21 februari, 2018

Witstuitbarmsijs versus Grote Barmsijs

Al weken lang ben ik van plan een keer naar Arnhem te gaan voor de Witstuitbarmsijs. Steeds komt er iets tussen. Vanmorgen samen met Wim Eshuis toch maar de knoop doorgehakt om te gaan. De weersomstandigheden zijn ideaal. Lekker zonnig weer en weinig wind. Tegen de temperatuur kan je je kleden! Vrij eenvoudig vinden we de plek met de onvolprezen "route via google maps". Een groepje vogelaars staat al ter plaatse. Ook zien we meteen de groep Grote Barmsijzen op het prikkeldraad van het hek zitten. Wow dat gaat wel heel erg makkelijk. Het valt niet mee om meteen de Witstuitbarmsijs er uit te halen. Regelmatig vliegen de vogels op vooral als er een auto voorbij rijdt. Gelukkig komen ze steeds weer terug. Er zijn wat takjes bevestigd aan het prikkeldraad waarvan de vogels gretig gebruik maken als ze weer terugkeren. Dat geeft me de gelegenheid wat leuke natuurlijkere opnamen te maken en kan zo het foeilelijke prikkeldraad vermijden. Uiteindelijk vinden we ook de Witstuitbarmsijs (voor ons een lifer). De vogel zien we vooral foerageren tussen de vogels op de grond die op het aangeboden zaad afkomen. Gelukkig gaat hij ook even zitten op een mooie tak met een bloesem...
De Witstuitbarmsijs maakt een lichtgrijze indruk en heeft, zoals er door iemand opgemerkt wordt, geen bruin in het verenkleed!

Waarneming.nl geeft nog wat extra informatie: Witstuitbarmsijzen behoren tot de zangvogels die geografisch het hoogst broeden. Ze broeden en overwinteren in het uiterste noorden van Eurazië, vaak in iets zuidelijker gelegen streken. In sommige winters trekken ze veel verder naar het zuiden en treden invasies op. Bij uitzondering kunnen Witstuitbarmsijzen dan ook in Nederland terecht komen. Voorbeelden van dergelijke invasies zijn die van 1962, 1972, 1988/1989, 1995/1996 en 2005/2006. Tijdens een dergelijke invasie kan de soort ver zuidelijk worden aangetroffen, getuige het feit dat de soort op de Hongaarse en Roemeense zeldzaamhedenlijsten staat. Buiten invasiejaren om is Witstuitbarmsijs uiterst zeldzaam. Het is van belang om goed alle kenmerken te bestuderen bij het aantreffen van een vogel in het veld, omdat gemakkelijk verwarring kan optreden met lichte Grote Barmsijzen.

Witstuitbarmsijs - Hoary Redpoll - Carduelis hornemanni
Witstuitbarmsijs - Hoary Redpoll - Carduelis hornemanni
Witstuitbarmsijs - Hoary Redpoll - Carduelis hornemanni

De Grote Barmsijzen bestaat uit een groep van ca. 20 vogels en zijn gelukkig ook individueel mooi te fotograferen.

Grote Barmsijs - Mealy Redpoll - Carduelis flammea
Grote Barmsijs - Mealy Redpoll - Carduelis flammea
Grote Barmsijs - Mealy Redpoll - Carduelis flammea
Grote Barmsijs - Mealy Redpoll - Carduelis flammea
We hebben er weer een leuke dag gehad met veel voldoening over het resultaat.

Alvast weer bedankt voor het bezoek aan mijn Blog en de reacties op mijn vorige Blog.

5 opmerkingen:

Marianne De Vogelkijker zei

Hi Ben, wat fijn dat de omstandigheden goed waren en de vogels fijn op het takje kwamen. Je hebt mooie foto's gemaakt van (een) prachtige soort(en). Ook heel gaaf die vluchtfoto!

Groetjes,
Marianne

Maria zei

Hoi Ben,
Wat een ervaring hè, die grote groep Grote barmsijsjes en dan ook nog dat prachtige lichte Witstuitbarmsijsje er tussen. Je hebt ze geweldig mooi op de foto gekregen!
Prachtig!
Fijn weekend,
Maria

Loes Willebrand zei

Hoi Ben,
Bij ons zitten ook Barmsijzen maar niet zo veel als in Arnhem.
Wel speciaal de Witstuitbarmsijs.
Ze staan er ook mooi op zowel vliegend en op 'n takje.
Groetjes Loes

Bert Van Bommel zei

Hallo Ben,
Schitterende soort, de Grote Barmsijs.
En dat de superzeldzame Witstuit er bij zit is natuurlijk helemaal top.
Mooi dat deze ook vrij op een tak kwam te zitten.
Prachtige foto's
Groet bert

Gerrit Stam zei

Ja, da's wel een traktatie, die barmsijzen daar. Ook wij hebben er van genoten.

Gerrit