05 maart, 2012

Dagje Zeeland

Wim komt me op de afgesproken tijd ophalen. Het oorspronkelijke plan was naar de Amsterdamse DWL te gaan. Omdat er regen wordt verwacht besluiten we op het laatste moment toch maar naar Zeeland te gaan. Daar kan je tenminste nog autovogelen. Het weer is helaas nog steeds zoals de laatste weken zeer somber en niet echt geweldig om te fotograferen. Gelukkig blijft de verwachte regen uit. Halverwege te rit besluiten we nog even naar Quackjeswater te gaan. We tellen 31 Lepelaars op het eiland tegenover het uitzichtpunt. Het is een prachtig gezicht deze vogels weer in zomerkleed te zien. Natuurlijk laten ook de gebruikelijke soorten zich zien zoals Wintertaling, Pijlstaart, Slobeend, Kuifeend en Tafeleend. Vlak voor de Brouwersdam zien we twee Roodborsttapuiten. Ondanks het nevelige weer lukt het een redelijke foto te maken.
Roodborsttapuit Saxicola rubicola
Omdat het hoogwater is zien we weinig langs de Brouwersdam. In de verte zien we minstens 40 Roodkeelduikers. Enkele hiervan hebben al een donkere kop en ruien naar hun zomerkleed. We besluiten later nog eens terug te komen en gaan richting Koudekerke. Helaas geen Velduilen zoals verwacht maar wel een prachtige Ruigpootbuizerd. De lichte kop en donkere buik zijn kenmerkend. Als de buizerd een stukje vliegt en verderop weer landt zien we de donkere eindband die mooi contrasteerd met het witte bovendeel van de staart. Nog een typisch kenmerk. Nu weten we het zeker! Ook nu is het licht weer waardeloos maar lukt het toch een redelijke foto te maken.                
Ruigpootbuizerd Buteo lagopus
Als we weer terug de Brouwersdam op rijden is het nog steeds hoogwater. De meeste meeuwen zitten op de kant. Bij de uitlaat van het Grevelingenmeer zit een Drieteenmeeuw. Altijd leuk voor een plaatje.
Drieteenmeeuw Rissa tridactyla
Plotseling ontdekt Wim een Burgemeester in dit geval een Kleine burgemeester. Het is een uitzonderlijk goed jaar voor Kleine en Grote Burgemeesters. Er worden er in het hele land best wel veel gezien. Dat is in andere jaren wel eens anders geweest.
Kleine burgemeester Larus glaucoides
Kleine burgemeester Larus glaucoides
Kleine burgemeester Larus glaucoides
Kleine burgemeester Larus glaucoides
Ondanks het sombere mistige weer wat voor fotografie eigenlijk ongeschikt is was het toch weer een leuke dag met hele leuke waarnemingen.

Geen opmerkingen: