25 maart, 2022

Grauwe gans

De Grauwe gans is niet direct een bezoeker van de Volkstuin. Overvliegendheb ik ze wel vaak gezien. Niet ver van de Volkstuin broeden ze b.v. op het vogeleiland in het Beatrixpark.

Het is nauwelijks voorstelbaar dat de grauwe gans nog geen veertig jaar geleden een zeer zeldzame broedvogel was, die ooit zelfs werd uitgezet om te voorkomen dat de soort uit Nederland zou verdwijnen. De Oostvaardersplassen in Flevoland vormden de uitvalsbasis voor zijn opmerkelijke herstel. Net als veel andere ganzen zijn grauwe ganzen heel sociale vogels en vormen ze paartjes voor het leven. Het is een stevige bruingrijze gans, de grootste van alle bruingrijze ganzensoorten. Hals en kop iets lichter dan het lichaam. Ook de ondervleugels vormen een goed kenmerk. Deze zijn tweekleurig: donker met een lichtgrijze voorkant.Bij ganzen zijn de kleur van poten en snavel belangrijk: bij de grauwe gans zijn snavel en poten oranjeroze. De snavel is stevig en wordt wel eens vergeleken met een winterpeen. Het geluid is luid en nasaal, het typische ganzengeluid. Lijkt op dat van boerengans.

Alvast weer bedankt voor het bezoek aan mijn Blog en de reacties op mijn vorige Blog.

1 opmerking:

  1. Hallo Ben,

    De grauwe gans is een ondergewaardeerde vogel en dan te bedenken, zoals je zegt, dat hij decennia geleden nog als bijna uitgestorven werd beschouwd. Een voorbeeld van een soort die een gigantische come-back heeft doorgemaakt. Meestal negeer ik hem net als veel fotografen, maar als er anders niets te beleven valt wil ik nog wel eens foto's van bijzondere houdingen van hem maken.

    Groeten,
    Ad

    BeantwoordenVerwijderen