Pagina's

Pagina's

11 februari, 2014

Duikers

De Brouwersdam is om deze tijd van het jaar altijd goed voor Roodkeelduikers. De afgelopen weken wordt er ook regelmatig een IJsduiker gezien. Best wel bijzonder in onze regio. Een reden temeer om toch maar weer eens die kant uit te gaan.
In de havenkom zwemt nog een Zeekoet. Helaas te ver weg voor een goede foto. Kort voordat ik arriveer was er ook nog een Zwarte Zeekoet gezien. Zeer zeldzaam in Nederland! Helaas gemist! Gelukkig zwemt er langs het strand, zuidelijk van de havenkom, op relatief korte afstand een prachtige Roodkeelduiker. Echt een buitenkans. Zo snel ik kan ga ik naar de vloedlijn en kan kort achter elkaar een aantal leuke opnamen maken.

Roodkeelduiker - Red-throated Loon - Gavia stellata

Roodkeelduiker - Red-throated Loon - Gavia stellata

Roodkeelduiker - Red-throated Loon - Gavia stellata

Wat een kracht straalt deze vogel uit! Geweldig deze kans om hem zo te fotograferen. Tussen de opnamen door komt er ook nog eentje aanvliegen. Ver weg maar toch nog redelijk op de foto!

Roodkeelduiker - Red-throated Loon - Gavia stellata
Een uitstapje richting Stolpweg levert nog twee keer een IJsvogel op die zich niet laten fotograferen. Dan maar weer terug naar de Brouwersdam. Nu zie ik langs het zelfde strand als vanmorgen een IJsduiker. Hier heb ik op gewacht. De weersomstandigheden zijn wel enigszins omgeslagen en het licht is niet meer zo mooi als vanmorgen. In Nederland is de IJsduiker vrij zeldzaam en een kans er eentje te fotograferen moet je meteen aangrijpen.
De IJsduiker komt helaas niet zo dichtbij als de Roodkeelduiker vanmorgen maar fotograferen  is naar mijn idee toch de moeite waard.

IJsduiker - Common Loon - Gavia immer

En om het plaatje compleet te krijgen ook nog een foto van een Parelduiker uit mijn archief. Een opname gemaakt bij Stellendam op 1 januari j.l.

Parelduiker - Arctic Loon - Gavia arctica

Goed zijn nu de verschillen te zien. Een Roodkeelduiker is slanker en lichtgebouwd. Heeft altijd wit voor het oog en een enigszins opgewipte ondersnavel. De Parelduiker heeft een donkere achterzijde van de nek en een opvallende witte dijvlek. De IJsduiker heeft een forse snavel en een steil voorhoofd.
Ben heel blij dat het in korte tijd gelukt is de in Nederland voorkomende duiker te fotograferen. Hopelijk gaat het ook ooit nog lukken met de super zeldzame Geelsnavelduiker. 

Alvast weer bedankt voor het bezoek aan mijn Blog.

5 opmerkingen:

  1. Hallo Ben, mooie foto´s en onderhoudende tekst. Die geelsnavelduiker zal vast wel lukken.

    Groetjes, Marius

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Prachtig Ben...
    vooral de 1ste drie foto
    vind ik echt prachtig, complimenten!!

    Nieske

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Weer een succesvolle dag voor je, TOP. De duikers zijn fantastisch op de foto gezet. Schitterend!Mooi om die kleine verschillend uitgelegd te krijgen.
    groet,
    Maria

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Prachtige serie Ben, mooi om de Roodkeelduiker en de Parelduiker te zien. Nu zie je de verschillen ook na je uitleg ;-))

    Gr. Tinie

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Mooie serie van deze Duikers Ben!

    RKD staat er weer netjes op.
    Zo te zien is het altijd goed toeven in Brouwersdam!!!

    Ben benieuwd waarmee je a.s. weer mee komt.

    Groeten en fijn weekend.

    Remco

    BeantwoordenVerwijderen