11 november, 2013

Vogeltrek

Vandaag ga ik weer met Wim Eshuis een dagje vogelen in de delta. De stevige wind komt uit het zuid-oosten. In deze tijd van het jaar betekent dit vogeltrek die massaal langs de kust plaatsvindt. Veel vogels vliegen laag met deze tegenwind en er is stuwing langs de kust. Voordat we een plekje in de duinen van Goeree zoeken gaan we nog even kijken of we de eerder regelmatig gemeldde Witwangstern bij Stellendam zien. Het kost weinig moeite om de vogel te vinden. Behoorlijk ver weg (te ver voor een bewijsplaatje) zien we de stern regelmatig kokmeeuwen belagen. Hoewel veel kleiner is de Witwangstern een veel behendiger vlieger en is superieur aan de Kokmeeuw. Het is vanwege de afstand niet te zien of daarbij voedsel wordt verovert maar dat zou me niet verbazen.
Van de haven van Stellendam gaan we binnendoor richting Ouddorp. Langs de Kortedijk vliegen 3 Buizerden. Eentje daarvan laat zich heel mooi bekijken en fotograferen.

Buizerd - Common Buzzard - Buteo buteo

Buizerd - Common Buzzard - Buteo buteo

Buizerd - Common Buzzard - Buteo buteo

Buizerd - Common Buzzard - Buteo buteo

Buitendijks bij Markanje is niet zoveel te zien. Het eiland wordt gemaaid en geschikt gemaakt voor het voorjaar. Wel zien we Rotganzen, Bergeenden en Kleine Zilverreigers. 
Bij Oudorp gaan we richting de duinen van het Flaauwewerk. Hier zien we heel veel vogeltrek. Honderden Vinken, Kramsvogels, Koperwieken, Kepen en ook Goudvinken horen en zien we overkomen. Wat is de vogeltrek toch een fantastisch fenomeen. Verderop bij het begin van de Brouwersdam is de vogeltrek nog meer geconcentreerd tot een zeer vogelrijke baan. Het lukt me een paar vluchtopnamen van Kramsvogels te maken.

Kramsvogel - Fieldfare - Turdus pilaris
Archief Kramsvogel - Fieldfare - Turdus pilaris


Kramsvogel - Fieldfare - Turdus pilarisDe Brouwersdam is altijd goed voor Paarse Strandlopers, Steenlopers en nu in de trektijd ook voor Roodkeelduikers. Een juveniele meeuw trekt bij de havenkom mijn aandacht. Zo te zien een 1e winter Geelpootmeeuw. 

Geelpootmeeuw - Yellow-legged Gull - Larus michahellis


Verderop bij de Schelphoek zien we een groepje van 5 Kleine Zilverreigers. Leuk dat ze gezamenlijk optrekken.

Kleine Zilverreiger - Little Egret - Egretta garzetta
Kleine Zilverreiger - Little Egret - Egretta garzetta
Weer terug bij de Brouwersdam krijg ik een whats ap van Wim Padmos. Hij had me afgelopen zaterdag gebeld dat hij in zijn kas een bijzondere vogel had gezien die hij niet kon thuisbrengen. Zelf dacht hij aan een Izabeltapuit. Je weet maar nooit, temeer omdat de Izabeltapuit van de Maasvlakte niet meer wordt gemeld. Nu melde hij dat de vogel er nog steeds zat. Het leek me de moeite waard om toch even te gaan kijken op de terugweg. De kas van Wim en Marian is gelegen aan het einde van de Blinde Weg in Rockanje, een doodlopende weg ja hoe kan het anders! In de kas tonen ze ons de vogel. Het blijkt toch een gewone Tapuit te zijn. De vogel heeft het prima naar zijn zin en vangt regelmatig spinnetjes en andere insecten. Ondanks het feit dat hij eenvoudig naar buiten kan verkiest hij toch de behaaglijke kas. Wim zou me op de hoogte houden hoe het verder met deze tapuit gaat.

Tapuit - Northern Wheatear - Oenanthe oenanthe
Ter vergelijking nog even een recente foto van de Izabeltapuit van de Maasvlakte.

Izabeltapuit - Isabelline Wheatear - Oenanthe isabellina
Al met al hebben we weer genoten van een leuke afwisselende dag.

Alvast weer bedankt voor het bezoek aan mijn Blog en de reacties op mijn voorgaande Blog.

6 opmerkingen:

Maria zei

Hallo Ben,
Wat zijn je buizerd-foto's mooi!
Maar de Kramsvogels ook en niet te vergeten de tapuiten, dat is toch zo;n vogel, waar je geen genoeg van krijgt. Wat zijn ze mooi! Je Isabeltapuit is echt een schoonheid hoor!
groet,Maria

Marianne zei

Hoi Ben, wat heb je een mooie dag gehad en de vogeltrek, dat is inderdaad bijzonder. Echt een gave foto. De vliegende Krams is ook mooi gelukt.
Zeeland is toch altijd de moeite waard zo tegen of in de winter. Leuke blog om te lezen en te bekijken.

Groeten,
Marianne

Helma zei

Heerlijk dit blog Ben,
de Buizerd maar ook de vliegende Kramsvogel is mooi neer gezet.
Ik zag zowaar een heel stel kleine zilverreigers en dat is echt heel gaaf.
Ik heb weer even genoten :-)
Groetjes, Helma

Murk Eland zei

Mooie foto van die Tapuit op de kale, dorre grond. Brengt wat kleur in deze tijd. gevarieerde blog, Ben. Ik heb weer genoten.

Nieske Siepel zei

Mooi serie Ben...
prachtig de vogel, maar de foto's van de buizerd springen er wat mij betreft uit,
wat een detail en kleuren, erg mooi gedaan..

gr. Nieske

Gonnie van de Schans zei

Prachtig die vluchtfoto's van de buizerd.
Groeten, Gonnie