28 februari, 2014

Roodkeelduiker oogt niet goed

Vanmiddag maak ik een fietstocht van Hoek van Holland naar Scheveningen. Altijd leuk om door de duinen te fietsen. Jammer dat er onderweg niet zoveel te zien is. Bij de Zuiderpier van Scheveningen kom ik toevallig Wim van Yperen tegen. Wim is een fervent vogelaar en fotograaf (zie zijn website). Wim leidt me een beetje rond bij zijn thuisbasis. Tussen de pieren zien we achtereenvolgens een Middelste Zaagbek, een Zeekoet (ver weg) een Eider en een Roodkeelduiker. Stuk voor stuk leuke soorten om te zien.

Middelste Zaagbek - Red-breasted Merganser - Mergus serratorEider - Common Eider - Somateria mollissima


Richting Havenkom langs de Houtrustweg is in een mast een torenvalkenkast geplaatst waarbij Wim betrokken is geweest. Het mannetje is in de buurt aan het jagen. Het vrouwtje die we niet zien zit wellicht al in de kast op eieren. Bij de Havenkom in de Voorhaven zien we een Zwarte Roodstaart (leuke een winterwaarneming!), een foeragerende Koperwiek en een overvliegende Grote Gele Kwikstaart. In de haven zelf een vijftal Dodaarsen en de onvermijdelijke Aalscholvers. 

Aalscholver - Great Cormorant - Phalacrocorax carbo

Ook duikt ineens de Roodkeelduiker weer op die we eerder tussen de havenpieren zagen. Helaas oogt de vogel niet goed. Voortdurend is de vogel een donkere plek aan de zijkant van zijn buik aan het poetsen. Mogelijk een beschadiging van het verenkleed. Je kan zien dat hij zoveel mogelijk de plek ontziet door schuin te zwemmen en de plek droog te houden. Dit proces is volgens Wim al enkele weken aan de gang. Zielig zo'n prachtige vogel toch enigszins gehandicapt. Hopelijk overleefd de vogel en kan hij ruien naar een nieuw zomerkleed waarbij deze vreemde donkere plek mogelijk verdwijnt.

Roodkeelduiker - Red-throated Loon - Gavia stellata
Roodkeelduiker - Red-throated Loon - Gavia stellata
Roodkeelduiker - Red-throated Loon - Gavia stellata
Roodkeelduiker - Red-throated Loon - Gavia stellata


Alvast weer bedankt voor het bezoek aan mijn Blog

5 opmerkingen:

Maria zei

Mooie foto van de Aalscholver, heel sfeervol. De Eider staat er ook prachtig op. En de Roodkeelduiker, wow, zo dichtbij heb ik hem nog nooit gezien. (wel door de telescoop uiteraard) wat is ie toch prachtig en hopelijk raakt hij van zijn probleem af na het ruien!
Fijn weekend,
groet, Maria

Nieske Siepel zei

Ja dat is heel erg vind ik...
je zou ze willen helpen, maar ook dat kan niet...
je hebt weer je best gedaan, erg fraaie blog

gr. Nieske

Helma zei

Hoi Ben,

die roodkeelduiker is wel heel mooi om te spotten, maar ook de eider staat er heel goed op. Deze heb ik ook nog nooit zo dichtbij gezien.

Groetjes, Helma

Tinie zei

Prachtig om te zien Ben, soorten die ik ook wel voor de lens zou willen.
Mooie serie. Gr. Tinie

Marius van Heiningen zei

Hallo Ben, misschien was er niet zo veel te zien (zeg je), maar uiteindelijk toch een mooie verzameling fraaie foto´s en een onderhoudende tekst.

Groeten,


Marius