Pagina's

Pagina's

Vogelfotografie

Vogels fascineren mij al sinds mijn jeugd. Opgegroeid in een natuurrijke omgeving, had ik Midden Delfland en het Sterrenbos vlakbij. Mijn passie voor de natuur begon met het verzamelen van veren, vleugels, eieren en schedels, en evolueerde naar het waarnemen van vogels. Ik heb later de wereld rondgereisd om vogels te fotograferen en te filmen, maar ik geniet nu net zo veel van vogels in mijn eigen tuin. Vogelfotografie kan overal, of je nu door de polder struint of gebruikmaakt van vogelhutten (zie www.vogelhut.nl). Een eigen tuin biedt unieke mogelijkheden. Hier kun je je cameraopstelling optimaliseren en interessante objecten zoals boomstronken en bloeiende takken gebruiken voor natuurlijke poses.

Waar moet een tuin aan voldoen 

Lichtomstandigheden                                
Optimale lichtomstandigheden proberen te  benaderen is niet altijd eenvoudig. Een plek waarvan het uitzicht gericht is op het noorden om tegenlicht te vermijden is al een belangrijke stap. Optimale lichtomstandigheden zijn er gedurende de gouden uren. Dus kort na zonsopgang gedurende enkele uren in westelijke, in de  namiddag in oostelijke richting en overdag in noordelijke richting.  Niet altijd kan je zulke omstandigheden creëren en ben je afhankelijk van de situatie. 

Objecten en Trekpleisters
Gebruik natuurlijke objecten voor vogels om op te landen. Plant voedselrijke planten zoals bessenstruiken en zorg voor water- en voederplekken. Beschutting tegen roofdieren is essentieel.

Drinken en baden                                                 
Een drink- en badplek op ooghoogte is ideaal voor mooie foto’s. 

Broedgelegenheid scheppen
Broedgelegenheid scheppen (nestkasten) om vogels op een natuurlijk manier aan je tuin te binden. 

Achtergrond                                        
Een neutrale, natuurlijke achtergrond zonder storende elementen is belangrijk. Fotografeer op ooghoogte voor de beste scherptediepte.

Tuinontwerp
Een afwisselende tuin met grasvelden, besdragende planten en heggen trekt vogels aan. Maak composthopen en gebruik natuurlijke materialen voor hoogteverschillen en insectentrekkers. Voor afscheidingen, kies heggen en klimplanten.

Tuinonderhoud
Een netjes onderhouden tuin is minder aantrekkelijk voor vogels. Stel onderhoud uit tot eind winter, zodat afgevallen bladeren en uitgebloeide bloemen insecten en zaadetende vogels aantrekken. Snoei struiken niet allemaal tegelijk en gebruik snoeihout voor schuilplekken.

Snoeien
Snoei struiken niet of niet allemaal tegelijk. Gebruik snoeihout en afgevallen takken voor het maken van takkenrichels. Dit is goed voor schuilplekken voor vogels. Snoei bessenstruiken in het voorjaar. Bessen zijn een waardevol voedsel voor bes etende vogels.  

Inrichting

Een schuiltent of een tuinhuisje biedt een ideale plek om ongezien te fotograferen. Fotograferen vanuit huis kan ook, mits er geen tegenlicht is en de ramen schoon zijn. 







Voer om vogels mee te lokken  

Vogels mogen het hele jaar door gevoerd worden.
Merel, Zanglijster, Spreeuw: Bessen, fruit, broodkruimels.
Winterkoning, Roodborst: Meelwormen, ongekookte havermout.
Koolmees, Pimpelmees: Vetbollen, ongezouten pinda's.
Specht, Boomklever: Spekzwoerd, zonnepitten.

Wat moet u niet doen 

Geef ook geen erwten, bonen en  linzen. Die zijn gewoon te groot voor onze tuinvogels en daarom ongeschikt. Geef geen Melk. Dit is voor vogels onverteerbaar. Geef ook geen margarine en olie. Is schadelijk voor watervogels omdat dit de vetlaag aantast waardoor de waterdichtheid van hun verenkleed niet meer optimaal werkt. Geef ook geen gezouten en gebrande pinda’s zijn heel ongezond voor vogels.                                       


2 opmerkingen: