29 september, 2013

Madeira

Onlangs zijn Ria en ik een week op vakantie geweest naar Madeira. Dit prachtige bloemeneiland stond al wat langer op ons verlanglijstje. De schitterende natuur, de leuke steden en dorpen, het heerlijke klimaat zijn allemaal ingrediënten voor een heerlijke vakantie.

Dagoverzicht:

Donderdag 13 september
Laat is de namiddag komen we aan op het vliegveld Aeroporto de Madeira. De bagageafhandeling en transfer naar het hotel verlopen gladjes. Onderweg naar het hotel valt op dat we regelmatig door tunnels rijden. Het weerbeeld wisselt daarbij voortdurend. Bij de ingang van een tunnel kan het nevelig weer zijn en bij het verlaten van de tunnel kan het weer compleet omgeslagen zijn en de zon weer stralend schijnen. Dit zien we de de komende dagen regelmatig terug.
We hebben niet veel zin om nog in de stad te gaan eten en besluiten de eerste avond in het hotel te dineren en het verder rustig aan te doen.

Vrijdag 14 september
Vandaag onze eerste volle dag op Madeira. De wandeling naar het centrum van Funchal, de hoofdstad van Madeira, neemt ongeveer 1 uur in beslag. Je moet wel goed ter been zijn want de hoogte verschillen zijn behoorlijk. Alles wat gebouwd is en de wegen die zijn aangelegd zijn tegen de hellingen van de bergen gesitueerd. Wel heel schilderachtig. Onderweg komen we in een prachtige botanische tuin Parque Santa Catarina. Ook weer met grote niveau verschillen tegen een helling aangelegd.Het centrum van Funchal is heel gezellig. In de hoofdstraat is er weer een botanische tuin en terrasjes met levende muziek. Wat een heerlijke sfeer met deze Portugese Fado muziek. Voorbij het centrum komen we uit bij de kabelbaan. Van hieruit kan je naar Monta hoog in de bergen. We besluiten mee te gaan en genieten van een weergaloos mooi uitzicht over de stad en de haven.


In Monta staat een kleine kapel en zijn er wederom twee botanische tuinen. Parque de Municipal de Monte en iets lager gelegen Jardim Tropixcal Monte Palace. De omgeving is prachtig en het uitzicht fenomenaal. Leuk is dat je met een houten slee naar beneden kan. De enige plek in de wereld waar dat mogelijk is! Ik laat dat graag aan anderen over.Terug gekomen in het centrum van Funchal genieten we van ons dinner en komen na een stevige wandeling moe maar voldaan weer in ons hotel.

Zaterdag 15 september  
Gisteren hebben we nog voor 4 dagen een auto gehuurd. Vandaag gaan we het binnenland en de noordkust verkennen. Via Ribeira Brava  steken we dwars het eiland over naar Sao Vincente. Bij de riviermonding gaan we er even uit en maken we een korte wandeling.


Onderweg zie ik heel veel grote Gele Kwikstaarten en tot mijn verrassing ook een juveniele Kemphaan.

Kemphaan - Ruff - Philomachus pugnax

Daarna rijden we via een zeer lang tunnel naar Porto Moniz. Dit rustige stadje is een bekend zeetrektelpunt. Hoewel het hoogtepunt van de zeetrek wel voorbij is zie ik toch nog enkele Grote Pijlstormvogels, veel Kuhl Pijlstormvogels en Visdiefjes. Gelukkig eindelijk vogels!
Via de ER110 rijden we over een hoogvlakte in oostelijke richtig en slaan af richtig Ponto da Sol. De hoogvlakte heeft een totaal ander karakter dan de lager gelegen delen van Madeira.


Bij het strand van Ponto da Sol genieten we van een heerlijk kopje koffie. Onderweg komen we nog langs Cabo Girao. Dit is een schitterend uitzichtpunt waar je loodrecht 600m naar beneden kijkt naar de kustlijn van Madeira. Het is ook mogelijk op een balcon te staan waarvan de bodem is voorzien van glas waardoor je de diepte inkijkt. Je moet geen last hebben van hoogtevrees!


In de namiddag gaan we weer terug naar het hotel en nemen nog even een duik in het zwembad.

