26 april, 2016

Iberische Tjif tjaf in Loosduinen Den Haag


Al enige tijd zit er in Loosduinen bij Den Haag een Iberische  Tjiftjaf. Een zeer zeldzame dwaalgast  die normaal gesproken broedt in het uiterste zuidwesten van Frankrijk,  plaatselijk op het Iberisch schiereiland en waarschijnlijk in Noordwest-Afrika. Het wintergebied is onbekend, maar de belangrijkste gebieden lijken verder zuidelijk gelegen, in tropisch West-Afrika vanaf Senegal oost tot Zuid-Mali, Burkina Faso en Noord-Ghana. De soort kon alleen met zekerheid worden gedetermineerd wanneer de zang werd gehoord. Met één uitzondering kwamen slechts gevallen die met een geluidsopname werden gedocumenteerd voor aanvaarding door de CDNA in aanmerking. De vogel van 1990 zong in hoge bomen nabij het centrum van Amsterdam, Noord-Holland; roep en gedrag suggereerden dat hij was gepaard en nestelde. Het eerste aanvaarde geval dateerd van 29 april 1967. In totaal zijn er 36 aanvaarde gevallen in Nederland bekend. Mits ingediend en aanvaart zou dit het 37e geval kunnen worden. Gegevens deels ontleend aan de Dutch Birding. Alvast weer bedankt voor het bezoek aan dit Blog en de reacties op mijn vorige Blog 

3 opmerkingen:

Maria zei

Hoi Ben,
Je hebt deze bijzondere gast in ieder geval fantastisch gefotografeerd.
Nu maar duimen dat hij aanvaard wordt!
groetjes
Maria

John van der Graaf zei

Ja was ik dus net even naar Den Bosch toe Ben, voor de prachtige tentoonstelling over het werk van Jeroen Bosch, sta jij in "mijn achtertuin". Je hebt de Tjif er mooi op staan, de gele kleuren op delen van de borst zijn mooi zichtbaar. Ik heb deze Iberische Tjif nu zelfs als slaapkamersoort op mijn lijst :-) Heeft mij al paar maal gewekt met zijn knetterharde zang. @ Maria don't worry, deze wordt vast wel aanvaard: Arnoud vd Berg was hier onlangs en was al ingenomen met de zang, maar toen hij het roepje een paar keer hoorde, was het:
"zeer kenmerkend en diagnostisch voor Iberische." Mooie ontdekking door Ruud Lekkerkerk trouwens, een buurman aan overzijde parkje.
Groeten van John

Tinie zei

Een mooie serie van deze Tjif tjaf Ben.
Groetjes Tinie