06 april, 2014

Vogels van Florida (deel 1)

Inleiding
Van 14 t/m 24 maart 2014 heb ik met vriend Hemme Batjes een vogelreis gemaakt naar Florida. Een hele mooie bestemming, als je niet alleen voor je soortenlijstje gaat maar ook nog leuk vogels wilt fotograferen. Zelf was ik er al eerder geweest in tijdens een familievakantie in oktober 2003 waarbij o.a. de Disneyparken en Sea World zijn bezocht. Nu was de focus volledig gericht op vogels kijken en fotograferen.
Op 14 maart j.l. zijn we naar Orlando-Sanford International Airport gevlogen waar we de auto in ontvangst hebben genomen. Orlando-Sanford is een klein vliegveld dus de afhandeling verliep heel vlot. De 1e overnachting was in een Motel in Titusville vlakbij Merritt Island onze eerste bestemming. De 2e dag zijn we in de omgeving van Orlando geweest waarbij Gallus C. Quigley Jr onze gids was. Gallus is een plaatselijke vogelaar met enorm veel kennis van zaken. Dit bespaarde veel tijd en gezoek naar de beste plekjes. Bovendien is Gallus een alleraardigste man die ontzettend veel informatie kan geven over het vogelleven in Florida. De 3e dag hebben we Merritt Island nog een keertje overgedaan. De 4e dag zijn we overgestoken naar de westkust van Florida en hebben daar een aantal plekken bezocht met o.a. als doel waadvogels te scoren. Ook Corkscrew Swamp Sanctory is 2x bezocht echt een van de hoogtepunten van deze trip. Natuurlijk kan je niet om de Everglades heen. Daar zijn we twee volle dagen geweest. De laatste dag zijn we naar Key Largo gegaan en in de namiddag zijn we hiervandaan naar Miami International Airport gereden waar we de auto hebben ingeleverd en zijn vertrokken voor een nachtvlucht naar Schiphol Amsterdam. In totaal heb ik 144 soorten gezien, waarvan er 44 nieuw zijn voor mij. Het is me gelukt 113 soorten te fotograferen. Best wel een goed resultaat.
Duizenden foto's moesten bij thuiskomst geselecteerd worden en dat was best lastig. Hoe ik dit zou presenteren in dit Blog moest ik nog even overdenken... Ik heb er uiteindelijk voor gekozen om dit schematisch in een systeemvolgorde volgens Sibley&Monroe te presenteren en daarbij eventuele bijzonderheden te vermelden.

Vogeloverzicht
Op diverse dagen zagen we groepjes Kalkoenen, vaak heel schuw en ver weg. Soms dichtbij langs de snelweg als je niet kon stoppen...

Kalkoen - Wild Turkey - Meleagris gallopavoHet aantal eendensoorten viel een beetje tegen. Als we ze al zagen dan waren ze uitermate schuw. Er werd overal nog gejaagd op waterwild. We zagen o.a. Slobeenden, Wilde eenden, Kleine- en grote Toppers, Blauwvleugeltalingen en voor mij een nieuwe soort de Gevlekte Eend die vrij algemeen is.

Gevlekte Eend - Mottled Duck - Anas fulvigula

We hebben 7 soorten spechten gezien. Allemaal gefotografeerd! Eigenlijk ongekend! Heel bijzonder was de waarneming van de zeer bedreigde Kokarde Specht. We hebben samen met onze gids Gallus meerdere dagdelen besteed om er eentje te zien. Pas de allerlaatste poging van de dag leverde een prachtige waarneming op. Ook de Noord Amerikaanse Helmspecht was een hoogtepunt. Deze grote specht nauw verwant aan de uitgestorven Ivoorspecht liet zich prachtig zien in het Corksrew Swamp Sanctury. Ook de Roodkopspecht was heel bijzonder. Dit lukte slechts 1x op het platteland bij de Joe Overstreet Rd. Ook deze hebben we echt te danken aan Gallus. De meest algemene specht die we zagen was de Roodbuikspecht die overigens helemaal geen rode buik heeft, hooguit wat onduidelijke rode spikkels.

