Pagina's

Pagina's

11 januari, 2016

IJsduiker den Haag



Het weer is de hele dag al druilerig maar halverwege de middag klaart het gelukkig op. Vanmiddag dan toch maar naar den Haag. Er is al dagen lang een IJsduiker te zien in het Laakkwartier. Zo ook vandaag. Omstreeks 15:00 uur arriveer ik op de plek en kan aanvankelijk de vogel niet vinden. Ineens zie ik hem in mijn ooghoek  onderduiken. Eigenlijk vlakbij de plek waar ik de auto heb geparkeerd. Wow wat een geweldig mooie vogel. De power straalt er vanaf. Duikers zijn toch wel mijn favoriete vogelgroep (hoewel... ik heb nog wel een aantal favorieten!) Gelukkig komt er een flets zonnetje in de rug. Ideaal voor een paar mooie opnamen.
De IJsduiker is een grote duiker met een flinke snavel en een steil voorhoofd.  Adulte vogels in zomerkleed hebben een compleet zwarte kop met groene glans en zwart-witte bloktekening op de bovendelen. Op de zij hals zit een wit gestreepte vlek. In winterkleed ontbreekt de zwart-wit tekening en zijn de bovendelen effen donker. Verder is de snavel grijs-wit in plaats van donker. De achter hals is donker en de voor hals licht. Juveniele vogels lijken op adulte vogels in winterkleed maar hebben een licht schubpatroon op de bovendelen. De veerrandjes zijn beige en nog niet afgesleten. De IJsduiker van Den Haag is een 2e kalenderjaar en dus vorig jaar geboren. IJsduikers zijn in Nederland voornamelijk in de winter te zien, langs de kust maar ook soms in het binnenland. Ze komen vaak vanuit IJsland en overwinteren langs de kust van Noordwest Europa. Soms komt er een vogel in het binnenland terecht en is dan mooi te zien op een grote plas, vaak langs één van de grote rivieren in ons land en nu dus ook in het binnenwater van de Gouderiaankade in den Haag. De IJsduiker duikt soepel en krachtig en zoekt ook vaak voedsel door alleen de kop onder water te steken. Deze IJsduiker vangt voornamelijk Amerikaanse rivierkreeften (een exoot) die gulzig opgegeten worden. Per jaar worden er ongeveer tussen de 10 en 20 ijsduikers in Nederland gezien. Dit varieert per jaar, meestal zonder duidelijke reden. Langstrekkende vogels worden vanaf de kust gezien en foeragerende vogels worden vaak gemeld in de buurt van havenhoofden of dammen. Zo is bijvoorbeeld de Brouwersdam een bekende plek om ijsduikers te zien. Gegevens ontleend aan de site van vogelbescherming.
 


IJsduiker - Common Loon - Gavia immer

IJsduiker - Common Loon - Gavia immer

IJsduiker - Common Loon - Gavia immer

IJsduiker - Common Loon - Gavia immer

IJsduiker - Common Loon - Gavia immer
IJsduiker - Common Loon - Gavia immer

Alvast bedankt voor het bezoek aan mijn Blog en de reacties op mijn vorige Blog.

7 opmerkingen:

  1. Hoi Ben,
    Tja, zo'n kans laat je natuurlijk niet aan je voorbij gaan!
    Het levert je bloedmooie en veerscherpe foto's op. Echt zo, GAAF, Wanneer krijg je die nou zo mooi dichtbij in detail voorgeschoteld.
    Genieten hoor van deze blog!
    groetjes,
    Maria

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Toffe serie weer Ben, ik heb hem gisteren ook gezien en geplaat.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Mooi dat je tamelijk dichtbij woont. Zo heb je mooi kunnen profiteren van deze buitenkans. Het heeft je in ieder geval schitterende platen opgeleverd.
    Groet, Kees

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Hoi Ben
    Ook jij heb 'n mooie serie gemaakt en ook dichtbij.
    Die kans kon ik niet laten liggen en ben ook geweest zoals je zag.
    Groetjes Loes

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Hoi Ben,
    als ik zo'n kans kreeg dan was ik er ook zeker weten naar toe gegaan.
    Mooie foto's kon je ervan maken en de kleuren van foto 4 zijn echt heel mooi!

    Groetjes, Helma

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Prachtige foto's, het is toch een behoorlijk groot water en dan moet je het treffen dat ie redelijk dichtbij zit.
    groetjes Ghita

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Een bijzondere watervogel en die zo mooi in beeld krijgen is een buitenkans. Fraaie foto's Ben.
    Groeten, Gonnie

    BeantwoordenVerwijderen