Zondag 16 september
Vandaag gaan we richting Ribeira Frio. Dit in het binnenland gelegen stadje is een vertrekpunt voor een mooie wandeling naar een prachtig uitzichtpunt in de bergen. Helaas kunnen we niet de juiste route vinden vanuit Funchal en maken we een flinke omweg voordat we weer op route liggen. Gelukkig is deze route fabelachtig mooi maar zo af en toe wel heel!. Onderweg is er weer een prachtig uitzichtpunt bij de kruising naar Ribeiro Frio. Bij Ribeiro Frio is een forrellenkwekerij met een leuk restaurant. Vlakbij is de route naar de Balcoes, het uitzichtpunt in de bergen.


Na een wandeling van ca. een half uur komen we bij het schitterende uitzichtpunt en zien meteen de Madeiravinken. Ze zien er heel anders uit dan onze gewone vink en zijn veel fletser van kleur. Minstens een tiental vinken bedelen om wat broodkruimels en zijn zeer tam. Ze lopen zelfs over je schoenen... Fotograferen is hier een makkie.

Madeiravink - Madeirianchaffinch - Fringilla madarensis

Madeiravink - Madeirianchaffinch - Fringilla madarensis

Madeiravink - Madeirianchaffinch - Fringilla madarensis

Madeiravink - Madeirianchaffinch - Fringilla madarensis

Madeiravink - Madeirianchaffinch - Fringilla madarensis

Madeiravink - Madeirianchaffinch - Fringilla madarensis

Madeiravink - Madeirianchaffinch - Fringilla madarensis

Onderweg naar Santana zie ik nog een vliegende Trocaduif, een endeem van Madeira. Helaas geen spetterende waarneming compleet met foto.. Via Santana rijden we langs de oostkant van Madeira weer richting Funchal. Bij Rei Cabo Garajau genieten we van het mooie uitzicht en het prachtige christusbeeld. Echt een hele plezierige plek om te vertoeven. Ver op zee zie ik weer Kuhls Pijlstormvogels. Ook de Eilandgierzwaluwen laten zich hier goed zien.Na een kop koffie met geweldig uitzicht gaan we weer terug naar het hotel voor een frisse duik.

Maandag 17 september
Eerst kijken we nog even bij een zeetrekpunt Punta da Cruz vlakbij het hotel. Ik zie weer Kuhl Pijlstormvogels. Helaas weer veel te ver weg voor fotografie. Dat kan ik hier wel vergeten. Een Zwartkop komt nog even vrij in een rietstengel omhoog. Toch nog een vogeltje wat ik kan fotograferen.

Zwartkop - Blackcap - Sylvia atricapilla


Vandaag gaan we naar de oostkant van Madeira. Grote delen van de route gaat door tunnels dus de rit gaat heel voorspoedig. Bij Canical rijden we zover mogelijk de smalle landtong op. Helaas is het nevelig en regent het zelfs een klein beetje. Gelukkig wordt het allengs droger en trekt de mist op. Het uitzicht is fabelachtig mooi.


Vanmiddag gaan we allebei iets anders doen. Ria heeft zin een een middagje winkelen. Er is een fantastisch mooi en heel groot winkelcentrum vlakbij ons hotel. Zelf ga een een boottocht maken. In de haven van Funchal liggen een paar mooie Catamarans die volgens de folders beloven dat we walvissen en dolfijnen kunnen zien. Als ik een ticket koop informeer ik naar de mogelijkheden voor birdwatching. Het meisje bij de kassa zegt dat daar niet de focus op ligt...toch maar boeken wat moet je anders. Bij het inschepen informeer ik wat de beste plek is om vogels te fotograferen mochten we die zien. Dit blijkt een plekje op de achtersteven te zijn naast de kapitein. Is een mooie stabiele plek. Gedurende de vaartocht van ca. 3 uur staat er voortdurend iemand op de uitkijk die probeert walvissen of dolfijnen te spotten.


Gelukkig ziet hij al snel dat ik ook in vogels ben geïnteresseerd en maakt me er regelmatig op attent dat er iets aankomt of voorbij vliegt. Zo zie ik op korte afstand een Bulwer Pijlstormvogel (lifer) voorbij zeilen. en even later diverse Kuhls Pijlstormvogels. Gaaf om deze vogels zo dichtbij te zien!

