19 september, 2012

Bulgarije

Maandag  j.l. zijn we terug gekomen van een tiendaagse vakantie in Bulgarije. We hebben voor Bulgarije gekozen vanwege het feit dat het voor ons een compleet nieuwe bestemming was. Bovendien is Bulgarije redelijk betaalbaar en om deze tijd van het jaar gezegend met een heerlijk klimaat. De keuze was gevallen op de streek rond Burgas en dan kom je al snel terecht bij Sunny Beach. Dit vakantie paradijs heeft heel veel hotels in allerlei prijsklassen en is voorzien van alle toeristische activiteiten die je maar kan bedenken. Natuurlijk moet je wel van deze drukte houden. Soms vind ik het best wel gezellig echter een auto is wel noodzakelijk om zo af en toe eens in een andere omgeving te verkeren. De tijd van het jaar zou goed zijn voor een doortrek van talloze vogelsoorten. Deze streek zou zelfs kunnen wedijveren met de Bosporus bij Istanboel. Helaas moet ik zeggen dat ik er weinig van heb gemerkt. Ik heb geen idee waar het aan lag. Wellicht waren de weersomstandigheden niet gunstig. Met name de windrichting is daarbij heel belangrijk. Natuurlijk heb wel wat doortrek waargenomen. Regelmatig vlogen er flinke groepen bijeneters over het hotel. Er zijn in de omgeving van Sunny Beach een aantal gebieden die interessant zijn voor vogelaars. Noordelijk van Sunny Beach bevindt zich een parkachtig gebied dat direct aan zee grenst. Hier een aantal leuke waarnemingen gedaan van o.a. Grauwe klauwier, Middelste Bonte Specht, Groene Specht, Grote Bonte Specht, Kleine Vliegenvanger, Grauwe Vliegenvanger en Gekraagde Roodstaart.

Grauwe Klauwier
Overtrekkende Bijeneters
Grauwe Vliegenvanger

Grauwe Klauwier

Grauwe Vliegenvanger

Grauwe Vliegenvanger

Middelste Bonte Specht

Middelste Bonte Specht
Zuidelijk van Sunny beach is de een monding van de Hadzijska Reka rivier. Helaas is het van oorsprong prachtige gebied zoals beschreven in Where to watch birds in eastern Europe weinig meer over. Bovendien is het geen leuke plek om de wandelen met je camera en verrekijker in verband met de aanwezigheid van een nudisten strand. Ook in de duinen kan je er niet aan ontkomen. Een betere optie was de keuze naar de grote meren rondom Burgas te gaan. Het is niet eenvoudig de observatiepunten te vinden. we hebben er twee bezocht. Het eerste was het bezoekerscentrum bij Poda. Hier zagen we Bruine kiekendief, Kleine Zilverreiger, Watersnip en in de verte Roze Pelikanen. Helaas allemaal zeer ver weg. Het centrum ziet er wel leuk uit en is voorzien van extra verrekijkers en een telescoop. Een beter observatiepunt was bij het Pomorie Lake. Hier o.a. gezien Kleine Strandloper, Breedbekstrandloper, Bontbeklplevier, Bosruiter, Groenpootruiter, Kluut, Dwergmeeuw, Dunbekmeeuw, Grote Stern en Noordse Stern.

Bezoekerscentrum Poda

Bruine Kiekendief

Bezoekerscentrum Pomorie lake

Bosruiter

Breedbekstrandloper

Kleine strandloper

Noordse Stern

Geelpootmeeuw

Grote stern
Vooral met de waarneming en foto's van de Breedbekstrandloper ben ik zeer content. Deze strandloper die ook wel (heel zelden) in Nederland wordt gezien zag ik daar voor het eerst en kon ik bij mijn lifelist voegen.
In het bezoekerscentrum bij Pomorie werkte een Nederlands vrijwilliger die ons een rondleiding gaf. Heel interessant om eens wat achtergrond informatie te krijgen. Het meer van Pomorie krijgt af en toe vers zeewater via een verversingskanaal. Helaas was het ijzer van de sluis gestolen en moest het kanaal handmatig met de schep geopend en gesloten worden met een zanddijk... De grote stern  is door beheersmaatregelen waaronder de aanleg van een eiland enorm gegroeid. Van ca 8 broedpaar in 1998 tot nu ca. 1500 broedparen. Een enorm succes. helaas ondervinden ze wel wat tegenwerking van het Saltmuseum waar je je kan wentelen in een modderbad. Trek daar dan wel ca. een dag voor uit! Zij beklagen zich over het feit dat al deze vogels overlast geven door hun ontlasting in het meer. Ja, voor mij is de keuze niet zo moeilijk. Weg met dat museum! Maar ja, ik kan makkelijk praten want ik ben geen liefhebber van modderbaden!
Tot slot nog enkele plaatjes van Nessebar. Dit is een plaatsje op ca. vijf km van Sunny Beach. Een heel leuk stadje dat is geplaatst op de werelderfgoedlijst van de UNESCO. Kenmerkend zijn de houten huizen die het geheel zeer schilderachtig maken.

Nessebar

Nessebar

Nessebar

Nessebar

Nessebar

Alvast weer bedankt voor het bezoek van mijn Blog.

2 opmerkingen:

Nieske's fotosite zei

Je hebt je vakantie nuttig besteed Ben...
fraaie opnames van vogels en omgeving...
prachtig land/plaats zo te zien..

gr. Nieske

Helma zei

Net als Nieske zeg ik ook dat je je vakantie heel nuttig besteed hebt Ben hihi...... Hele mooie platen en ook heel variabel.

groetjes, Helma