Pagina's

Pagina's

27 september, 2012

Vossen AWD

Regelmatig zie ik op diverse Blog's prachtige opnamen van Vossen. Ondanks jarenlang "polderen" heb ik nooit een mooie opname kunnen maken van een Vos. In mijn omgeving zijn ze wel te zien maar zeer schuw. Het leek me tijd om hier eens verandering in te brengen. In de AWD zijn ze vaak te zien en soms zeer tam dus lijkt het me een goed idee hier eens een kijkje te nemen. Met googelen kom je al een heel eind als je precies wilt weten waar ze normaal gesproken gezien worden. Goed voorbereid ga ik samen met vriend Wim naar de AWD. De ingang Panneland geeft de kortste route naar de plek. Het is toch nog zo'n kleine 4 km wandelen voordat we bij de plek arriveren. Vanuit het kruispunt van wegen kunnen we mooi alle kanten met de verrekijker afzoeken. Helaas geen vos te zien. Zou ik wel op de juiste plek staan?


Na een kwartier zie ik in de verte uit westelijke richting een vos aankomen. We wachten geduldig af en ja hoor hij komt onze kant uit. Snel neem ik wat foto's met mijn 300mm. Al snel moet ik van lens verwisselen. Wat komt hij dichtbij! Je kan zien dat de Vos gewend is aan mensen. Tot op ca.1 m sluipt de Vos naderbij. Ongelofelijk! Als je dit voor het eerst meemaakt dan krijg je daar wel een kick van. In alle standen maak ik foto's. Als je dan toch de kans krijgt dan moet het maar meteen uitgebreid gebeuren. Een tweede Vos sluit zich aan. Er komen nu wat wandelaars bij die de Vossen gaan voeren. Ja hier is het de Vossen toch eigenlijk om te doen! Het is natuurlijk leuk maar het is wel de vraag of op deze manier fotograferen wel voldoende bevrediging geeft. Als je gewend bent zoals ik met vogelfotografie om uiterst voorzichtig te werk te gaan en je al blij bent met een enkele foto dan is dit wel even een verademing maar de spanning van fotografie gaat wel verloren. Wat wel blijft is de intentie om zo creatief mogelijke foto's te maken. Het is in ieder geval leuk geweest om een keer te doen. Misschien van de winter nog een keer in de sneeuw.











Alvast weer bedankt voor het bezoek aan mijn Blog

21 september, 2012

Op zoek naar de Zwarte mees...

Vanmiddag weer even tijd om te gaan vogelen. Ik zou nu toch zo langzamerhand wel een Zwarte mees willen zien. Er is een behoorlijk influx aan de gang. Zwarte mezen worden werkelijk overal gezien. Gisteren ben ik nog naar het Beatrixpark en Prinses Julianapark geweest waar ze zijn gezien. Helaas zonder resultaat. Vanmorgen waren ze in de Broekpolder gezien dus maar weer een nieuwe kans proberen te benutten. Ook nu weer zonder resultaat. Ik besluit dan nu maar door te fietsen via de Foppenpolder richting Hoek van Holland. Bij de kleine Foppenplasjes zie ik een groepje Lepelaars. Met de verrekijker zie ik dat er een koereiger bij staat. Wel heel opmerkelijk. Uiteraard pak ik snel mijn statief en diep ik mijn fototoestel uit mijn fietstas. Helaas is de vogel alweer gevlogen. Ik vind hem terug veel verder weg tussen een stel koeien.

Koereiger - Cattle Egret - Bubulcus ibis

Ik probeer de waarneming door te geven aan Waarneming.nl.  Helaas heb ik geen ontvangst en kan ik de waarneming niet uploaden. Na ca. 10 minuten vliegt de Koereiger in zuidelijke richting en verdwijnt uit het zicht. 
Langs de Waterweg is er weinig te zien. Je zou b.v. Oeverlopers of zo kunnen verwachten. Langs de Koningin Emmaboulevard in Hoek van Holland is het laag water. Altijd leuk voor steltlopers. Naast de gebruikelijke Scholeksters zie ik een Rosse Grutto. Een leuke waarneming op deze plek.

Rosse Grutto - Bar-tailed Godwit - Limosa lapponica
Verder op de pier zie ik aanvankelijk geen bijzondere vogels. Natuurlijk wel de altijd aanwezige Steenlopers, Zilvermeeuwen en Scholeksters. Ik maak er nu weer eens wat werk van om ze op een fotogenieke manier vast te leggen.

