10 januari, 2015

Hop bij Ackendijk

Al geruime tijd (ca. 2 weken) is er een Hop te zien bij Ackendijk in Westerlee. Met een Hop weet je het nooit of je hem zomaar kan twitchen! Zelf heb ik wat dat betreft slechte ervaringen in Katwijk en Westerschouwen waar afgelopen jaar ook regelmatig een Hop was te zien maar waar ik kennelijk steeds op de verkeerde tijd ter plaatse was. Gelukkig lukte het nu wel de 2e keer dat ik er was om de Hop te zien. In gezelschap van Alex van de Giessen zien we direct bij aankomst de Hop langs een slootrandje zitten bij de boerderij waar de vogel al eerder was gezien. Bingo!!! Op een gegeven moment vliegt de vogel naar de dakrand van een oud schuurtje ca. 20 meter verder.

Hop - Eurasian Hoopoe - Upupa epops
Hop - Eurasian Hoopoe - Upupa epops
De weersomstandigheden zijn niet ideaal. Het stormt met zeker windkracht 7. Alleen met een hoge ISO-waarde lukt het me om uit de hand te fotograferen en een redelijke foto te maken. De toename van ruis is minder erg dan onscherpte. Hoewel we nog ver weg staan vliegt de vogel al snel weer achter enkele bomen langs een slootrand verder weg uit het zicht. He jammer.

Hop - Eurasian Hoopoe - Upupa epops

Hop - Eurasian Hoopoe - Upupa epops
Dan komt de bewoner van het landhuis Jos Hogervorst ons halen en wijst ons de weg naar de Hop die nu op de grond tussen de schapen zit in zijn achtertuin. Wat gastvrij van Jos om ons, er zijn inmiddels meer vogelaars gekomen, de gelegenheid te geven om nogmaals een blik op de vogel te werpen.

Hop - Eurasian Hoopoe - Upupa epops

Hop - Eurasian Hoopoe - Upupa epopsEen schaap die te dichtbij komt is er de oorzaak van dat de vogel wat verder weg vliegt en nu uit het zicht langs de sloot gaat zitten. Ook nu biedt Jos uitkomst en gaat ons voor naar de schapewei en slootrand. Gelukkig is de vogel niet schuw en laat ons redelijk dichtbij. Nu kunnen we leuk fotograferen.

Hop - Eurasian Hoopoe - Upupa epops

Hop - Eurasian Hoopoe - Upupa epops
Als de vogel even gaat foerageren besluiten we maar weer wat afstand in acht te nemen en terug te gaan naar het erf. De Hop vliegt na enige tijd weer in de luwte naar een hekje waar ik hem voor de laatste keer fotografeer...

Hop - Eurasian Hoopoe - Upupa epops

Hop - Eurasian Hoopoe - Upupa epops
Naar mijn idee is de vogel niet in al te beste conditie en maakt een beetje lusteloze indruk. Hopelijk houdt hij het hier vol en kan hij toch de winter overleven. Zijn soortgenoten zitten nu allemaal in Spanje en Afrika! Het blijft een bijzondere ervaring er eentje in hartje winter in Nederland te zien.

Bedankt voor het lezen van dit Blog en de reacties op mijn vorige Blog.

 


10 opmerkingen:

Maria zei

Ha Ben, Het blijft idd een gok, een twitch van een Hop. Maar je hebt hem! Mede dank zij Jos de boer ook nog dichterbij. Erg mooie soort voor januari. gefeliciteerd!
groet,
Maria

Roos zei

Een prachtige waarneming. En mooie captures. Zolang de grond niet bevriest kan de Hop nog wormen vinden. Dat wordt anders als er weer een vorstperiode aanbreekt.

Piet zei

Ben knappe serie heb je van de Hop gemaakt!

Kees van Dommele zei

Hoi Ben,
Jij hebt het beter getroffen dan ik vandaag (zondag). Ik heb vooral fotografen gezien, maar geen hop. Tot half één vandaag geen hop waargenomen. Jij hebt er een paar mooie platen tussen (7, 8, 9 en 11). Kortom, je mag hier heel tevreden mee zijn.
Groet, Kees

Marianne De Vogelkijker zei

Hoi Ben,

Je moeite is beloond, gelukkig. Fijn dat meneer Jos jullie op zijn terrein liet anders was het wel jammer geweest. Nu heb je lekker dichtbij foto's waar je weer blij van wordt. Super toch!

Groetjes,
Marianne

Tinie zei

Prachtig om die voor de lens te hebben Ben, mooi om te zien.
Groetjes Tinie

Sander Van IJsseldijk zei

Beste Ben,

Leuke blog met mooie foto's!
groet
sander

Helma zei

Een Hop zien is al een hele belevenis en dan hem ook nog kunnen fotograferen is helemaal top Ben. Je boft maar weer met deze waarneming. Ik mag inderdaad ook hopen dat hij het overleefd hier. Ik had heel graag naast je gestaan :-)

Groetjes, Helma

Hans Overduin zei

Fraaie serie Ben ! Goede trip gewenst ! Hans

Frans zei

Mooie serie foto's Ben. Ik heb 3 dagen lopen zoeken maar uiteindelijk gevonden.
Gefeliciteerd.