Pagina's

Pagina's

15 februari, 2021

Houtsnip, Watersnip en Bokje

Deze tijd van het jaar met de strenge vorst van de afgelopen week  hebben snippen het zwaar. Ze zijn afhankelijk van zachte grond waar ze met hun lange snavel naar bodemdieren kunnen boren. Door de strenge vorst was dat niet overal mogelijk. In Zeeland weet ik een paar slootjes waar toch nog water in stroomde. Deze slootjes met slikrandjes waren de redding voor diverse soorten snipppen die in Nederland voorkomen om toch de vorstperiode te overleven. 

De Houtsnip is een plompe, bruine steltloper met een lange snavel, korte poten en brede, afgeronde vleugels. Zijn camouflage is perfect en heeft een tekening met het uiterlijk van dorre blaadjes. Heeft brede, opvallende dwarsbanden op de kruin en is fijn gebandeerd op de onderzijde. Daarnaast heeft hij opvallend grote donkere ogen. De Houtsnip is een bijzondere steltloper omdat hij in het bos leeft en kan op trek in allerlei bossen en bosjes worden gezien, waarbij hij bij verstoring vaak met luid klepperende vleugelslagen opvliegt. Als er sneeuw ligt komt hij zelfs wel in stadstuinen. Helaas vliegen houtsnippen tijdens de trek ook veel tegen ramen.

 Houtsnip - Eurasian Woodcock . Scolopax rusticola

 Houtsnip - Eurasian Woodcock . Scolopax rusticola

De Watersnip is een typische snip met zeer lange snavel. Opvallende strepen op kop en rug. Kenmerkend is de middenkruinstreep en de gebandeerde flanken. De Watersnip is een zeldzame broedvogel, maar op trek regelmatig te zien. Vertrouwt bij verstoring lang op zijn schutkleur, maar vliegt op tijd weg met een zigzaggend vlucht en roept daarbij kenmerkend 'skrètsj...skrètsj...'. Heeft een opvallende baltsvlucht, waarbij de vogel in een schuine hoek omlaag duikt. Hij spreidt daarbij zijn buitenste staartpennen, die merkwaardig gevormd zijn. Door de vibratie ontstaat een blatend geluid. 

Watersnip - Common Snipe - Gallinago gallinago

Watersnip - Common Snipe - Gallinago gallinago
Watersnip - Common Snipe - Gallinago gallinago
Watersnip - Common Snipe - Gallinago gallinago

Het bokje is de kleinste snip. Bij verstoring vertrouwt hij volledig op zijn camouflage, waardoor je hem meestal pas ziet als je er bijna op staat. Als er vorst is, zijn er betere kansen om hem te zien. Bijvoorbeeld in kwelslootjes. Het is geen zeldzame vogel en wordt op doortrek en in de winter bij ons gezien. Het Bokje is kleiner dan een watersnip en heeft een veel kortere snavel en met strepen op de flank. Daarnaast is de middenkruinstreep donker dit in tegenstelling tot de Watersnip. Vliegt zonder geluid vlak voor je voeten op om meestal na een korte vlucht weer te landen. Drukt zich bij onraad heel stil op de grond, waarbij de vogel helemaal versmelt met de omgeving. In vlucht herkenbaar aan het kleine formaat, de korte snavel en de ietwat puntige staart.

Bokje - Jack Snipe . Lymnocryptes minimus
Bokje - Jack Snipe . Lymnocryptes minimus
Bokje - Jack Snipe . Lymnocryptes minimus
Alvast weer bedankt voor het bezoek aan mijn Blog en de reactie op mijn vorige Blog.

10 opmerkingen:

  1. Als ik nu naar buiten kijk dan is het contrast groot met afgelopen week. Mooie serie Ben. Was ook leuk om jullie gisteren tegen te komen in dat gebied. Ik ben ook zeer in mijn nopjes dat ik o.a. alle drie de snippen heb kunnen fotograferen in één gebied. Het was echt een superweek qua fotografie.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Goedemiddag Ben.

    Wat een mooie foto's.
    Prachtige vogels.

    Groettie van Patricia.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Hallo Ben
    da warst du aber dicht dran, wunderschön
    Grüsse Frank

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Hoi Ben,
    Stuk voor stuk zijn het zowel bijzondere soorten als knappe platen. Het zijn de soorten die je niet zo makkelijk tegenkomt, laat staan kunt fotograferen. Het is je weer prima gelukt om er wat moois van te maken.
    Groet, Kees

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Hallo Ben, Prachtige opnames van de houtsnip en de watersnip. Ik hoop dat ze allemaal deze ijzige kou hebben overleefd.
    Groeten,
    Roos

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Hallo Ben,
    Die staan er goed op allemaal.
    Het Bokje is mijn favoriet, maar dat zal ook komen omdat ik die nog nooit gezien heb.
    Zag in de Broekpolder wel de nodige Houtsnippen,maar die hadden het niet naar hun zin. Blij voor deze soorten dat het nu flink is gaan dooien.
    Groet Bert

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Prachtige serie Ben. Goed gebruik gemaakt van de omstandigheden en van je kennis vwb het vinden van de juiste plekken.

    Groet,
    René

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Ook deze snippen zijn prachtig om te zien Ben.
    Ik zag voor het eerst dit jaar dan ook houtsnippen in de sneeuw.
    Prachtig gewoon.
    Jij laat hier gelijk drie mooie soorten zien.
    Mooi voor de lens gehad en vastgelegd.

    Groetjes, Helma

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Hallo Ben,

    Best bijzonder dat je drie snippen op een locatie kon vastleggen. Ik weet hier in de buurt ook een slootje waar ik in het verleden zowel watersnip als bokje kon fotograferen, maar afgelopen week was er geen spoor van te bekennen. Ik hou het bij strenge vorst in de gaten omdat er verwarmd water van een zuiveringsinstallatie op geloosd wordt en daarom niet dicht vriest. Houtsnip had ik enkele jaren geleden ook in de achtertuin, stond er bijna bovenop toen hij wegvloog. Ik heb nog spijt van dat ik hem niet eerder zag om foto's te kunnen maken, een unieke kans die zich waarschijnlijk nooit meer voordoet.

    Groeten,
    Ad

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Hi Ben, wat een prachtige foto's van deze snippen, ik heb genoten.

    BeantwoordenVerwijderen