Roodkopspecht - Red-headed Woodpecker - Melanerpes erythrocephalus

Roodbuikspecht - Red-bellied Woodpecker - Melanerpes carolinus

Geelbuiksapspecht - Yellow-bellied Sapsucker - Sphyrapicus varius

Donsspecht - Downy Woodpecker - Picoides pubescens

Kokardespecht - Red-cockaded Woodpecker - Picoides borealis

Gouden Grondspecht - Northern Flicker - Colaptes auratus

Noord-Amerikaanse Helmspecht - Pileated Woodpecker - Dryocopus pileatus

In Florida komt slechts 1 IJsvogelsoort voor. De Bandijsvogel zag je overal waar water was.


Gelukkig zagen we ook nog een Robijn Kolibri, waar ik helaas geen goede foto van kon maken. Heel mooi was het feit dat we een juveniele Amerikaanse Oehoe zagen op aanwijzing van een plaatselijke fotograaf. Helaas was één der ouders wel zichtbaar maar niet goed te fotograferen. Dat we daarna op twee andere plekken ook nog heel dichtbij de Gestreepte Bosuil met uilskuikens zagen was een prettige verrassing. Het Holenuilje tenslotte op Marko Island maakt het rijtje compleet. Op braakliggende stukjes grond tussen de kapitale villa's was een territorium slechts beschermd door een kleine afzetting van ijzerdraad. Dat we bij een avondwandeling ook nog de Schreeuwuil en Chuck Will's Widow hebben gehoord was een leuke meevaller.

Amerikaanse Oehoe - Great Horned Owl - Bubo virginianus

Gestreepte Bosuil - Barred Owl - Strix varia

Gestreepte Bosuil - Barred Owl - Strix varia

Gestreepte Bosuil - Barred Owl - Strix varia

Gestreepte Bosuil - Barred Owl - Strix varia


Gestreepte Bosuil - Barred Owl - Strix varia

Holenuil - Burrowing Owl - Speotyto cunicularia

Naast de Witkapduif die we alleen maar hebben gezien zijn en helaas niet gefotografeerd zijn de Treurduif en Musduif heel algemeen en zag je ze werkelijk overal.

Treurduif - Mourning Dove - Zenaida macroura

Musduif - Common Ground-Dove  - Columbina passerina
De Canadese Kraanvogel was best wel algemeen en zag je soms zelfs bij picknickplaatsen om een graantje mee te pikken. Kom daar maar eens in Nederland om!

Canadese  Kraanvogel - Sandhill Crane - Grus canadensis

Canadese  Kraanvogel - Sandhill Crane - Grus canadensis

De Koerlan was schaars, de Amerikaanse Purperkoet hebben we niet veel gezien en Amerikaanse Meerkoeten waren wel algemeen en maken het lijstje ralachtigen dat zich liet zien compleet. Er zijn natuurlijk veel meer soorten ralachtigen aanwezig in b.v. de Everglades, maar deze zijn slechts zelden te zien.

Koerlan - Limpkin - Aramus guarauna

Amerikaanse Purperkoet - Purple Gallinule - Porphyrio martinicus

Amerikaanse Meerkoet - American Coot - Fulica americana

Florida is echt een overwinteringsgebied voor veel soorten waadvogels. Deze waren in flinke aantallen aanwezig. Helaas konden we de Dwergplevier en plaatselijke ondersoort van de Strandplevier niet vinden ondanks het feit dat we er veel tijd in gestoken hadden. Het tij zat soms tegen of je kon vanwege de vele resorts langs het strand simpelweg niet bij de waterlijn komen. Ja, Florida is al aardig op weg volledig volgebouwd te worden. Ook de drukte op de stranden is ongekend. We vrezen het ergste voor de kwetsbare populaties van de Dwergplevier en Strandplevier die er toch nog steeds moeten zijn. Niet alles kan lukken... De andere waadvogels waren vaak verrassend tam of misschien wel afgestompt door de drukte op de stranden. Wie het weet mag het zeggen.

