27 november, 2013

Sperweruil bij Zwolle

Enkele dagen geleden op 24 november werd er bij Zwolle een Sperweruil ontdekt. Groot nieuws in vogelaarsland. Pas voor de 3e keer werd er eentje gezien in Nederland. Een prachtige ontdekking. In de landelijke pers werd de ontdekking terecht breed uitgemeten. Zelfs de wereld draait door besteedde er aandacht aan. Zelf werd ik er behoorlijk onrustig van en kon vanwege een aantal verplichtingen niet eerder dan vandaag naar Zwolle afreizen. Gelukkig was ik nog niet te laat. Integendeel de vogel liet zich fantastisch zien. Zelfs jagend! 
Omstreeks 11:00 uur kom ik aan. De plek vinden was niet moeilijk. Ik denk dat er minstens een 100-tal vogelaars en fotografen staan op de parallelweg van de Marsweg in Zwolle. Het lukt me redelijk dichtbij te parkeren. Al snel heb ik de Sperweruil in het vizier. Wat een prachtige uilensoort (ik ken trouwens geen lelijke uilensoorten!) Wat een spectaculaire vogel. Dit is toch wel iets heel anders dan b.v. een Mongoolse pieper of zo iets dergelijks.
Sperweruil - Northern Hawk Owl - Surnia ulula


Na enige minuten duikt de Sperweruil op een prooi. Ik kan dit beeld niet vastleggen omdat ik er nog niet klaar voor ben! De uil vliegt vervolgens naar de overkant van de drukke weg en wordt op een haar na gemist door een auto! Op een afgebroken tak wordt de prooi opgegeten. Omdat ik inmiddels de weg ben overgestoken kan ik het tafereel leuk vast leggen.

Sperweruil - Northern Hawk Owl - Surnia ulula
Lang blijft hij niet zitten en vertrekt weer naar zijn oude stek waar ik hem voor het eerst zag. 

Sperweruil - Northern Hawk Owl - Surnia ulula

De lichtomstandigheden zijn beroerd. Tegenlicht en somber weer. Flink overbelichten met minimaal 2 stops geeft nog het beste resultaat. Het is ongelofelijk dat de uil zich helemaal niets aantrekt van de drukte. Zelfs een vlakbij aanwezige shovel die een oude fundatie aan het slopen is en daarbij veel lawaai maakt kan de vogel niet verstoren. Dit in tegenstelling tot prooidieren die kennelijk wel opgeschrikt worden en  vervolgens door de Sperweruil worden gepakt! Dit vlakbij de shovel. De duikvlucht kan ik vastleggen. De opname is zonder tegenlicht correctie gemaakt en oogt zeer donker. Thuis het beste er van gemaakt met een acceptabel resultaat.
Sperweruil - Northern Hawk Owl - Surnia ulula

De Sperweruil vliegt vervolgens naar een dicht beplante bosschage. Ik besluit net als veel andere vogelaars wat dichterbij te gaan kijken. Nu is er wel mooi licht en dito achtergrond.

Sperweruil - Northern Hawk Owl - Surnia ulula
Sperweruil - Northern Hawk Owl - Surnia ulula
Sperweruil - Northern Hawk Owl - Surnia ulula
Opeens maakt iemand er mij op attent dat de net gevangen muis niet opgegeten is maar min of meer verstopt is in de dichte wirwar van takken.

Zou dit er op kunnen duiden dat de Sperweruil een provisieopslag creëert voor minder goede dagen? Dit net als de Klapekster en Grauwe klauwier!!

Sperweruil - Northern Hawk Owl - Surnia ulula


Sperweruil - Northern Hawk Owl - Surnia ulula

Sperweruil - Northern Hawk Owl - Surnia ulula

Het is leuk om de muis en de uil in èèn beeld vast te leggen. Na enkel minuten vliegt de uil weer terug naar zijn jachtgebied voor vandaag. De lawaaiige shovel en de drukte van de toeschouwers. Het blijft merkwaardig dat de vogel zou tam is. De theorie is dat de uil geen mensen is gewend en uit een zeer dunbevolkt gebied afkomstig is.

Marsweg Zwolle


Het is weer een leuke dag geworden. Vaak heeft zo'n dag het karakter van een reünie. Je ziet weer oude bekenden waarmee je weer je belevenissen kan delen. 

Alvast weer bedankt voor het bezoek aan mijn Blog.

9 opmerkingen:

Андрей Николаев zei

Отличные фотографии!!!

Gunilla Bäck zei

Awesome shots of the beautiful owl!

Marianne zei

Hij is geweldig Ben! En wat heb je hem geweldig weten te fotograferen gezien de moeilijke omstandigheden. De foto's met de muis zijn erg leuk, het voegt wat toe en ik vraag me ook af of het een soort 'klauwieren-gedrag' is. Laten we hopen dat de uil nog een tijdje blijft, dan zal de tijd het leren.

Je zult wel heel erg genoten hebben van deze fotosessie.

Groetjes,
Marianne

Maria zei

Heel herkenbaar Ben!
Lastig grijzig tegenlicht en dan
heb je zulke fantastische foto's gemaakt! Het was wel een sensatie om deze uil te kunnen zien. Leuk ook met die muis en zijn voorraadje! genieten hoor van je blog.
groet,
Maria

RVDaalen zei

Prachtige Uilensoort. Heerlijke platen heb je gemaakt van deze Sperweruil ondanks de matige lichtomstandigheden.

Met muis is natuurlijk helemaal kickuh, maar je jagende vlucht foto mag er ook zeker wezen.

Gr,
Remco

ps. heb je Loes niet meegenomen?

Elly zei

Hoi Ben,
Wat heb jij toch nog een prachtige serie weten te maken.
Ik was er vandaag ook en heb hem alleen maar in die ene boom met tegenlicht kunnen fotograferen.
Ik heb hem wel naar de overkant zien vliegen, maar hij was vrij snel weer terug en in de boom met tegenlicht. Om een uur of twaalf gingen wij weg. Ik neem aan dat jij daarna die mooie foto's tussen de bladeren hebt kunnen maken. Die zijn werkelijk prachtig.
Ik ben blij dat ik hem gezien heb, want het is een prachtig beest, maar de foto's zijn, in tegenstelling tot die van jou, heel matig.
Ik was trouwens wel verbaasd over zijn formaat, had hem veel groter verwacht.
Complimenten voor je mooie serie Ben.
Gr. Elly

Babs Helferich zei

Super!!!

Tinie zei

Wat een prachtige serie heb je kunnen maken Ben, dat is genieten je foto's.
Groetjes Tinie

Gonnie van de Schans zei

Je bent niet voor niets op pad gegaan. Vooral de laatste foto's zijn erg mooi, met het muisje erbij als bonus.
Groeten, Gonnie