Bulwers Stormvogel - Bulwer's Petrel - Bulweria bulwerii

Bulwers Stormvogel - Bulwer's Petrel - Bulweria bulwerii

Bulwers Stormvogel - Bulwer's Petrel - Bulweria bulwerii
Atlantische Kuhls Pijlstormvogel - Cory's Shearwater - Calonectris borealis

Atlantische Kuhls Pijlstormvogel - Cory's Shearwater - Calonectris borealis

Met de Walvissen en Dolfijnen wil het niet echt lukken. Pas in het zicht van de haven na een vaartocht van 3 uur zie we een groep van ca. 10 Stompsnuitdolfijnen. De mensen aan boord zijn uitgelaten. Ook de bemanning geniet zichtbaar van het feit dat het toch maar weer gelukt is om ze te zien.

Stompsnuit dolfijn


Heerlijke tocht gehad en gelukkig niet zeeziek geworden.

Disndag 18 september
Vandaag gaan we deels op herhaling weer naar de noordkant van Madeira van Ribeira Brava naar Porto Moniz. Onderweg bij de riviermonding van Sao Vicente zien we eindelijk weer eens een andere vogelsoort. De Drieteenstrandloper en enkele Visdiefjes. Via de mooie route via de bergen over de hoogvlakte door het binnenland gaan we naar  Calhete. Een leuk stadje aan de zuidkust met een mooie riviermonding. Hier zie ik Kaapse eenden en veel leuker nog een Bontbekplevier, een paar Drieteenstrandlopers en Steenlopers. Het blijft sprokkelen met de vogels.

Bontbekplevier - Common Ringed Plover - Charadrius hiaticula

Drieteenstrandloper - Sanderling - Calidris alba
In de namiddag nemen we weer een duik in het zwembad terugkijkend op een leuke dag.

Woensdag 19 september 
Vandaag onze laatste volle dag op Madeira. De auto is weer ingeleverd. We gaan weer lekker wandelen naar Funchal maar nu wat strakker langs de kust. Overal schieten hagedissen weg en zien we regelmatig Visdiefjes en Geelpootmeeuwen.Bij de Botanische tuin Parque Santa Catarina zie ik tot mijn grote verrassing op het gazon een kemphaan lopen. Nu helaas geen fototoestel bij me. Jammer want de vogel is zeer tam! Ook nu weer genieten we op een terrasje  met levende muziek in Funchal van het gezellige centrum. Helaas zijn er een paar kerels met een Steenarend waarmee je op de foto kan. Gelukkig hebben ze weinig klandizie! 
Terug kijkend hebben we genoten van deze vakantie. De prachtige natuur, de schitterende bergen en leuke steden zijn zeer de moeite waard. Helaas valt het vogelleven tegen en kom je als vogelaar/fotograaf niet echt goed aan je trekken. De volgende keer maar weer eens een bestemming uitzoeken waar er in ieder geval meer vogels te zien zijn.

Alvast weer bedankt voor het bezoek aan dit Blog  

4 opmerkingen:

 1. Wow, een gave serie Ben, ik heb ervan genoten. Niet al teveel vogels gezien, begrijp ik, maar de vogels die je hebt gezien heb je er mooi op staan. Heel leuk ook die vink!
  Hartelijke groet, Marion

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hoi Ben,
  Heel mooi vinkje die Madeira-VINK. vooral foto 1 en 12 ben ik weg van.
  Wat een mooie sfeerfoto's van het eiland en wat een diepte (foto 7 en 8) De zwartkop is ook TOP en je hebt wel geluk gehad dat je de zee op ging. Die Bulwers Stormvogel en de Atlantische Kuhls Pijlstormvogel staat er goed op! Mooi vakantieverslag doorspekt met details waar een vogelaar nou eenmaal gek op is...:-)
  groet,
  Maria

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hallo Ben,
  Wat een leuke blog over een eiland waar ik zelf lang geleden (1997) ook ben geweest, toen was ik nog niet zo in vogels en fotografie geinteresseerd, maar ben wel op veel plekken geweest die jij hier laat zien. Prachtig die vogels aan de Noordkust, ik zou haast zeggen, we moeten nog een keertje terug.
  groetjes Ghita

  BeantwoordenVerwijderen