29 augustus, 2014

Een paar dagen twitchen


Gisteren samen op pad geweest met Hemme Batjes. Dit keer naar Noord-Holland inclusief Texel waar een aantal leuke soorten zijn gemeld via Waarneming.nl. Dit keer gaan we wat later dan gewoonlijk en komen rond de middag aan op Texel. De Koningseider zit er gelukkig nog steeds. Vlakbij de NIOZ-haven aan de zuidkant van Texel zwemt de vogel buitengaats op redelijk afstand. In eerste instantie pas ik digiscopie toe echter op een gegeven moment komt de vogel dichterbij en op schootsafstand van mijn normale combinatie en kan ik wat betere plaatjes schieten. 

Koningseider - King Eider - Somateria spectabilis

Koningseider - King Eider - Somateria spectabilis
De Koningseidervrouw onderscheidt zich van de gewone Eidervrouw door het bezit van een donkere snavel en een "glimlach". Ik kan me goed voorstellen dat je niet altijd makkelijk dat onderscheid maakt.

Wat meer landinwaarts zien we een Koereiger. Altijd leuk om het gedrag te observeren.

Koereiger - Cattle Egret -  Bubulcus ibis
Natuurlijk zien we nog allerlei steltlopers zoals Kanoet, Kluut, Krombekstrandloper, Kleine strandloper e.d. maar wel op grote afstand. Gelukkig wat dichterbij ook nog een mooie Taluit.

Tapuit - Northern Wheatear - Oenanthe oenanthe
Om 5 uur nemen we de veerboot weer naar het vaste land. Het weer verslechterd steeds meer en miezerige regen  maakt de stemming er niet beter op. We willen nog graag de Steppevorkstaartplevier zien die gelukkig weer werd gemeld op Waarneming.nl . Als we bij het gebied in de buurt van Medenblik arriveren zien we al op grote afstand de Steppevorkstaartplevier vliegen. Een zeer snelle zwaluwachtige vlucht  is kenmerkend voor deze vogel. gelukkig lukt het nog een paar plaatjes te schieten van deze in Nederland zeer bijzondere vogel. 

Steppevorkstaartplevier - Black-winged Pratincole - Glareola nordmanni

Steppevorkstaartplevier - Black-winged Pratincole - Glareola nordmanni
Dat zit niet tegen! Voldaan gaan we weer huiswaarts. Drie zeldzaamheden op één dag is een mooie score.


Voor de Lachsterns van Schagen was geen tijd meer. Gelukkig waren er bij Berkel en Roodenrijs ook twee gezien. Een volwassen exemplaar en een juveniel. De volgende dag zaten ze er gelukkig nog steeds!
Al vroeg werden ze weer gemeld en was ik snel ter plaatse. Aanvankelijk vlogen ze heel ver weg en stonden we duidelijk op de verkeerde plek. Toen we besloten naar de verder weg gelegen plek te lopen besloten de twee vogels toch weer naar de oorspronkelijke plek te vliegen waar ze al eerder waren gezien. Prachtig vlogen ze op korte afstand voorbij en kon ik enkele leuke plaatjes schieten. Heel vaag is te zien dat de juveniele vogel een groene kleurring heeft aan de rechterpoot. 


Lachstern - Gull-billed Tern - Sterna niloticaLachstern - Gull-billed Tern - Sterna nilotica

Lachstern - Gull-billed Tern - Sterna nilotica

Lachstern - Gull-billed Tern - Sterna nilotica


Lachstern - Gull-billed Tern - Sterna nilotica


Lachstern - Gull-billed Tern - Sterna nilotica

Lachstern - Gull-billed Tern - Sterna nilotica

Het was een succesvolle week met een aantal voor Nederland zeldzame soorten. Van de Steppevorkstaartplevier en de Koningseider  had ik nog geen foto's in mijn archief. Een welkome aanvulling.

Alvast weer bedankt voor het bezoek aan mijn Blog.

6 opmerkingen:

Tinie zei

Mooie serie zoals altijd Ben.
Fijn weekend, groetjes Tinie

Maria zei

Ha Ben,
Dat zijn hele mooie vogeldagen. Je bijzondere soorten staat er fantastisch op!Lekker!
groetjes
Maria

Murk Eland zei

Allemaal vogels waar ik nog nooit van had gehoord...laat staan gezien. Een leerzame blog dus voor me. Maar trouwens ook een hele leuke en mooie serie, Ben!

Loes Willebrand zei

Hoi Ben
Je heb de Koningseider er mooi op staan, je Vorkstaartplevier en Lachstern zijn ook bijzonder en goed in beeld gebracht.
Groetjes Loes

Jan Willem de Gids zei

Nou Ben! Dat is weer niet mis, al die zeldzame exemplaren. Wat een bijzondere vogels zeg! Leuk om daar wat informatie over te krijgen. Na die leuke tripjes die je hebt gemaakt ben je weer met prachtig beeldmateriaal thuis gekomen!

Groet,
Jan Willem.

Gerrit Stam zei

Mooi man, dat zijn nog eens tripjes die voldoening geven!

Groet,
Gerrit