Pagina's

Pagina's

21 juli, 2024

Winterkoning bezoekt regelmatig mijn huistuin

Onlangs heb ik mijn volkstuin opgezegd. Er was nogal wat achterstallig onderhoud aan het huisje en bij flinke regenval stond de tuin vaak onderwater. Bovendien was ook het normale tuinonderhoud zoals knippen van de heg en het grasmaaien Steeds meer een opgave. Ondertussen heb ik wel 10 jaar een volkstuin gehad en leek het me een goed moment er mee te stoppen.

Ik had destijds de tuin genomen om een plek te creëren waar ik vogels kon fotograferen. Dat is redelijk goed gelukt. Kijk eens onder de tab Vogels Thurlede. Inmiddels heb ik wat voorzieningen in mijn huistuin gemaakt en hoop op die manier toch nog leuke plaatjes in mijn huistuin te maken. Heel belangrijk is in dit verband de fontein waar water opborrelt, Water trekt altijd vogels aan! Een tweede object is een oude stronk die ik op een paalconstructie heb gemonteerd. Deze constructie is makkelijk verplaatsbaar als ik gebruik wil maken van een andere achtergrond. Natuurlijk zijn er meer zaken die belangrijk zijn zoals: 

Lichtomstandigheden 

Optimale lichtomstandigheden proberen te  benaderen is niet altijd eenvoudig. Een plek waarvan het uitzicht gericht is op het noorden om tegenlicht te vermijden is al een belangrijke stap. Optimale lichtomstandigheden zijn er gedurende de gouden uren. Dus kort na zonsopgang gedurende enkele uren in westelijke, in de  namiddag in oostelijke richting en overdag in noordelijke richting.  Niet altijd kan je zulke omstandigheden creëren en ben je afhankelijk van de situatie.

Objecten en Trekpleisters  

Gebruik natuurlijke objecten voor vogels om op te landen. Plant voedselrijke planten zoals bessenstruiken en zorg voor water- en voederplekken. Beschutting tegen roofdieren is essentieel.

Drinken en baden                                            

Een drink- en badplek op ooghoogte is ideaal voor mooie foto’s. 

Broedgelegenheid scheppen

Broedgelegenheid scheppen (nestkasten) om vogels op een natuurlijk manier aan je tuin te binden. 

Achtergrond  

Een neutrale, natuurlijke achtergrond zonder storende elementen is belangrijk. Fotografeer op ooghoogte voor de beste scherptediepte.

Tuinontwerp

Een afwisselende tuin met grasvelden, besdragende planten en heggen trekt vogels aan. Maak composthopen en gebruik natuurlijke materialen voor hoogteverschillen en insectentrekkers. Voor afscheidingen, kies heggen en klimplanten.

Tuinonderhoud

Een netjes onderhouden tuin is minder aantrekkelijk voor vogels. Stel onderhoud uit tot eind winter, zodat afgevallen bladeren en uitgebloeide bloemen insecten en zaadetende vogels aantrekken. Snoei struiken niet allemaal tegelijk en gebruik snoeihout voor schuilplekken.

Snoeien

Snoei struiken niet of niet allemaal tegelijk. Gebruik snoeihout en afgevallen takken voor het maken van takkenrichels. Dit is goed voor schuilplekken voor vogels. Snoei bessenstruiken in het voorjaar. Bessen zijn een waardevol voedsel voor bes etende vogels.  

Inrichting

Fotograferen vanuit huis kan ook, mits er geen tegenlicht is en de ramen schoon zijn. 

Voer om vogels mee te lokken  

Vogels mogen het hele jaar door gevoerd worden.
Merel, Zanglijster, Spreeuw: Bessen, fruit, broodkruimels.
Winterkoning, Roodborst: Meelwormen, ongekookte havermout.
Koolmees, Pimpelmees: Vetbollen, ongezouten pinda's.
Specht, Boomklever: Spekzwoerd, zonnepitten. 

Deze week had ik het geluk dat een winterkoning zich zeer goed liet bekijken en fotograferen. Wat een fotogeniek vogeltje!

De Winterkoning is een van onze kleinste vogels en  kleiner dan een Huismus en heeft een kort gedrongen lichaam. Het verenkleed is roodbruin met fijne donkere dwarsbandjes. Hij heeft een smalle lichte wenkbrauwstreep en een fijne snavel. De roep is een smakkend 'tseck'. De alarmroep is 'trik trik' die vaak versneld wordt tot een snorrend 'trrrrrrrrrrik'. De zang is een gevarieerde, explosieve opeenvolging van snelle, rollende trillers. De Winterkoning is een wijdverspreide broedvogel in bossen, parken, tuinen met voldoende ondergroei. Het is een standvogel die het hele jaar in uw tuin is te zien en vooral is te horen. Zijn zang klinkt overal bovenuit. In tegenstelling wat zijn naam doet vermoeden leggen veel Winterkoningen bij een strenge winter het loodje. Omdat het pure insecteneters zijn kunnen ze in de wintermaanden moeilijk aan voedsel komen. Ze produceren meerder legsels per jaar en kunnen na de winterdip zeer snel de populatie weer herstellen. Het nest van de Winterkoning is een gesloten bouwsel, welke zich meestal vlak bij de grond bevindt in een dichte ondergroei of in nissen. Het mannetje maakt meerdere nesten waaruit het vrouwtje kiest. De Winterkoning eet insecten en insectenlarven, kleine wormen en spinnen.

Winterkoning   .   Eurasian Wren  ·  Troglodytes troglodytes

Winterkoning   .   Eurasian Wren  ·  Troglodytes troglodytes

Winterkoning   .   Eurasian Wren  ·  Troglodytes troglodytes

Winterkoning   .   Eurasian Wren  ·  Troglodytes troglodytes

Winterkoning   .   Eurasian Wren  ·  Troglodytes troglodytes

Winterkoning   .   Eurasian Wren  ·  Troglodytes troglodytes


Alvast weer bedankt voor het bezoek aan mijn Blog en de reacties op mijn vorige Blog.


4 opmerkingen:

  1. Hallo Ben,
    Ik volg altijd graag je blogs over de vogels die je fotografeerde in je volkstuin, met soms hele bijzondere gasten. En de mooie close-ups die je kon maken in die volkstuin en je huistuin. Ik wens je weer veel succes met de tuinvogels. Dit winterkoninkje heeft je weer een prachtige serie opgeleverd. Tot slot bedankt voor je mooie info en bruikbare tips!
    Groetjes Maria

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Schitterende foto's van de winterkoning Ben, die zitten niet stil.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Hallo Ben,
    das sind wunderschöne Fotos vom Zaunkönig..gefallen mir sehr gut.
    Grüsse Frank

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Hallo Ben,
    Als dit winterkoninkje een voorproefje is van wat voor platen je in je tuin kan maken dan belooft dat heel wat. Voor de liefhebbers heb je heel wat bruikbare tips gegeven. Ik ben benieuwd wat je de komende tijd kunt laten van je tuinbezoekers.
    Groet, Kees

    BeantwoordenVerwijderen