Pagina's

Pagina's

07 juni, 2018

Steenuil

Regelmatig kijk ik even of de Steenuil nog op zijn stekkie zit in Midden-Delfland. Vaker niet dan wel! Het is dus zaak om regelmatig even te kijken. Dit keer zag ik er zelfs twee! In eerste instantie zat er een andere steenuil op het paaltje. Toen kwam er een tweede steenuil aangevlogen die vervolgens zijn voorganger weg joeg. Snel kon ik vrij dichtbij een serie opnamen maken. 

Gelukkig woon ik vlakbij het Midden Delfland. Een prachtig weidegebied en van oudsher ook een plek waar steenuilen voorkomen. Het valt niet mee om ze te vinden maar als je een plekje weet dan kan je er regelmatig van genieten. Ze zijn heel plaats trouw. Regelmatig fiets ik even langs. Meestal in de avond na het avondeten maar soms ook 's morgens. Als je zo regelmatig langskomt leer je ook een beetje de gewoonten kennen en de plekjes waar ze zich het liefste ophouden. Soms zijn ze te zien. Meestal op grote afstand maar af en toe heb je geluk en zitten ze dichterbij. Als je ze dan ook nog kan fotograferen is je dag alweer geslaagd. Het blijft echt de leukste vogel die je in Nederland voor de lens kan   krijgen.  De steenuil is de bekendste van de kleinere uilensoorten. In ons land is hij van oudsher een bekende verschijning in vooral kleinschalig agrarisch cultuurlandschap. De steenuil schuwt de menselijke omgeving niet en broedt vaak op boerenerven, vooral als deze voldoende natuurlijke variatie bieden. Dan kan een steenuil op een klein oppervlak alles vinden wat hij nodig heeft. Vanaf paaltjes of andere verhogingen zoekt de steenuil naar voedsel en vliegt daar in golvende vlucht op af. De steenuil is nauwelijks groter dan een merel maar oogt toch wat forser door z’n opgezette veren. Het verenkleed is overwegend bruin tot grijsbruin met witte streepjes en druppelvormige vlekken. Opvallend zijn de felgele ogen en lichte ‘wenkbrauwen’. Het achterhoofd lijkt een kopie van het voorhoofd met toegeknepen ogen. In rust is zijn postuur gedrongen, bij waakzaamheid rekt de uil zich uit. Niet altijd zichtbaar zijn de lange, bevederde poten. Broedperiode van half april tot half mei. Legsel bestaat gemiddeld uit 3-5 eieren. Normaliter één legsel per jaar, incidenteel tweede legsel tot half juni. Broedduur: 24-28 dagen. Broedt in allerlei natuurlijke holtes van bomen, vooral knotwilgen en oude (hoogstam)fruitbomen. Jongen verlaten na ongeveer een maand het nest.

Steenuil - Little Owl - Athene noctua
De Steenuil was geringd. Helaas kan ik er zelf niets van maken. Wellicht zijn er lezers van dit blog die toch met een bepaalde systematiek deze ring kunnen aflezen. Ik hoor het graag.

Steenuil - Little Owl - Athene noctua


Steenuil - Little Owl - Athene noctua
Goed te zien is de kop tekening van de Steenuil. Zo lijkt het net  alsof ook de achterzijde van de kop een "gezicht" heeft.

Steenuil - Little Owl - Athene noctua
Steenuil - Little Owl - Athene noctua
Steenuil - Little Owl - Athene noctua
Natuurlijk houdt de steenuil ook de lucht in de gaten en blijft waakzaam. Hier kan toch ook gevaar vandaan komen!  

Steenuil - Little Owl - Athene noctua
Steenuil - Little Owl - Athene noctua
Steenuil - Little Owl - Athene noctua
Alvast weer bedankt voor het bezoek aan mijn Blog en de reacties op mijn vorige Blog. Deze worden altijd zeer op prijs gesteld.

9 opmerkingen:

  1. Hoi Ben
    Oooohhhhh, wat prachtig!
    Het is echt de leukste vogel om voor je lens te krijgen! Super kans en geweldig goed benut
    Wat een plaatjes!
    Gefeliciteerd.
    (Dat is mij niet zo close gelukt op Lesbos, heb je de Uilen Post van mij ook nog gezien?)
    Groetjes,
    Maria

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Really fabulous photos. Amazing model. :)

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Hallo Ben,
    Alweer een prachtig blog over een Uil, Nu het Steenuiltje. Schitterende scherpe platen van deze top uil, geweldig in beeld gebracht.
    Groet Bert

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Hallo Ben,
    'N mooie serie van het Steenuiltje, 'n bekende plek.
    Groetjes Loes

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Hallo Ben
    gratulation zu dieser tollen Serie
    erstklassige Portrais...
    Grüsse Frank

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Hoi Ben, Heerlijk uiltje en mooie plaatjes. Ik heb nog even mijn best gedaan op de ring en ik denk dat op de bovenrand rechts ....station te lezen is (een ringstation dus). Ws is er wel achter te komen door ervaren ((steen)uilen)ringers maar dan zou ik als ik jou was de foto met de ring zoveel mogelijk in beeld op waarneming zetten (verborgen of onder embargo indien je de plek geheim wilt houden) en hem dan melden als ringvondst. Er zijn mensen die dat erg graag weten en uitzoeken.

    Groetjes,
    Marianne

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Mooie opnamen, ik ga ook geregeld kijken, maar ze laten zich nog maar moeilijk zien.

    Grt,

    Marco

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Geweldige serie Ben. Steenuiltjes zijn altijd fijn om te fotograferen. Blijft een bijzondere vogel.

    Groet,
    René

    BeantwoordenVerwijderen