Scholekster - Eurasian Oystercatcher - Haematopus ostralegus

Scholekster - Eurasian Oystercatcher - Haematopus ostralegus

Scholekster - Eurasian Oystercatcher - Haematopus ostralegus

Scholekster - Eurasian Oystercatcher - Haematopus ostralegus
Plotseling komen er twee kleine zangertjes voorbij. Eentje daarvan gaat even kortstondig zitten. Zwarte mees!! Toch nog gezien vandaag. Eindelijk. Ik wacht een poosje in de hoop dat ze terug komen van hun drieste tocht in westelijke richting. Na een half uur hou ik het voor gezien en ga weer in oostelijke richting. Halverwege de pier komt mij een groepje van een stuk of 10 Zwarte mezen tegemoet. Eentje gaat vlakbij even zitten en bied me een tiental seconden de gelegenheid wat foto's te maken. Missie toch nog geslaagd zij het totaal onverwacht.

Zwarte Mees - Coal Tit - Parus ater

Zwarte Mees - Coal Tit - Parus ater

Zwarte Mees - Coal Tit - Parus ater

In het kader van mijn vogeljaar 2012 zijn er weer 4 nieuwe soorten toegevoegd. Zie tab vogeljaar 2012.
Dit brengt het totaal op 139 soorten dit jaar gefotografeerd in Nederland.

Alvast weer bedankt voor het bezoek van mijn Blog.


19 september, 2012

Vogels van Bulgarije

8-9-2012 t/m 13-9-2012

Maandag  j.l. zijn we terug gekomen van een tiendaagse vakantie in Bulgarije. We hebben voor Bulgarije gekozen vanwege het feit dat het voor ons een compleet nieuwe bestemming was. Bovendien is Bulgarije redelijk betaalbaar en om deze tijd van het jaar gezegend met een heerlijk klimaat. De keuze was gevallen op de streek rond Burgas en dan kom je al snel terecht bij Sunny Beach. Dit vakantie paradijs heeft heel veel hotels in allerlei prijsklassen en is voorzien van alle toeristische activiteiten die je maar kan bedenken. Natuurlijk moet je wel van deze drukte houden. Soms vind ik het best wel gezellig echter een auto is wel noodzakelijk om zo af en toe eens in een andere omgeving te verkeren. De tijd van het jaar zou goed zijn voor een doortrek van talloze vogelsoorten. Deze streek zou zelfs kunnen wedijveren met de Bosporus bij Istanboel. Helaas moet ik zeggen dat ik er weinig van heb gemerkt. Ik heb geen idee waar het aan lag. Wellicht waren de weersomstandigheden niet gunstig. Met name de windrichting is daarbij heel belangrijk. Natuurlijk heb wel wat doortrek waargenomen. Regelmatig vlogen er flinke groepen bijeneters over het hotel. Er zijn in de omgeving van Sunny Beach een aantal gebieden die interessant zijn voor vogelaars. Noordelijk van Sunny Beach bevindt zich een parkachtig gebied dat direct aan zee grenst. Hier een aantal leuke waarnemingen gedaan van o.a. Grauwe klauwier, Middelste Bonte Specht, Groene Specht, Grote Bonte Specht, Kleine Vliegenvanger, Grauwe Vliegenvanger en Gekraagde Roodstaart.

Grauwe Klauwier   .    Red-backed Shrike  ·  Lanius collurio

Europese Bijeneter   .   European Bee-eater  ·  Merops apiaster

Grauwe vliegenvanger   .   Spotted Flycatcher   .   Muscicapa striata

Grauwe Klauwier   .    Red-backed Shrike  ·  Lanius collurio
Grauwe Klauwier   .    
Grauwe vliegenvanger   .   Spotted Flycatcher   .   Muscicapa striata

Grauwe vliegenvanger   .   Spotted Flycatcher   .   Muscicapa striata

Middelste Bonte Specht   .   Dendrocopos medius

Middelste Bonte Specht   .   Dendrocopos medius

Zuidelijk van Sunny beach is de een monding van de Hadzijska Reka rivier. Helaas is het van oorsprong prachtige gebied zoals beschreven in Where to watch birds in eastern Europe weinig meer over. Bovendien is het geen leuke plek om de wandelen met je camera en verrekijker in verband met de aanwezigheid van een nudisten strand. Ook in de duinen kan je er niet aan ontkomen. Een betere optie was de keuze naar de grote meren rondom Burgas te gaan. Het is niet eenvoudig de observatiepunten te vinden. we hebben er twee bezocht. Het eerste was het bezoekerscentrum bij Poda. Hier zagen we Bruine kiekendief, Kleine Zilverreiger, Watersnip en in de verte Roze Pelikanen. Helaas allemaal zeer ver weg. Het centrum ziet er wel leuk uit en is voorzien van extra verrekijkers en een telescoop. Een beter observatiepunt was bij het Pomorie Lake. Hier o.a. gezien Kleine Strandloper, Breedbekstrandloper, Bontbeklplevier, Bosruiter, Groenpootruiter, Kluut, Dwergmeeuw, Dunbekmeeuw, Grote Stern en Noordse Stern.

