29 augustus, 2012

Bairds Strandloper

Vandaag zag ik op waarneming.nl dat er op het strand bij Wassenaar een Bairds Strandloper was gezien. Voor mij wederom een nieuwe soort in Nederland. Gisteren de Duinpieper en nu deze Bairds Strandloper. Het moet niet gekker worden... Deze strandloper komt normaal gesproken in Amerika voor en maakt soms de oversteek naar Europa. De Bairds Strandloper broedt 's zomers in noordelijk Siberië en het noorden van Noord-Amerika en overwintert in Zuid-Amerika van Ecuador tot in Vuurland. Je kan wel zeggen dat deze vogel behoorlijk uit de koers is. De vogel is vernoemd naar de Amerikaanse negentiende-eeuwse bioloog Spencer Fullerton Baird.
Met de fiets in de auto kofferbak ben ik spoorslags naar Scheveningen gereden. Het duinpad genomen en met mijn mobiel op Google Maps de koers uitgezet. Het was belangrijk te bepalen welke duinafslag ik moest nemen om zo dicht mogelijk bij de vogel het strand op te gaan. De eerste de beste vogelaar die ik tegenkwam komende vanaf het strand kon mij geruststellen. Ja, de vogel zit er nog... Gelukkig maar. Lopend in de richting van Scheveningen kwam ik weer een vogelaar tegen die me vertelde dat de vogel net de andere kant was opgevlogen. Kennelijk langs me heen in noordelijke richting. Gelukkig kon ik hem daarna snel vinden. Uiteraard heb ik op mijn buik gelegen om een laag standpunt te krijgen bij het maken van de foto. Voor de vluchtopname heb ik de AF uitgeschakeld en handmatig scherpgesteld. Dit om de invloed van de achtergrond uit te schakelen. Het zijn wellicht wat veel foto's maar ik kon geen keuze maken.

Bairds Strandloper - Baird's Sandpiper - Calidris bairdii

4 opmerkingen:

Nieske's fotosite zei

Tjonge Ben jij het er echt veel voor over
en wt heb je een mooie scherpe opname kunnen maken...SUPER..

gr. Nieske

P.S. welke lens gebruik je??

Wout zei

“Het zijn wellicht wat veel foto's maar ik kon geen keuze maken” Nou dat begrijp ik Ben ze zijn namelijk allemaal top. Je hoeft dus geen keuze te maken, allemaal AAAplusjes. Proficiat!!!
Groet uit Spanje, Wout

Jowan zei

nr 18 is mijn favoriet. Mooie serie maar persoonlijk zou ik er niet zoveel posten. Je krijgt een beetje overkill terwijl het zo'n mooi vogeltje is.

gr

Jowan

RVDaalen zei

Hallo Ben,

Dit is een serie om van te smullen. Wat werkte deze zeldzame Bairds Strandloper erg goed mee zeg. Mooi laag standpunt ingenomen.........ja eigenlijk klopt alles gewoon aan deze foto's.

Jammer dat ik er toen niet was, want had graag zelf ook zo'n serie willen maken. ;-)


Gr,

Remco