09 februari, 2012

Fotograferen in de winter is een feest

Vandaag heb ik een druk programma voor de boeg. Mijn eerste doel is het zien en fotograferen van Roerdompen. Helaas kan ik bij de bekende plek bij het Kraaienest geen Roerdompen vinden. Er is wat open water maar ook daar laten ze zich niet zien. Wel zijn er ter plaatse enkele graspiepers, Meerkoeten en Waterhoentjes. Dan maar naar de Rietputten bij Maassluis. De zon laat zich niet zien. Op zich niet altijd ongunstig voor fotografie. De winterse sfeer komt dan wel beter over. Al snel zie ik in de Rietputten een stel Baardmannetjes. Ze foerageren voornamelijk op de grond en zijn moeilijk te traceren en helemaal niet te fotograferen. Verderop zie ik eer eentje boven in een rietstengel. Een prachtig mannetje laat zich goed benaderen. Ook een vrouwtje is even later present. Wat zijn het toch fotogenieke vogels.

Baardman Panurus biarmicus
Baardman Panurus biarmicus
Baardman Panurus biarmicus
Baardman Panurus biarmicus

Baardman Panurus biarmicus
Baardman Panurus biarmicus

Mijn tweede optie voor vandaag is de Stuifdijk op de Maasvlakte. Mijn vurige wens is het fotograferen van Houtsnippen. Twee dagen geleden was ik nog een middag in het Mallenbos bij Spijkenisse waar zelfs 40 Houtsnippen geteld waren. Zelf heb ik er slechts twee gezien  die niet fotografeerbaar waren. Ik was nog behoorlijk geblesseerd geraakt toen ik even wat onhandig over een hek was geklommen en daarbij op mijn rug terecht kwam. Omdat ik tijdens de val mijn fototoestel wilde beschermen en deze daarbij omhoog hield knalde ik op mijn elleboog. Thuis gekomen leek mijn elleboog wel een kippenei. Mijn partner zij dat hek staat er toch zeker niet voor niets! Mocht je daar wel komen... In het Mallenbos kwam ik nog wel een kennis van me tegen die er op de Maasvlakte bij de Stuifdijk die zelfde ochtend 18 Houtsnippen had geteld. Dat leek me een eenvoudiger plek om ze te fotograferen.  Bij de Stuifdijk slechts 1 schuwe Houtsnip. Ook weer geen optie. Gelukkig heb ik nog wat tijd over en ga nog even naar het Oostvoornse meer. Normaal gesproken in de winter een goede plek omdat de plas vanwege de grote diepte altijd ijsvrij blijft. Rijden langs het strand kom ik enkele Pijlstaarten tegen. Vanuit de rijdende schuilhut zijn ze leuk te fotograferen.

 Pijlstaart Anas acuta
 Pijlstaart Anas acuta
 Pijlstaart Anas acuta
Opeens zie ik een andere fotograaf bezig met een Houtsnip die geheel  open en bloot langs de kant van de dijk aan het foerageren is. Deze laat zich uitstekend benaderen. Tot op ca. 7 meter kan ik de auto manoeuvreren zonder dat de Houtsnip verontrust wordt. Geweldig dit is mijn kans. Ook mijn converter kan in de tas. Wat is de 300mm  F4 toch een geweldige lens met prachtige scherpte.

Houtsnip Scolopax rusticola
Houtsnip Scolopax rusticola
Houtsnip Scolopax rusticola
Bij slag Baardmannetje zie ik een grote groep Nonnetjes mijn  kant op vliegen. Gelukkig landen er een paar niet zo ver bij mij vandaan. Het is werkelijk een van de mooiste zaagbeksoorten van ons land. Nu het echt wintert in grote aantallen te zien op open water.

Nonnetje Mergellus albellus
Nonnetje Mergellus albellus
Nonnetje Mergellus albellus
Nonnetje Mergellus albellusTot mijn verrassing zie ik een Grutto langs de oever van het meer. Deze is wel erg vroeg gearriveerd in deze barre kou. Toch is er kennelijk al genoeg voedsel te halen...

Grutto Limosa limosa
Grutto Limosa limosa
Grutto Limosa limosa
Grutto Limosa limosa
Grutto Limosa limosa
Grutto Limosa limosa


Een nog grotere verrassing is de aanwezigheid van een Chileense Flamingo. Koukleumend staat hij aan de keiendam. Ondanks de grote afstand lukt het met de converter een redelijke foto te maken.

Chileensde flamingo Phoenicopterus chilensis
 Ook Kluten zijn al present en foerageren langs de oever. Wat een diversiteit is er vandaag te fotograferen.

Kluut Recurvirostra avosetta
Kluut Recurvirostra avosetta
Het licht wordt heel snel minder en ik besluit naar huis te gaan. Heel tevreden dat mijn missie Houtsnip is geslaagd.
 

1 opmerking:

Marion zei

Wow, geweldig Ben, wat heb je een mooie dag gehad!
langs welke oever rijd je langs het Oostvoornsemeer?
Ik ben daar niet zo bekend.
Enorm mooie serie!
Groeten, Marion