23 maart, 2016

Op zoek naar de Zwarte Specht

Vandaag ben ik op pad met René Droog, een natuurliefhebber uit Delft die ik wel eens in het veld tegenkom. René had via you tube een mooi filmpje laten zien van een Zwarte Specht die hij gemaakt heeft op de Hoge Veluwe. Ik had mezelf voorgenomen en was vastbesloten om dit jaar een Zwarte Specht te fotograferen. Het was er in het verleden nooit van gekomen. René is bovendien bekend met het gebied de Hoge Veluwe dus een afspraak was zo gemaakt. Het vroege voorjaar is natuurlijk de beste tijd ze te zien omdat ze volop aan het baltsen zijn en er nog geen bladeren het zicht kunnen belemmeren.
Nadat we bij ingang Otterlo arriveren gaan we eerst nog even kijken in de kleine vogelhut. Hier zien we de gebruikelijke vogels zoals Boomklever, Koolmees, Vink, Grote Bonte Specht, Merel, Heggenmus, Pimpelmees en Roodborst. Ook laten de Bosmuizen die hier in een soort eldorado leven zich regelmatig zien.

Boomklever - Wood Nuthatch or Eurasian Nuthatch - Sitta europaea

Koolmees - Great Tit - Parus major

Vink - Chaffinch Fringilla - coelebs

Vink - Chaffinch Fringilla - coelebs

Grote Bonte Specht - Great Spotted Woodpecker - Dendrocopos major

Grote Bonte Specht - Great Spotted Woodpecker - Dendrocopos major


Merel - Eurasian or Common Blackbird - Turdus merula

Heggenmus - Hedge Accentor - Prunella modularis


Pimpelmees - European Blue Tit - Parus caeruleus

Pimpelmees - European Blue Tit - Parus caeruleus


Roodborst - European Robin - Erithacus rubecula
Bosmuis
In de vogelhut horen we de Zwarte Specht roepen. Uiteraard gaan we meteen poolshoogte nemen en zien na veel gezoek een mannetje in de top van een spar. Even later zien we ook het vrouwtje en zijn ze even kortstondig samen te zien. Helaas te ver weg voor een goede foto. Het is in ieder geval een mooi begin van deze dag.
 
We besluiten nog enkele veelbelovende plekken te gaan bezoeken en fietsen richting ingang Schaarsbergen. Onderweg zien we op diverse plekken Boomleeuweriken. Dichtbij komen is geen optie. Een stuk van de omgeving meenemen op de foto kan natuurlijk ook een leuk plaatje opleveren.
 


Boomleeuwerik - Wood Lark - Lullula arborea

Bij de vogelhut in de buurt van de ingang van Schaarsbergen zien we behalve de gebruikelijke soorten nog een mooie Glanskop en een Eekhoorn.

Eekhoorn - Sciurus vulgaris

Eekhoorn - Sciurus vulgaris

Glanskop - Marsh Tit - Parus palustris
In de hut krijgen we van een andere fotograaf nog een tip van een plek waar de Zwarte Specht zich mooi laat zien. De vogel is bezig een nest hol te hakken. Zo daar heb je wat aan!!! Als we op de plek arriveren horen we de Zwarte Specht tikken. Na enige minuten laat de vogel zich even zien. Wow geweldig deze waarneming van zo'n bijzonder gedrag. Weliswaar op flinke afstand, om de vogel niet de verstoren, lukt het me enkele leuke foto's te maken. Eindelijk gaat mijn wens in vervulling.
 
Zwarte Specht - Black Woodpecker - Dryocopus martius

Zwarte Specht - Black Woodpecker - Dryocopus martius

Zwarte Specht - Black Woodpecker - Dryocopus martius

Onderweg naar de uitgang zien we nog een groep edelherten wat een mooie afsluiting is van deze hele mooie productieve dag.

Edelhert - Cervus elaphus

Alvast weer bedankt voor het bezoek aan mijn Blog en de reacties op mijn vorige Blog.

4 opmerkingen:

Roos zei

Prachtige waarnemingen Ben. Die zwarte specht is toch wel heel bijzonder zoals je die hebt kunnen fotograferen in zijn nieuwe nestholte.
Groeten,
Roos

Loes Willebrand zei

Hoi Ben
Wat gaaf dat je die Zwarte specht heb kunnen fotograferen, ook de andere soorten die je voor je lens heb gehad + nog 'n eekhoorn.
Groetjes Loes

Tinie zei

Prachtige serie Ben en wat fijn dat je de zwarte specht kon fotograferen.
Ik heb deze nog nooit in het echie gezien.
Groetjes Tinie

Maria zei

Hoi Ben,
Wat een mooie portretjes van niet de minste vogels! Schitterend vooral de glanskop, het muisje en de eekhoorn. Maar de zwarte specht is wel kaasje-kaasje hoor! Wat zal je er blij mee zijn. Daar moet je John ook maar eens mee naar toe nemen, die wil hem ook zo graag op de foto ;-))
fijne blog met niets anders dan genieten van je mooie platen, klasse.
groetjes,
Maria