Bezoekerscentrum Poda

Bruine kiekendief   .   Western Marsh Harrier  ·  Circus aeruginosus

Bezoekerscentrum Pomorie lake

Bosruiter   .   Wood Sandpiper  ·  Tringa glareola

Breedbekstrandloper   .   Broad-billed Sandpiper  ·  Calidris falcinellus

Kleine Strandloper   .   Little Stint  ·  Calidris minuta

 Noordse Stern    .   Arctic Tern  ·  Sterna paradisaea

Geelpootmeeuw   .   Yellow-legged Gull  ·  Larus michahellis

Grote Stern    .    Sandwich Tern  ·  Thalasseus sandvicensis
Vooral met de waarneming en foto's van de Breedbekstrandloper ben ik zeer content. Deze strandloper die ook wel (heel zelden) in Nederland wordt gezien zag ik daar voor het eerst en kon ik bij mijn lifelist voegen.
In het bezoekerscentrum bij Pomorie werkte een Nederlands vrijwilliger die ons een rondleiding gaf. Heel interessant om eens wat achtergrond informatie te krijgen. Het meer van Pomorie krijgt af en toe vers zeewater via een verversingskanaal. Helaas was het ijzer van de sluis gestolen en moest het kanaal handmatig met de schep geopend en gesloten worden met een zanddijk... De grote stern  is door beheersmaatregelen waaronder de aanleg van een eiland enorm gegroeid. Van ca 8 broedpaar in 1998 tot nu ca. 1500 broedparen. Een enorm succes. helaas ondervinden ze wel wat tegenwerking van het Saltmuseum waar je je kan wentelen in een modderbad. Trek daar dan wel ca. een dag voor uit! Zij beklagen zich over het feit dat al deze vogels overlast geven door hun ontlasting in het meer. Ja, voor mij is de keuze niet zo moeilijk. Weg met dat museum! Maar ja, ik kan makkelijk praten want ik ben geen liefhebber van modderbaden!
Tot slot nog enkele plaatjes van Nessebar. Dit is een plaatsje op ca. vijf km van Sunny Beach. Een heel leuk stadje dat is geplaatst op de werelderfgoedlijst van de UNESCO. Kenmerkend zijn de houten huizen die het geheel zeer schilderachtig maken.

Nessebar

Nessebar

Nessebar

Nessebar

Nessebar

01 september, 2012

Bonte Stern vervolg

Ik heb het wel geweten dat ik een Bonte stern heb gezien... De Bonte stern was nog niet eerder in Nederland gezien zoals u kunt lezen op de nieuwe database van de Dutch Birding Association http://www.dutchavifauna.nl/  
Deze site geeft een beeld van alle soorten die ooit zijn gezien in Nederland. De publicatie van mijn Blog heeft
heel veel bezoekers opgeleverd. Op de dag van de ontdekking zelfs meer dan 3500 bezoekers! Dat kwam natuurlijk ook omdat er een link van mijn Blog op zowel Waarneming.nl als ook op de site van de DBA was vermeld. Het heeft kennelijk een enorme impact op vogelend Nederland gehad. Ook veel e-mails met felicitaties vielen mij ten deel (waarvoor dank). De DBA ( Dutch Birding Accociation)  heeft mij intussen benadert met het verzoek een artikel te schrijven over deze ontdekking. Uiteraard zal ik graag aan dat verzoek voldoen. Dit artikel zal ik na publicatie in het blad van de DBA ook op mijn Blog publiceren.

Het heeft me werkelijk overdondert hoeveel belangstelling mijn ontdekking heeft opgeleverd. 

Once in a lifetime.

Tot slot nog twee niet eerder gepubliceerde foto's

Bonte Stern - Sooty Tern - Sterna fuscata

Bonte Stern - Sooty Tern - Sterna fuscata




Alvast weer bedankt voor het bezoek van mijn Blog