Marmergrutto - Marbled Godwit - Limosa fedoa

Kleine Geelpootruiter - Lesser Yellowlegs - Tringa flavipes

Amerikaanse Bosruiter - Solitary Sandpiper - Tringa solitaria

Willet - Willet - Catoptrophorus semipalmatus

Steenloper  Ruddy Turnstone  Arenaria interpres

Kleine Grijze Snip - Short-billed Dowitcher - Limnodromus griseus

Kanoet - Red Knot - Calidris canutus

Drieteenstrandloper - Sanderling - Calidris alba

Alaskastrandloper - Western Sandpiper - Calidris mauri

Steltstrandloper - Stilt Sandpiper - Micropalama himantopus

Amerikaanse Bonte Scholekster - American Oystercatcher - Haematopus palliatus

Amerikaanse Steltkluut - Black-necked Stilt - Himantopus mexicanus

Zilverplevier - Grey Plover or Black-bellied Plover - Pluvialis squatarola

Zilverplevier - Grey Plover or Black-bellied Plover - Pluvialis squatarola

Amerikaanse Bontbekplevier - Semipalmated Plover - Charadrius semipalmatus

Dikbekplevier - Wilson's Plover - Charadrius wilsonia

Killdeerplevier - Killdeer - Charadrius vociferus

De diversiteit aan Meeuwen en Sterns is niet zo groot. Naast de Koningsstern zagen we ook Forsters Stern, Reuzenstern en Visdief. Gek genoeg was de Grote Stern afwezig.

Amerikaanse Schaarbek - Black Skimmer - Rynchops niger

Ringsnavelmeeuw - Ring-billed Gull - Larus delawarensis

Grote Mantelmeeuw  Great Black-backed Gull  Larus marinus

Amerikaanse Zilvermeeuw - American Herring Gull - Larus smithsonianus

Lachmeeuw - Laughing Gull - Larus atricilla

Koningsstern - Royal Tern - Sterna maxima

Koningsstern - Royal Tern - Sterna maxima

Dit Blog is een eerste verslag van de vogelreis naar Florida. Het volgende Blog van de vogels van Florida gaat over de Roofvogels, Reigerachtigen, Aalscholvers , Futen, Lepelaars, Pelikanen, Gieren en Ooievaars.

Alvast weer bedankt voor het bezoek aan dit Blog.

9 opmerkingen:

waldlaeufer68 Frank Scholtyssek zei

Hi Ben,
amazement I watch your great photos of the owls .. are you really first class succeeded .. congratulations
regards Frank

Nieske's fotosite zei

Hallo Ben....
wat een blog!!! en wat een soort, was de reis meer dan waard denk ik...
wat een Spechtensoorten heb je kunnen spotten en mijn favorieten zijn de uilen!! echt super, complimenten!!

Nieske

Maria zei

Hallo Ben
Wow, ik ben er stil van...en dan te bedenken dat je hierop nog een vervolg hebt. Ik verheug me er nu al op. TOP-foto's, om van te watertanden en wat zal je genoten hebben...wat een mooie reis.
groetjes
Maria

www.Loes-willebrand.blogspot.nl zei

Hallo Ben
Wat 'n schitterende platen zeg en mooie soorten , heb echt genoten en kijk uit naar het vervolg .
Groetjes Loes

Gerrit zei

Tjongejonge, dat levert een prachtige collectie op. Schitterende platen; ik krijg er ook zin an!

Piet zei

Wow wat een mooie opnames dat is genieten!!

Hans Overduin zei

Zo Ben, dat is niet mis - wat een prachtsoorten en foto's... De moeite waar dus zo'n trip ;-)
Groet, Hans

Helma zei

Hey Ben,

wat gaaf om zo'n reis te maken en wat heb je veel gezien. Ik heb nooit geweten dat er zoveel soorten spechten waren en wat kon je ze mooi fotograferen zeg! Echt super. Jaloers ben ik op je uilen want daar ben ik echt heel gek op. Schitterende platen heb je gemaakt. Wat ik ook een prachtige vogel vond is de Amerikaanse Schaarbek. Wat een vreemde vogel maar ook een hele mooie.

Je steltlopers zijn ook weer heel mooi vastgelegd en ik ben blij dat ik even mocht meegenieten van deze fantastische reis.

Groetjes, Helma

Tinie zei

Wat heb je daar veel soorten gezien en weten te fotograferen. Prachtige serie heb je hier geplaatst en wat een mooi vogels zitten erbij.
Gr. Tinie