01 juli, 2013

Dagje vogelen in de delta

Vandaag weer met Wim op stap voor ons wekelijkse uitje. Waar gaan we heen vandaag! De Roze Pelikaan in Reeuwijk of toch maar weer richting Zeeland? We besluiten het laatste te doen. We starten bij de vogelhut de kluut bij de Hellegatsplaten. Altijd weer een verrassing wat je daar kunt zien. Ver weg aan de overkant zien we een groep van 20 Lepelaars. Ook een Grote zilverreiger en Kleine zilverreigers. Naarmate we langer rondkijken zien we er steeds meer. Ook een Kleine zilverreiger vlakbij de hut. Die is leuk om te fotograferen. IJverig zoekt  de vogel zijn prooi en gebruikt daarbij een flink deel van het ondiepe water vlak voor de hut. Het lukt me een foto te maken met het gele voetje boven water. Dat geeft in ieder geval wat kleur aan de vogel en ook aan de foto. De vogel vangt zo te zien maar heel weinig prooi en maakt veel mislukte snoekduiken. Er moet echt hard gewerkt worden om de honger te stillen.

Kleine Zilverreiger - Little Egret - Egretta garzetta
Ook een paartje Bergeenden komt dichterbij en laat zich leuk fotograferen.

Bergeend - Common Shelduck - Tadorna tadorna
De volgende stop is bij de Krammer Volkeraksluizen. Hier gaan we op zoek naar de al dagenlang gemelde Roodhalsfuten. We speuren eindeloos de omgeving af en zien wel heel veel gewone Futen maar niet de gewenste. Dan maar door naar Plan Tureluur bij Zierikzee. Bij de Flaauwers Inlaag bij Kerkwerve zien we Noordse Sterns die er niet eenvoudig uit te pikken zijn bij de kolonie Visdieven. Opvallend is dat ze toch een wat kaler biotoop prefereren. Ook leuk ter plaatse Dwergsterns en Grote Sterns. Een eenzame Kanoet in zomerkleed is het vermelden waard. Helaas allemaal te ver weg voor een leuke foto. Verderop langs de dijk zien we overvliegende Wulpen die over de dijk naar het strand vliegen.

Wulp - Eurasian Curlew - Numenius arquata
Een alarmerende Tureluur laat weten dat hij of zij jongen in de buurt heeft.

Tureluur - Common Redshank - Tringa totanus


Ook een prachtige Grutto komt heel dichtbij op een paaltje zitten. Wat een buitenkans!

Grutto - Black-tailed Godwit - Limosa limosa

Grutto - Black-tailed Godwit - Limosa limosa
Na een dagje vogelen kunnen we zeggen dat we hebben genoten van een hele leuke dag in de mooie delta. Later blijkt de Roze pelikaan een Escape...goed dat we niet daarheen zijn gegaan, hoewel het wel een waanzinnig mooie vogel is!

Gesnapt!!!!, Wim maakte nog een foto van mij.


Aan mijn Vogeljaar 2013 (zie tab) weer 3 foto's toegevoegd van de volgende vogels:

  • Bergeend
  • Kleine zilverreiger
  • Tureluur
Alvast weer bedankt voor het bezoek aan mijn blog.        

5 opmerkingen:

Maria zei

Dag Ben,
Dat was zeker een geslaagde vogeldag!
De grutto staat er subliem op!
Maar de wulp en tureluur in de vlucht zijn ook plaatjes.De kleine zilverreiger met een mooi geel pootje, zo wil iedereen ze toch op de foto!
Goed gelukt en mooie blog.
groet,
Maria

Murk Eland zei

Ik zou ook wel eens eendagje meewillen naar mijn prachtige Zeeland! Geweldig leuke blog met fantastische foto's. Ik kan niet wachten tot de volgende blog. Wat dacht je van mijn blog over de krooneend?

Marianne zei

Een fijn verslag Ben en gelardeerd met mooie foto's. De Grutto staat er heel mooi op, hij blijft toch echt een boegbeeld van de Nederlandse weidevogel. Prachtig.

Groetjes,
Marianne

Babs Helferich zei

great photos - fantastic.

Nieske Siepel zei

Hoi Ben...

weer erg mooie opname..
ik vind de Grutto op het paaltje zo leuk..
dat wil mij nooit echt lukken...
fraaie blog, ik geniet er altijd van..

Nieske