03 oktober, 2015

Zwarte mezen invasie nu ook in mijn volkstuin

Om de paar jaar is er wel een Zwarte mezen invasie uit noordelijke streken. Zo lijkt het er op dat er ook dit jaar eentje gaande is. Je ziet ze nu echt overal op plekken waar ze normaal gesproken als echte naaldbosbewoners niet voorkomen. Zwarte mezen zijn algemene broedvogels van vrijwel alle naaldbosgebieden van West-Europa tot diep in Siberië. De westelijke vogels zijn grotendeels standvogels en van de oostelijke vogels vertoont een deel trekgedrag. Dat kan een invasie-achtig karakter krijgen. Ook ons land wordt dan overspoeld door Zwarte mezen. Het zijn vooral jonge vogels die, zo blijkt uit ringmeldingen, tot diep uit Rusland kunnen komen. Veel van zulke vogels zullen in ons land overwinteren terwijl in andere jaren daar niets is van te merken. Vandaag zaten ze in mijn volkstuin. Ook de plekken waar ik in de tuin wat planten had verzet en dus wat grondwerkzaamheden moest verrichtten werd door de 2 Zwarte mezen die ik op bezoek had geïnspecteerd. Natuurlijk ben ik al weer bezig om mijn tuin te prepareren en ga ik weer proberen allerlei vogels aan te trekken met diverse soorten voer. De Zwarte mees had ik nog niet op bezoek gehad en ik ben heel blij dat het gelukt is weer een nieuwe tuinsoort aan mijn lijstje toe te voegen.

Zwarte Mees - Coal Tit - Parus ater

Zwarte Mees - Coal Tit - Parus ater

Zwarte Mees - Coal Tit - Parus ater

Zwarte Mees - Coal Tit - Parus ater

Zwarte Mees - Coal Tit - Parus ater

Zwarte Mees - Coal Tit - Parus ater

Zwarte Mees - Coal Tit - Parus ater

Zwarte Mees - Coal Tit - Parus ater

Zwarte Mees - Coal Tit - Parus ater

P.s.
Vandaag nog een leuke foto kunnen maken. Deze nu ook bijgevoegd.


 8 opmerkingen:

Piet zei

Gave serie Ben!!

waldlaeufer68 zei

die hast du perfekt vor die Camera bekommen, sehr schöne Bilder
Grüsse Frank

John eos shooter zei

Mooi Ben, leuke tuinsoort! Gr. John

Maria zei

Hoi Ben,
Super leuke tuinsoort! Ik was al blij dat ik er ééntje tussen de bladeren van de bomen ontdekte! Dat het je gelukt is er nog eens fantastische foto's van te maken, is helemaal top!
Dit is geen Coal Tit, maar de COOL-tit ;-)))
Fijne zondag,
groetjes,
Maria

Roos zei

Hallo Ben,
Je foto's zijn prachtig van dit mooie vogeltje. Je boft maar dat je deze als tuinbezoeker hebt.
Groeten,
Roos

Gonnie van de Schans zei

Leuk om ze in je tuin te spotten. ik heb ze hier ook wel eens op bezoek gehad, maar afgelopen jaar niet. Ik ga het nu goed in de gaten houden. Mooie serie heb je kunnen maken.
Groeten, Gonnie

Marianne De Vogelkijker zei

ZO! Dat zijn plaatjes Ben, erg mooi en een fantastische soort op je tuinlijst. Topserie!

Groetjes,
Marianne

Loes Willebrand zei

Hoi Ben
Toen we vorige week bij je in de tuin zaten kwam ook de Zwarte Mees op bezoek, en zie ook dat ze nog terug zijn gekomen . Altijd 'n leuke soort om te fotograferen , wie weet wat voor soorten je nog krijg .
Groetjes Loes