21 april, 2016

Ringsnaveleend bij Quackjeswater

Twee jaar geleden op 20 maart 2014 zag ik voor het eerst in de Broekpolder bij Vlaardingen een Ringsnaveleend. Destijds een mooie ontdekking van Thea van Gogh. Nu werd er eentje gemeld uit het Quakjeswater bij Rockanje. Natuurlijk gaan  Wim Eshuis en ik op onze vaste vogelwoensdag een kijkje nemen. Het is en blijft toch wel een mooie waarneming al moet wel de aantekening gemaakt worden dat je nooit helemaal zeker bent van de herkomst van de vogel. Als we ter plekke arriveren is de vogel al gespot. Het lijkt een inkoppertje!! De reeds aanwezige vogelaars hebben de vogel wel gezien maar niet gevolgd! Er is natuurlijk veel meer te zien zoals b.v. nestelende Lepelaars. Ze hebben geen idee waar de vogel is gebleven. Op de plas zwemmen diverse groepen Kuifeenden wat het er niet makkelijker op maakt de vogel te vinden. Enkele verschillen zijn het ontbreken van de kuif en in de plaats hiervan een duidelijk zichtbare spitse achterkruin, een lichtgrijze i.p.v. een witte zijflank en een opvallende staart. We zien wel, omdat we er speciaal op letten, een tweetal hybriden. Gelukkig kan Wim uiteindelijk de vogel vinden aan de overzijde van het uitkijkpunt. Half verscholen onder de over het water hangende takken valt het niet mee om er een leuke foto van te maken. Bovendien is de afstand ook te groot. Geduld is een schone zaak. Na een kwartier komt de Ringsnaveleend te voorschijn en komt onze kant op zwemmen. Een buitenkans voor mijn Nikon P900 met z'n zoom van 83x. De omstandigheden zijn ideaal. Geen wind dus een glad wateroppervlak en de zon in de rug. Het lukt om een aantal interessante foto's te maken. Er is enige interactie met een vrouwtje Kuifeend. Vooral bij de 4e foto valt op hoe lang de nek eigenlijk is als er sprake is van baltsgedrag.

 Ringsnaveleend - Ring-necked Duck - Aythya collaris

Ringsnaveleend - Ring-necked Duck - Aythya collaris

Ringsnaveleend - Ring-necked Duck - Aythya collaris

Ringsnaveleend - Ring-necked Duck - Aythya collaris

Ringsnaveleend - Ring-necked Duck - Aythya collaris
Alvast weer bedankt voor het bezoek aan mijn Blog en de reacties op mijn vorige Blog.

9 opmerkingen:

Roos zei

Hallo Ben, wat een prachtige foto's heb je gemaakt van deze bijzonder mooie eend.
Heel fraai.
Groeten,
Roos

Gerrit Stam zei

Mooie vogel; leuke buitenkans om die een keer goed op de plaat te krijgen.

Gerrit

Maria zei

Hoi Ben,
Mooie foto's van deze Ringsnaveleend. En de foto's met die gestrekte nek zijn echt opmerkelijk. en nu snap ik ook waar al die hybrides vandaan komen ;-))
Je P900 doet het weer prima in zo'n situatie.
groetjes en fijn weekend
Maria

Tinie zei

Wat een mooie eend is dat, lijkt wel op de kuifeend.
Mooie foto's die je maakte Ben.
Groetjes Tinie

KeesvanD zei

Keer op keer heb je plezier van je nieuwe camera. Met zo'n sterke zoom slaag je er in om knappe foto's te maken. Zo krijg je fraaie beelden van een bijzondere vogel.
Groet, Kees

Ghita Pluijmaekers zei

prachtig eendje, ik zou hem van afstand waarschijnlijk voor een kuifeendje aan gezien hebben. Mooi dat je deze eend zo goed kon fotograferen, nu weet ik ook waar ik op moet letten.
groetjes Ghita

Helma zei

Mooie waarneming Ben,
al vind ik die kop er wel heel bijzonder uitzien.
Top.

Frans zei

Ja, in de Broekpolder heb ik hem ook gezien. Maar deze foto's zijn van bijzondere kwaliteit. Wat helder wat scherp. Prachtige opnames Ben.

Marianne De Vogelkijker zei

Fraaie platen Be en je geduld beloond. Mooi ook die paarsige weerschijn als het licht goed op de kop valt. Leuke twitch met fraai fotoresultaat.

Groetjes,
Marinne