27 maart, 2019

Ransuil drama


Afgelopen zondag werd ik door een medetuinder  middels een mailtje getipt dat er bij haar overburen een baby uiltje onder een boom was gevonden. Doodstil met een vleugel over zijn lijfje uitgespreid. Hij ligt op zijn rug en heeft af en toe zijn oogjes open

Toen ik haar opmerkelijke mailtje las ben ik terstond gaan kijken. Mijn volkstuin ligt op vijf minuten fietsen van mijn huis vandaan! Gelukkig trof ik de overburen Christa en Roelof nog aan in hun tuin en mocht ik even verder komen. Ik was uiteraard heel benieuwd en kon na het zien van een foto, die met hun mobiel was gemaakt, dat het een volwassen Ransuil was die zijn vleugels spreidde alsof er een prooi werd gezekerd.  Ook stonden de oor pluimpjes overeind wat een teken van opwinding is. Het is bekend dat een Ransuil als de gelegenheid zich voordoet ook overdag best wel de kans waarneemt een prooi te slaan. Een smakelijk hapje waar je dan weinig moeite voor hoeft te doen!
Gelukkig was de vogel gevlogen en kon ik hem zelf niet in levende lijve aanschouwen wat op zich natuurlijk wel een goed teken is al had ik hem natuurlijk graag even gezien!
In de directe omgeving werden nog wat braakballen en poepsporen gevonden. Dat laat zien dat de vogel mogelijk een roestplaats (rustplaats) heeft in de dennenboom naast de vindplaats. Mogelijk is er ook een connectie met het eksternest ca. 5 meter verder. Ransuilen maken graag gebruik van oude kraaien- en eksternesten om te nestelen en hun jongen groot te brengen. Christa en Roelof gaven aan dat ze blij zijn dat de woelmuizen waar ze best wel last van hebben op deze natuurlijke manier bestreden worden…
Tot zover het leuke gedeelte van het verhaal!

Ransuil  ·  Long-eared Owl  ·  Asio otus otus         
Foto: Christa en Roelof Scheringa

Dinsdagochtend ontdekte ik vanaf het fietspad in de grote dennenboom, waaronder de Ransuil was gevonden, een vrij groot nest dat me niet eerder was opgevallen. Het leek me een betere plek voor een broedgeval van de Ransuilen dan het bolvormige eksternest in de berkenboom.  Ik was best wel happy met deze mogelijkheid. In de namiddag ben ik nog even naar mijn Volkstuin gegaan om even te kijken hoe de werkzaamheden van vanmorgen (grindtegels omdraaien) waren uitgepakt. Uiteraard kon ik het niet laten toch weer even door de verrekijker naar het nest in de dennenboom te kijken.
Tot mijn verrassing trof ik Christa en Roelof heel timide in hun volkstuin aan. Onder de dennenboom lag een dode Ransuil. De kop was bebloed. Te oordelen naar de helderheid van de nog uitbollende ogen was de dood waarschijnlijk zeer kort geleden ingetreden. Wat een tragische ontdekking.
Wat er gebeurd is daar kan je alleen maar naar gissen. Was er een gevecht om het nest geweest met het koppel Eksters die toch weer na enkele dagen afwezigheid bij hun nest waren terug gekeerd? Niemand zal het weten. De ransuil zal worden begraven op een mooi plekje in de volkstuin van Christa en Roelof.

Ransuil  ·  Long-eared Owl  ·  Asio otus otus




Er zijn meerdere plekken op ons volkstuinencomplex waar Ransuilen gezien worden en hun visitekaartje (braakballen) achterlaten. Gelukkig vinden de meeste mensen het heel bijzonder en dat is het ook. Laten we er allemaal heel zuinig op zijn. Dichterbij kan je de natuur beleven!

Alvast weer bedankt voor het bezoek aan mijn Blog en de reacties op mijn vorige Blog

7 opmerkingen:

  1. Akelig is dat, Ben!
    Je weet dat zulke dingen gebeuren, maar als je het van dichtbij meemaakt komt het hard aan. Zo'n schitterende vogel die het loodje legt.
    Zo jammer.
    Groetjes,
    Maria

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Zeer goed verwoord Ben. We weten het is nou eenmaal de natuur...maar toch... Onze blijdschap werd wreed verstoord. We hopen dat de populatie van de ransuil zich positief voortzet. We blijven uitkijken naar deze prachtige vogel.
    Groetjes van Roelof en Christa

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Dat is jammer en tragisch Ben, nu vooral in het broedseizoen, het kan ook zijn dat hij door 'n roofvogel in gevecht is geraakt.
    Groetjes Loes

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Hoi Ben.
    Dit soort gebeurtenissen is onvermijdelijk. In onze tuin was een paartje tortels gaan broeden, maar op een morgen lag er een dode tortel onder het nest op de grond, duidelijk aangevallen. De andere tortel zat koerend en duidelijk van slag op de pergola. In de buurt huizen eksters en het lijkt er sterk op dat een ekster de boosdoener is. De ekster vertoont territoriaal gedrag en verjaagt alle wat grotere vogels uit de tuin. Alleen de kleintjes laat hij tot nu toe met rust. De overgebleven tortel heeft inmiddels wel een nieuwe partner.
    Het blijft toch steeds weer een triest gezicht als je een gesneuvelde vogel ziet. Het hoort echter onlosmakelijk bij de natuur.
    Groet, Kees

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Hallo Ben,
    Ja dat is heel zonde van zo'n mooie soort.
    Naar de oorzaak blijft het altijd gissen, is die natuurlijk of komt het door menselijk handelen.
    Helaas komen we dit soort dingen ook tegen.
    Groet Bert

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Hoi Ben,

    Wat een vondst! En inderdaad er zijn de afgelopen jaren steeds broedgevallen van de ransuilen op het volkstuinen complex geweest en de tuinders vinden dit erg bijzonder... wie weet wat dit jaar gaat brengen?

    Grt,
    Marco

    BeantwoordenVerwijderen