Pagina's

Pagina's

Contact

Ben van den Broek
Email: Benvande@gmail.com



In januari 2020 heeft Theo Reyman mij een intervieuw afgenomen voor het blad Groen Thurlede. Dit intervieuw geeft een leuk overzicht van mijn passie voor vogels.

Natuurfotograaf Ben van den Broek:
‘Ik blijf genieten van het kijken naar vogels’

Hij is een geboren en getogen Schiedammer en heeft één grote passie; het spotten en vastleggen van vogels. De lezers van Groen Thurlede kunnen ieder kwartaal genieten van zijn fraaie opnamen. Tijd voor een gesprek met Ben van den Broek (69), die op allerlei plekken in de wereld achter de lens is te vinden. Van Gambia tot Costa Rica, van Kenia tot Sri Lanka. Of het nu gaat om een wespendief, een witkoppige staartmees of een vuurgoudhaan; ze zijn hem allemaal even lief.
Hoe ben je zo betrokken geraakt bij de natuur?
“Ik ben van kinds af aan geïnteresseerd. Als ik met mijn moeder naar school ging, keek ik ook al of ik leuke vogeltjes zag. Mijn ouders hadden er totaal geen belangstelling voor, maar ik ging bijvoorbeeld met een vriendje vogelnestjes zoeken. Ik heb ook eieren gespaard; een beetje dubieus. Het was natuurlijk een jeugdzonde. Als ik een dode vogel vond, knipte ik de vleugeltjes er vanaf om te bewaren. Ik heb mezelf ook aangeleerd om vogeltjes op te zetten.
Na verloop van tijd gingen ze stinken, dus ik deed het toch niet zo goed….
Later, toen ik mijn vrouw had leren kennen en wij een gezin kregen, stond mijn belangstelling op een laag pitje. Pas toen de kinderen groter werden, is mijn enthousiasme teruggekomen. Ik ben lid geworden van de Koninklijke Nederlandse Natuurhistorische Vereniging en kwam in aanraking met andere vogelaars en ben ik er weer ingerold”.
Wanneer ben je gaan fotograferen?
“Ik ben begonnen met het maken van videofilms. Dat vond ik erg leuk. Ik heb toen ook geprobeerd door een telescoop te filmen. Het resultaat heb ik een paar jaar geleden nog eens bekeken, maar het zag er echt niet uit. De techniek is intussen zo enorm verbeterd; wat je nu gewoon met een telefoon kan doen!
Later ben ik gaan fotograferen. Ik heb ’t me helemaal zelf aangeleerd, hoewel je ook van andere vogelaars tips krijgt. Als je op pad bent, heb je het ook weleens over de instellingen van je camera en dergelijke. Er zijn sites waarop je kunt zien hoe andere mensen fotograferen. Ik heb er ook wel boeken over gelezen”.
Je hebt veel gereisd…
“Ik moet eerlijk zeggen, ik heb een andere vakantiebehoefte als mijn vrouw. Dat heeft nooit gebotst; ze heeft me altijd vrijgelaten. Natuurlijk houden we rekening met elkaar. Ze is ook regelmatig mee geweest. Ik heb ook een vriend; een Nederlandse topvogelaar, die ook heel veel reisjes maakt. Het boeit mij om me helemaal op de vogels te concentreren. Soms verlies je dingen uit het oog. Ik ben bijvoorbeeld weleens een auto verloren tijdens het vogelen. Ik was in Oostvoorne waar je toen nog op het strand mocht rijden. Ik had daar mijn
auto geparkeerd en ben toen de duinen in gegaan om naar het Breede Water te lopen. Toen ik terugkwam stond mijn auto half onder water. Dat was heftig.”
Is het geen eenzaam avontuur?
“Ik ben altijd intensief bezig. Iemand zei eens tegen mij; jij maakt van een week veertien dagen. De meeste vogelaars vinden het leuk om hun ervaringen te delen. Je spreekt elkaar ook aan. Soms kom je iemand tegen, die je herkent als vogelaar. Dan zeg je; heb je nog wat bijzonders gezien? Zo van; ja, ik zag daar nog een kraanvogel of een grote bonte specht. 
Dus mensen zijn in het algemeen bereidwillig om hun ervaringen te delen. Het is toch een soort trofee als je iets hebt gezien”.
Wat is jouw meest spectaculaire vondst of shot?
“Ik heb ooit eens een vogel ontdekt, die nog nooit iemand hier in Nederland had gezien. Het was een bonte stern. Dat is net zoiets als het zien van een albatros op de Noordzee, zo zeldzaam. Het op 31 augustus, dat weet ik nog. Ik was op de Maasvlakte en keek uit over de Maas en toen kwam er opeens een bonte stern voorbij. Ik heb heel snel foto’s gemaakt, want je kunt wel claimen dat je ‘m hebt gezien, maar dan moet je het ook kunnen bewijzen.. Dat was voor vogelend Nederland een hoogtepunt. Zo hebben ook veel mensen mij leren
kennen. Ik heb het op mijn blog gezet. Dat ontplofte gewoon. Toen had ik ineens op één dag zesduizend bezoekers”.
Hoe is het met de vogelstand op Thurlede gesteld?
“Je moet er oog voor hebben. Als je op je gemak zit voor je huisje en je voert de vogels, dan komt er van alles op af. De meest algemene zijn natuurlijk de koolmees, de pimpelmees, de specht, de vink, de mus en het roodborstje. Er kunnen ook bijzondere vogels tussen zitten. Dat wisselt per seizoenen.
Ik maak er een sport van om zo veel mogelijk vogels in of vanaf mijn tuin te fotograferen. Er zitten zo’n vijftig soorten in het Beatrixpark. Ik heb zelfs kraanvogels boven mijn tuin gehad. Ik denk overigens dat de vogelstand wel afneemt. Het gaat slecht met de insecten en die zijn heel belangrijk. Niet alleen in Thurlede, maar wereldwijd hebben de vogels het moeilijk. Het is overigens een goede plek Thurlede, want het is heel divers. Ik heb nog steeds zo’n geluksgevoel als ik naar vogels kijk. Of ik nou op Thurlede ben of in het buitenland. Als ik rustig voor de deur van mijn tuinhuisje zit, blijf ik genieten van het kijken. De vogels trekken zich daar niets van aan”.


