Pagina's

Pagina's

07 augustus, 2024

Leucistische Aalscholver

Al enkele weken verblijft er bij de Koornmolengat een leucistische Aalscholver. In de kolonie aldaar geboren en nu voor het eerst de omgeving verkennend. Aanvankelijk was de vogel heel schuw maar geleidelijk aan werd de vogel steeds tammer. Natuurlijk leuk voor de fotografen die in flinke aantallen aanwezig waren.

Bij leucisme is er sprake van verminderde pigmentatie. Leucistische dieren produceren wel melanine en hebben pigment in hun vacht of veren, maar dit komt niet volledig tot uiting, vaak vanwege een gebrek aan bepaalde eiwitten. Dieren met leucisme zijn dus niet per definitie volledig wit. Albino's hebben  rode ogen, terwijl dieren met leucisme hun normale oogkleur behouden. De rode oogkleur bij dieren met albinisme is eenvoudig te verklaren: de kleur van de bloedvaten in de ogen schemert door omdat er geen pigment in de iris aanwezig is. Gegevens ontleent aan Onze Natuur. 











4 opmerkingen:

  1. Mooie serie Ben. De natuur heeft soms een vreemde kant.
    Groeten,
    Roos

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hoi Ben,
    Leucistische dieren zijn een bijzonderheid in de natuur. Mooi dat je de kans hebt gekregen om zo'n bijzondere vogel te zien en vast te leggen.
    Groet, Kees

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Wat bijzonder deze leucistische aalscholver. Prachtige shots!
    Groeten
    Frans

    BeantwoordenVerwijderen