16 oktober, 2026

Woudaap juveniel

Vorige maand zag ik op aanwijzing van enkele andere fotografen een juveniele woudaap. Volgens de informatie die ik vervolgens kreeg waren er minstens drie juvenielen gezien en twee volwassen vogels (man en vrouw) Geweldig nieuws voor de regio! 

De woudaap (Ixobrychus minutus) is in Nederland een zeer zeldzame broedvogel.

  • Aantal broedparen: ongeveer 25–50 (schatting 2018–2020); in 2024 werden 40 territoria geteld.
  • Verspreiding: vooral in geschikte moerasgebieden, onder andere de Oostvaardersplassen, Oostelijke Vechtplassen en Rijntakken/Gelderse Poort. Ook de Rottemeren worden regelmatig genoemd.
  • Leefgebied: ondiepe moerassen met oud riet of lisdodde, vaak met kleine, beschutte plasjes.
  • Seizoen: de woudaap komt ongeveer in mei terug uit Afrika en vertrekt meestal in augustus/september.
  • Status: de soort staat op de Nederlandse Rode Lijst als ernstig bedreigd. De landelijke staat van instandhouding is zeer ongunstig.

Opvallend is dat de aantallen na een sterke historische achteruitgang de laatste jaren licht lijken toe te nemen, maar de populatie blijft erg klein. 

Woudaap   .   Little Bittern  ·  Ixobrychus minutus
Woudaap   .   Little Bittern  ·  Ixobrychus minutus
Woudaap   .   Little Bittern  ·  Ixobrychus minutus
Woudaap   .   Little Bittern  ·  Ixobrychus minutus
Woudaap   .   Little Bittern  ·  Ixobrychus minutus

Geen opmerkingen:

Een reactie posten