27 maart, 2012

Prachtige voorjaarsdag

Het is prachtig weer voor een pittige fietstocht. Er staat een matige noordwestenwind. Het plan is te starten in de omgeving van mijn woonplaats Schiedam. Allereerst natuurlijk naar Vockestaert. Het is dit jaar nog niet gelukt om een Blauwborstje te fotograferen. Ook dit keer lukt het niet. Ik zie ze wel maar ze komen er niet uit. Daarom een foto uit de oude doos van 2009.
Blauwborst - Bluethroat - Luscinia svecica
Er zit ook nog een prachtige Grote Zilverreiger in de plas. Met de converter erbij lukt het nog een aardige foto te maken.
Grote Zilverreiger - Great White Egret - Ardea alba
De Steenuiltjes van de Woudweg zijn niet thuis dus dan maar richting Ackendijk en vervolgens richting Bieslandse bos. Bij de Zuideindseweg bij Oude Leede is er een ooievaarsnest op een paal. Er pal naast wordt een villa gebouwd compleet met hijskraan, bouwmateriaal en keiharde muziek waar ogenschijnlijk niemand naar luistert. Op de foto uiterst links van de bouwplaats bevindt het nest.Onverstoorbaar staat er een Ooievaar op het nest. Of er sparek is van een legsel weet ik niet. Moet ik even in de gaten houden.
Ooievaar - White Stork - Ciconia ciconia
In het kleine moerasgebiedtje langs de Korftlaan vlakbij Klein Delfgouw zie ik een groepje Grutto's. Tot mijn verrassing zie ik ook een Groenpootruiter. Voor mij de eerste van dit jaar. Deze doortrekker zal niet lang blijven en gaat door naar zijn broedgebied in het hoge noorden.
Groenpootruiter - Common Greenshank - Tringa nebularia
Fietsend richting Nootdorp zie ik onderweg Grutto's, Bergeenden en een Ooievaar. Overal hoor je de weidevogels die druk aan het baltsen zijn. Wat geeft dat een heerlijk voorjaarsgevoel.
Grutto - Black-tailed Godwit - Limosa limosa

Grutto - Black-tailed Godwit - Limosa limosa


Bergeend - Common Shelduck - Tadorna tadorna


Ooievaar - White Stork - Ciconia ciconia

Nu even een flinke ruk maken naar Leidschendam. De vogelhut in de Starrevaart is een hele goede plek voor vogelfotografie. Gelukkig is het niet zo druk in de hut en kan ik zitten waar ik wil. Langsvliegende vogels fotograferen is een sport op zich. Het lukt me bij de Tureluur, de Scholekster en de Kievit om een aantal leuke foto's te maken.
Tureluur - Common Redshank - Tringa totanus
Scholekster - Eurasian Oystercatcher - Haematopus ostralegus
Kievit - Northern Lapwing - Vanellus vanellusNa een uurtje in de tochtige hut ga ik weer lekker de zon in. Het plan is via de Horsten naar Meiendel te fietsen en vervolgens door de duinen naar Scheveningen. Onderweg in Wassenaar hoor ik op diverse plekken Boomklevers. Ik ga een poging wagen om deze redelijk tamme vogels te fotograferen. Uiteindelijk lukt dat prima.
Boomklever - Wood Nuthatch or Eurasian Nuthatch - Sitta europaea
Boomklever - Wood Nuthatch or Eurasian Nuthatch - Sitta europaea

Boomklever - Wood Nuthatch or Eurasian Nuthatch - Sitta europaeaVia Scheveningen, Den Haag, Rijswijk waar de Slechtvalken niet thuis zijn en Delft kom ik weer in mijn geliefde Midden-Delfland terug. Na een zeer productieve dag kom ik voldaan thuis en ga vanavond weer even puzzelen welke foto's ik in mijn Blog zal plaatsen.

Alvast weer bedankt voor het bezoek van mijn blog.


5 opmerkingen:

Helma zei

Hoi Ben,

het is wederom een prachtig blog met een serie schitterende vogels en vogeltjes. Echt genieten dit.

groetjes, HelmaH

RVDaalen zei

Hallo Ben,

Dat moet een aardig fietsritje geweest zijn zeg. Heeft je wel mooie beelden opgeleverd. Vooral de vluchtbeelden van de Tureluur en Scholekster zijn knap genomen. De Ooievaars hebben niet bepaald een rustige plek uitgekozen nee. Het worden onderhand stadsvogels. Wel leuk om te zien.


Groeten,

Remco

Jowan zei
Deze reactie is verwijderd door de auteur.
Jowan zei

Gelukkig heb je de blauwborst al heel fraai in je archief zitten.

Robert Wagter zei

Hoi Ben,

Mooie serie! Die boomklevers, daar had ik afgelopen dinsdag een schuilhut voor nodig en jij doet dat zo maar even zonder; knap gedaan.

En respect voor zo'n lange tocht. Grappig dat er rondom zo'n Randstad stad als Den Haag toch nog zoveel natuur te vinden is. Ik kom er oorspronkelijk vandaan en ik zou graag weer eens bij de Starrevaart kijken; knappe vluchtfoto's.

Groeten, Robert