02 april, 2012

Dagje Zuidhollandse en Zeeuwse eilanden

Voorspeld was bewolking in het noorden en zon in het zuiden. Dus besloten we het mooie weer op te zoeken. Onze eerste stop was Strypmonde bij Rockanje. Een prachtig wetland met heel veel weidevogels. We zien o.a. Kleine plevier, Kluut, Scholekster, Kievit, Grutto, Groenpootruiter en ook de eendensoorten Slobeend, Wintertaling, Zomertaling en Bergeend. Ook Brandganzen zijn in grote getale aanwezig. Een koppeltje zit vooraan en laat zich mooi fotograferen.
Brandgans - Barnacle Goose - Branta leucopsis
De volgende stop is Quackjeswater. Wat is het uitkijkpunt een heerlijke plek. Op de plas a.o. een Nonnetje, een paartje Geoorde Futen, een Pijlstaart, veel Slobeenden, een vrouw Topper, een flink aantal Grauwe ganzen en Dodaarsen. De Lepelaar kolonie is druk bezet. Lepelaars vliegen regelmatig rondjes boven het eiland. Gelukkig komt een enkeling ook vlak langs het uitkijkpunt vliegen en biedt me de gelegenheid wat leuke vluchtopnamen te maken.
Lepelaar - Eurasian Spoonbill - Platalea leucorodia
Via de haven van Stellendam waar weinig is te zien i.v.m. hoog water gaan we naar het uitzichtpunt over de Markanje. Hier zien we o.a. Chileense Flamingos en honderden Grutto's. Ver weg zien we met de telescoop minstens 250 Grote Sterns. Ze zijn weer terug. Vlakbij land een Graspieper op een paaltje. Leuk vogeltje.
Graspieper - Meadow Pipit - Anthus pratensis
We rijden door via de Brouwersdam waar we gek genoeg nauwelijks vogels zien. Het is natuurlijk nog steeds hoogwater maar ook verder weg op zee is er nauwelijks iets te zien. Heel opmerkelijk. Dan maar richting Stompe toren. Daar veel Buizerden en verder de gebruikelijke soorten. Ook de Reeën zijn nog steeds present en worden hier al maanden gezien. Helaas te ver voor een behoorlijke foto. Op de terugweg gaan we nog even langs plan Tureluur waar we nog buiten de gewone soorten enkele Zwarte ruiters zien. Ook hier weer Graspiepers die zich leuk lieten fotograferen.
Graspieper - Meadow Pipit - Anthus pratensis


Graspieper - Meadow Pipit - Anthus pratensis

Alvast weer bedankt voor het bezoek van mijn Blog

1 opmerking:

Marion zei

Een prachtig rondje Ben! Prachtig die lepelaar, maar ook de piepers, mooi vastgelegd.
hartelijke groeten, Marion