01 januari, 2019

Spreeuw

Spreeuwen nestelen in natuurlijke holtes in bomen, in nestkasten maar ook in gebouwen. Ze tasten de bodem van weilanden en grasvelden af op zoek naar insectenlarven, zoals van de langpootmug (emelten). Ze zijn nog talrijk, maar nemen snel af. Na de broedtijd verzamelen spreeuwen zich op grote slaapplaatsen. In het najaar komen er vanuit Noord- en Midden-Europa veel spreeuwen naar onze omgeving. Rond de slaapplaatsen vormen zich dichte wolken van duizenden spreeuwen die prachtig op en neer 'golven' in de lucht.In de wintermaanden een zwart verenkleed met een paarsgroene gloed en opvallende witte spikkels. In broedkleed zijn spreeuwen zwart gekleurd met een gloed van paarse, blauwe en groene kleuren. Jonge spreeuwen hebben tot in september een bruin, onopvallend verenkleed. Leeft in groepen, na het broedseizoen soms zeer grote groepen. Zijn vrij luidruchtig. Spitse snavel die geel is in het broedseizoen, daarbuiten donker grijs/zwart. Het heeft lang geduurd om een Spreeuw in mijn volkstuin te spotten. Eindelijk was het een keer raak!!

Spreeuw - Common Starling - Sturnus vulgaris

1 opmerking:

Maria zei

Ik dacht dat ik de enige was zonder spreeuw!
Haha, Vanmorgen zaten er ineens drie in de tuin.
Dus wie weet neemt jouw spreeuw morgen wel een paar vriendjes mee!
Deze heb je in ieder geval al mooi geplaat.
Groetjes,
Maria