Wat een kleurenpracht heeft een adult mannetje Fazant... Natuurlijk heeft dit een functie. In combinatie met het vleugelgewapper en de luid kakelende roep moet het andere mannetjes op afstand houden en potentiële vrouwtjes aantrekken (zie archieffoto). Een mannetje wil zich op dit gebied onderscheiden en met zoveel mogelijk vrouwtjes paren. Het uitbroeden van het nest en de opvoeding van de jongen laat hij als een echte macho aan de vrouwtjes over. Gelukkig is zij daar het beste voor toegerust omdat zij beschikt over een fantastische camouflage. De Fazant is een echte bodemvogel die altijd eerst te voet op de vlucht slaat. Lukt dat niet dan vliegt de vogel met veel kabaal op om na een snelle vlucht verderop weer in te dalen in de begroeiing. Zelfs de kuikens kunnen na een week al enkele meters vliegen. De Fazant is oorspronkelijk waarschijnlijk door de Romeinen ingevoerd uit Azië en destijds uitgezet als jachtwild. Voor 1993 werden ze in Nederland nog door jagers uitgezet om later als jachtbuit afgeschoten te worden. Daarna werd uitzetten verboden waardoor de populatie flink is afgenomen. Alleen in gebieden met voldoende voedsel kunnen ze zich nog handhaven. Dit zijn vooral de laaglandbossen waar ze gespecialiseerd zijn in het vangen van insecten, hagedissen en zelfs muizen. Ze eten ook zaden en soms ook aas.
|
Fazant - Common Pheasant - Phasianus colchicus ( Archief) |
Vanmiddag zag ik een Fazanthaan langs de oever van een sloot door het hoge gras kruipen. Dit leek me een goede mogelijkheid een vliegende Fazant te fotograferen. Ik besloot de handmatige focus te gebruiken om de invloed van de achtergrond uit te schakelen. Helaas geen goede keuze omdat de vogel toch schuin van mij weg vloog. Hierdoor was slechts 1 vluchtfoto scherp en niet helemaal optimaal zoals je het zou willen omdat de vogel schuin naar achteren vloog.
|
Fazant - Common Pheasant - Phasianus colchicus |
|
Fazant - Common Pheasant - Phasianus colchicus |
Vanavond kreeg ik een herkansing! Een Fazanthaan liep samen met een vrouwtje langs het kanaal de Schie te foerageren. Verderop kwam een fietser aan die een roeiboot met acht roeiers begeleidde. Je kon van te voren voorspellen dat de vogels er van door zouden gaan en voor mij langs naar het dijklichaam zouden vliegen. Een buiten kans! Eerst kon ik nog een aantal leuke opnamen maken van de hen voordat ze opvloog. Later in vlucht gevolgd door de Fazanthaan. Wow in 1x allebei in vlucht gefotografeerd... Toch nog goed gelukt. De haan met de bek wijd open waarbij het karakteristieke geluid gemaakt wordt waar je altijd van schrikt als je er niet op rekend...
|
Fazant - Common Pheasant - Phasianus colchicus |
|
Fazant - Common Pheasant - Phasianus colchicus |
|
Fazant - Common Pheasant - Phasianus colchicus |
|
Fazant - Common Pheasant - Phasianus colchicus |
Alvast weer bedankt voor het bezoek aan mijn Blog en de reacties op mijn vorige Blog.
Wow, wow, Ben, wat knap!!
BeantwoordenVerwijderenFazanten in vlucht, toe maar, en toch bloedje scherp ook nog en die eerste in vlucht vind ik toch heel mooi hoor! Heel apart ook! Je hebt de buitenkans goed benut!
Het zijn dan wel exoten, ze zijn prachtig.
(en ik schrik ook altijd als vlak voor mijn voeten er ineens een vandoor gaan ;-))
Vandaag waren het twee watersnippen, waar ik zowat op trapte ...en ik had ze niet gezien!( dus ook geen foto)
Groetjes,
Maria
Prachtige serie, genieten met een grote "G"
BeantwoordenVerwijderenGr Jan W
Wat een mooie momenten heb je hier te pakken Ben.
BeantwoordenVerwijderenPrachtig om te zien en mooi gefotografeerd.
Groetjes Tinie
Prachtige foto's Ben van dit koppeltje Fazanten.
BeantwoordenVerwijderenDe laatste vlucht opnamen zijn super.
Groet Bert
Hallo Ben,
BeantwoordenVerwijderentolle Aufnahmen, ich selber habe Jagdfasane mehrere Jahre gezüchtet und war immer sehr gerne bei der Balz dabei, auch in der freien Wildbahn konnte ich sie schon beobachten aber leider nicht fotografieren.
Grüsse Frank