Pagina's

Pagina's

11 juni, 2020

Ransuildrama's


Ria Bonefaas en Joost van Wingerden volgden al een poosje een broedgeval van een Ransuilen paartje. Vanuit hun tuin op ons prachtige Volkstuincomplex van Thurlede hadden ze een mooi uitzicht op het nest en konden ze de ontwikkelingen van de broedende Ransuilen volgen. Op 29 mei zagen ze in de top van een boom een takkeling van een Ransuil die vast zat en al spartelend probeerde los te komen. Joost, die werkzaam is bij de brandweer, heeft toen zijn collega’s gevraagd de uil te bevrijden. Met groot materieel is de brandweer uitgerukt en heeft met een uitgeschoven ladder getracht de Ransuil los te maken. Net op het moment dat de Ransuil kon worden gepakt brak het takje af waaraan de vogel vast zat. Op dat moment fladderde de vogel naar de tuin van Joost en Ria. Gelukkig overleefde de jonge takkeling (zoals jonge uilen worden genoemd) de val en konden zij de draad waarmee de vogel vast zat voorzichtig van de poot afhalen. De draad zat behoorlijk diep ingesneden en het lukte niet om het volledig los te maken zonder de vogel ernstig te verwonden. Joost heeft toen besloten de vogel naar Karel Schot in Rotterdam te brengen. Karel Schot runt een vogelasiel in Rotterdam. Daar is vakkundige expertise aanwezig.
Benieuwd naar het verloop van de ontwikkelingen zijn Ria en Joost door Karel Schot op de hoogte gehouden over het herstel van de jonge Ransuil. Onze Ransuil werd samen met een andere takkeling van een andere plek opgevangen en leek aanvankelijk goed te reageren op de stressvolle periode die hij/zij achter de rug had. De bedoeling was de Ransuil na herstel weer op ons complex vrij te laten! Helaas is de vogel toch onverwacht op 9 juni j.i. overleden. Heel erg jammer. Ria en Joost hebben er alles aan gedaan om de vogel nog een kans te geven. Het goede nieuws is dat er in de omgeving van het nest gelukkig nog twee takkelingen over zijn die zich vooral na schemertijd goed lieten horen en door beide ouders werden gevoerd.
Zo te zien was de draad waar de vogel aan vastzat een stukje garen dat gebruikt wordt bij het spannen van netjes over kwetsbare planten!
Het was voor mij de tweede keer in korte tijd dat een Ransuil het slachtoffer was geworden van draad.





Tijdens mijn bezoek op 28 maart j.l. aan de Blauwe reiger kolonie in het Prinses Beatrixpark in Schiedam viel me op dat er op ca. 10m hoogte een vogel op onnatuurlijke wijze in een boom hing. Met de uiterste tele-stand van mijn camera maakte ik enkele foto's en kon constateren dat er een Ransuil aan een vislijn hing. De vogel was al dood. De plek is onbereikbaar omdat de reigerkolonie op een eiland is gevestigd. De oever tegenover het eiland is een populaire vis- plek. Kennelijk is onbedoeld is bij het uitwerpen van de vislijn deze verstrikt raakte in een boom. Met als noodlottig gevolg dat een Ransuil zichzelf heeft opgehangen. Heel triest. Helaas.  Hier is in een eerder Blog al aandacht aan besteed.


We kunnen niet voorzichtig genoeg zijn met garen of visdraad dat achterblijft in de natuur. Bovenstaande trieste voorbeelden tonen dat heel duidelijk aan.

Alvast weer bedankt voor het bezoek aan mijn Blog en de reacties op mijn vorige Blog

9 opmerkingen:

  1. Spijtig voor de vogel.
    Groeten,
    Roos

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hallo Ben,

    Wat een drama, maar het is altijd mooi om te zien dat er ook mensen zijn die zich oprecht bekommeren om dieren. En mooi dat er toch nog 2 takkelingen over waren. Mijn zus slaapt tegenwoordig niet meer op het tuincomplex, want dan had ik wellicht de ransuilen na schemering kunnen horen roepen. En dat blijft altijd een speciaal moment :)

    grt,
    Marco

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Vreselijk Ben. Toch goed voor de beeldvorming dat je het post. Gr. John

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Hoi Ben,
    Heel jammer als zoiets gebeurd. Gelukkig zijn er nog twee over... Dat vorige slachtoffer met visdraad kan ik me nog goed herinneren.
    Groetjes,
    Maria

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Hallo Ben
    traurige Geschichte aber auch eine schöne Geschichte das die Feuerwehr sofort hilft
    Grüsse Frank

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Hallo Ben,
    Het is het zoveelste slachtoffer dat op de een of andere manier met menselijke activiteiten te maken heeft. Denk maar alle zeedieren en zeevogels die óf verstrikt zijn in snoeren of netten óf allerlei troep binnenkrijgen met hun voedsel. Het blijft steeds weer triest om te zien.
    Groet, Kees

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Hallo Ben,
    Goed om te lezen dat er geprobeerd is om de Uil weer beter te laten worden, en zo zonde dat dit toch niet is gelukt.
    Helaas zien we hier echt overal rotzooi dat door mensen is achtergelaten en waar vogels het slachtoffer van kunnen worden.
    Goet Bert

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Zonde voor de vogel Ben. Groetjes Caroline

    BeantwoordenVerwijderen