01 juni, 2013

Dagje Twitchen

Al meer dan een week zit er in Noord-Holland bij Haarlem in de buurt een Terekruiter. Elke keer denk ik laat ik er maar eens naar toe gaan en laat me weer van mijn plan afhouden vanwege de best wel flinke rijafstand en de weersomstandigheden. Als er bij Voorhout in de buurt een Kleine Klapekster wordt gemeld op waarneming.nl dan is het besluit weer eens een dag te gaan twitchen niet zo moeilijk. Als eerste ga ik naar de Kleine Klapekster. Klauwieren zijn altijd leuke fotogenieke vogels en best wel spectaculair om te zien. Via de tomtom kom ik in de buurt van het gebied Elgeesterpolder gelegen tussen Rijnsburg en Voorhout. Op een gegeven moment kom ik inderdaad bij de Elgeesterweg wat een fietspad blijkt te zijn. Dan maar te voet verder. Een vogelaar die net ter plaatse is geweest zegt bemoedigend dat de vogel er nog zit n heel mooi te zien is. Na een wandeling van ongeveer een kilometer kom ik bij de plek aan. Het is een soort volkstuincomplex met wat rommelige akkertjes. Aan belangstelling niet te klagen. Tientallen vogelaars en fotografen zijn gefocust op de Kleine Klapekster. Iedereen gedraagt zich zeer gedisciplineerd en houdt afstand tot de vogel. Gezien de omstandigheden waaronder de grote afstand en het tegenlicht probeer ik het uiterste uit mijn mogelijkheden te halen. Zelfs mijn oude hobby van digiscopie wordt weer van stal gehaald! Het lukt me enkele opnamen te maken waar ik niet echt tevreden over ben maar beter wat dan niets.

Kleine Klapekster - Lesser Grey Shrike - Lanius minor

Kleine Klapekster - Lesser Grey Shrike - Lanius minor

Kleine Klapekster - Lesser Grey Shrike - Lanius minor

Kleine Klapekster - Lesser Grey Shrike - Lanius minor


De Terekruiter is mijn volgende doel. Vlakbij Spaarndam is er een natuurgebiedje het landje van Gruiters. Het klinkt een beetje kneuterig maar is wel de moeite waard. Ook daar zijn weer diverse vogelaars en vogelfotografen bezig om de ultieme foto te maken! Ook hier blijft de afstand en het licht me parten spelen en zijn de gemaakte foto's niet van de beste kwaliteit. Maar goed de zeldzaamheid van de vogel vergoedt veel. Opmerkelijk was het gedrag van de vogel die kennelijk op insectenjacht was in de biezen langs de oever van het eilandje.
Terekruiter - Terek Sandpiper - Tringa cinerea

Terekruiter - Terek Sandpiper - Tringa cinerea

Regelmatig heeft de Terekruiter het aan de stok met de Tureluurs die hij/zij probeert te imponeren door vleugelgewapper.

Terekruiter - Terek Sandpiper - Tringa cinerea

Terekruiter - Terek Sandpiper - Tringa cinerea

Al met al een leuke afwisselende dag waarbij het leuk was om weer eens een aantal oude bekenden te zien. Alvast weer bedankt voor het bezoek aan mijn Blog.

5 opmerkingen:

RVDaalen zei

Hallo Ben,

Mooie nieuwe vogelsoorten die je met je twitchen toch mooi voor je lens gekregen hebt.

Zo te zien zijn het niet de makkelijkste vogels om fraaie platen van te maken. Je kan ze in ieder geval weer mooi aanvinken op je vogellijst van 2013.


Gr,

Remco

Marianne zei

Mooie soorten! Ik moest wel lachen om de eerste foto van de Terekruiter, bijzondere manier van eten heeft hij inderdaad. Jammer dat de afstand (te) groot was, maar de foto's vind ik toch best goed gezien de omstandigheden. Ook leuk dat je de kleine klap vliegend hebt.

Groetjes,
Marianne

Raym zei

fraaie serie hoor, ik denk ook zal ik gaan...maar ja:)

Tinie zei

Prachtige foto's Ben, wat mooi dat je de Kleine klapekster hebt kunnen fotograferen.
Gr. Tinie

Babs Helferich zei

Der Vogel im Flug ist extrem toll :)
Liebe Grüsse Babs