar de Starrevaart te gaan. Er was de laatste tijd het nodige gezien dus de verwachtingen zijn hoog gespannen.
Helaas blijkt bij aankomst de gehele plas bevroren. Er resteert slechts een klein wakje in het midden van de plas! Boven de plas vliegen duizenden Smienten rondjes. Ze zijn kennelijk op zoek naar open water. Het is een prachtig gezicht! Helaas laat de al dagenlang gesignaleerde Roerdomp zich niet zien. Veel meer dan een enkele Stormmeeuw en Zilvermeeuw is er op dit moment niet waar te nemen en moet ik iets anders verzinnen.
Smient - Eurasian Wigeon - Anas penelope
Smient - Eurasian Wigeon - Anas penelope
Smient - Eurasian Wigeon - Anas penelope

Gelukkig krijg ik een tip van een medevogelaar dat er op het Landgoed Duivenvoorde Appelvinken waren gezien. Hemelsbreed ligt Het Landgoed op ca. 3 km van de Starrevaart. Met de auto zou ik een enorme omweg moeten maken dus lijkt het me logischer daar maar heen te wandelen. Ik was nog nooit op het Landgoed Duivenoorde geweest en was meteen onder de indruk van de hele entourage.Wat een geweldige plek om te wandelen. Voor meer informatie over het Landgoed zie de website.  Normaal gesproken maak ik niet zo vaak landschapsfoto's maar de Nikon N1 maakt het wel heel makkelijk.
Gelukkig zijn er meer vogelaars en fotografen aanwezig die een plaatje willen maken van de Appelvinken waardoor ik vrij snel de plek vind waar ze regelmatig worden gezien. Een enorme grote .... wordt  door de Appelvinken bezocht voor de vruchtjes die rijkelijk aanwezig waren. Ik ben niet zo'n plantenkenner en heb geen idee waar ze op fourageren! Als iemand het weet dan hoor ik dat graag. Wat zijn het toch fantastische vogels! Zo als altijd zou ik best wel wat dichterbij willen komen om optimale foto's te maken echter daar zijn ze toch echt te schuw voor!

Appelvink - Hawfinch - Coccothraustes coccothraustes

Om een betere foto te laten zien ben ik nog even in mijn digitale archief gedoken...Deze foto heb ik ooit in Flevoland gemaakt.

Appelvink - Hawfinch - Coccothraustes coccothraustes

Het lukte me om nog een wegvliegende Appelvink te fotograferen. Uiteraard weer een sterk gecropte foto maar naar mijn idee wel leuk om te laten zien.

Appelvink - Hawfinch - Coccothraustes coccothraustes


Op de terugweg zie ik langs de oprijlaan nog een blauwe flits voorbij komen. IJsvogel!! Mijn dag kan niet meer stuk!

Alvast weer bedankt voor het bezoek aan mijn Blog.

6 opmerkingen:

Marianne zei

Wat een leuk blog. Eerst al die mooie vliegende smieten, daarna landschapsfoto's met zo te zien een mooi winterzonnetje en tot slot stoere appelvinken. Knap die vliegende Appelvink. En croppen doen we allemaal, niets geks aan.

Groetjes,
Marianne

Nieske zei

Hoi Ben...

Wat heb je verrassende foto's..
zolang als ik op je blog kom heb ik alleen maar vogel foto's van je gezien...maar ook heel mooi dit, het doel was natuurlijk de appelvink..
De Appelvink zat 3 weer geleden zomaar bij ons in de tuin, net als het vrouwtje van de Goudvink..zal vast hoger geweest zijn, want de dooi viel in en ik heb ze nooit meer gezien...
Je hebt hebt hem mooi in de vlucht vast kunnen leggen...
mooie blog...

gr. Nieske

Ghita Pluijmaekers zei

Wat leuk om dit te lezen. Ik fiets regelmatig naar Starrevaart, maar Landgoed Duivenvoorde, daar ben ik nog nooit geweest en is daar toch best dicht in de buurt. Het lijkt mij zeker de moeite waard om eens te gaan kijken.
En leuk dat je de appelvinken hebt gevonden, een soort die nog op min wensenlijstje staat.
groetjes Ghita

Helma zei

Nooit van dat landgoed gehoord Ben, maar dat kan ik natuurlijk opzoeken.
Je foto's van de Appelvink vind ik super.
Hier in Enkhuizen waren die vinken nog nimmer gezien en ik loop vorige week door de heemtuin en wat zag ik daar???? Een appelvink!!
Wel een foto kunnen maken maar geen mooie. Die komt dus tzt in de net wel ent niet serie hihi....

Je vliegende appelvink is echt een hele mooie hoor.

Groetjes, Helma

RVDaalen zei

Hallo Ben,

Ik ben er onlangs ook geweest bij deze Appelvinken. Erg gaaf om te zien zoveel bij elkaar, maar inderdaad erg schuw en te hoog in de toppen voor een perfect vogel. Toch heb je er eentje vliegend mooi te pakken. Het is een prachtig stukje natuur daar, met als bezienswaardigheid het Kasteel natuurlijk. Wat levert die Nikon V1 toch kwaliteit en lekker compact.


Ben benieuwd waarmee je mij de volgende keer gaat boeien.


Gr,

Remco

Gonnie van de Schans zei

Hoi Ben,
Wat zijn smienten toch mooi. Maar van appelvinken kunnenze het waarschijnlijk niet winnen. heel mooi. zeker oo di ein de vlucht. Ik denk zo dat je er nog wel eens vaker heen zult gaan, zeker na die blauwe flits.
Groeten, Gonnie