Wil je meer informatie over de ‘gevleugelde’ hobby van Ben van den Broek? Kijk dan op http://benvandenbroek.blogspot.nl/

9 opmerkingen:

  1. Ha Ben,

    Wat een prachtige sites heb je!!! Ik heb er van genoten! En wat een leuk stukje over "Onze" Oosterse tortel! Mooie foto's ook! Ja, wat de vogels betreft wonen we toch in een goede omgeving!

    Bedankt voor het doorsturen.

    Hartelijke groeten en blijf zo doorgaan!
    Ben van As

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Prachtige sites heb je, Ben. Erg mooie foto's. Ik vond het leuk je vanochtend te ontmoeten in de hut bij Inlaag Keihoogte in Wissenkerke.

    Met vriendelijke groet,


    Leo Tukker

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Hoi Ben, leuke site om vogels te leren kennen en te onderscheiden, zo kan ik mijn tuin diervriendelijk maken.
    Tot laterrrrr grt. Frank

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Hi Ben, Wat een super mooie foto's maak jij; echt gaaf! Groetjes, Elsbeth

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Hi Ben, Wat een super mooie foto's maak jij; echt gaaf! Groetjes, Elsbeth

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Hoi Ben,
    Ik ben een nieuwe blog moeten beginnen door een htlm fout op de oude die we niet eruit krijgen. Ik laat de oude nog even staan tot ik de info op de oude overgenomen heb.

    Groetjes Caroline

    https://carolinesnatuurfotografie.blogspot.com/ (de nieuwe)

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Beste Ben, wat een prachtige serie foto's van de visarend bij de Olsthoornplas. Vanmorgen heb ik de vogel ook nog gezien in de dode boom bij de Olsthoornplas. Ik ga snel vragen of ze die boom niet willen omzagen. Vaak zie ik daar ook een buizerd zitten. Hebben roofvogels een voorkeur voor dode bomen?
    groetend Dick van der Velden

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Hallo Ben, wat een prachtige foto's! Ik woon sinds 4,5 jaar op Curaçao en heb heel veel vogels in mijn tuin. Ik kwam op jouw blog omdat ik een van de vogels zocht die elke dag mijn tuin bezoeken, dat bleek de gele trupial te zijn.

    Ik gebruik zo veel mogelijk de Papiamentse namen voor de vogels (ik weet ze niet allemaal):
    Suikerdiefje - Barika hel (letterlijk: gele buik)
    Musduif - Totolika
    Maisparkiet - Prikichi
    Kolibrie - Blenchi
    Amerikaanse fregatvogel - Makwaku
    Caracara - Warawara

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Beste Ben,

    Ik heb je vanochtend gesproken op aan de zevenhuizerplas. Ik vond het leuk je ontmoet te hebben. Fijn dat je me de hotspot van de roerdomp hebt getoond.
    Je hebt een mooie site met prachtige foto's.

    Groet,
    Michiel Dissel

    BeantwoordenVerwijderen