08 september, 2014

Oosterse Vorkstaartplevier

Op 7 september j.l. ontdekte Kris de Rouck bij het Stinkgat in St. Philipsland een Vorkstaartplevier die hij thuis kon afmaken als Oosterse Vorkstaartplevier. Een prachtige ontdekking voor Nederland! Dezelfde dag kwamen er nog 5 andere vogelaars deze prachtige ontdekking bekijken.
Maandagochtend is onze (Wim Eshuis en ik) gebruikelijke vogeldag. Al snel besluiten we naar deze prachtige ontdekking in Zeeland te gaan. De laatste melding geeft aan dat de vogel zich in het Rammegors bevindt. Daar aangekomen zien we op grote afstand een flinke groep vogelaars midden in het gebied staan! Het gebied gaat helemaal op de schop overal zijn er graafwerkzaamheden die het voor mij onherkenbaar maken. Via een omweg komen we bij een weggetje verboden voor auto's en rijden dat in onder de brug van de N257 door en zien een flinke rij geparkeerde auto's staan. We zijn niet de enige die in overtreding zijn! Over de dijk wandelen we in de richting van de groep vogelaars. Plotseling zien we op afstand dat een groot deel vertrekt in onze richting. De vogel is gevlogen en zojuist ingevallen bij het Stinkgat aan de overzijde van de N656. Met gezwinde spoed gaan we rechtsomkeert naar het Stinkgat. Gelukkig arriveren we nu wel in de voorhoede bij het Stinkgat. Daar zien we de vogel in eerste instantie achter het kijkscherm op het landtongetje. We zijn net te laat voor een foto, bovendien is het daar een drukte van belang en kan ik onmogelijk bij een kijkgat komen. Wat een gekkenhuis! Opeens gaat de vogel de lucht in. Het lukt me met hangen en wurgen een aantal bewijsplaatjes te maken. De kenmerken van de Oosterse Vorkstaartplevier zijn op de foto's gelukkig goed te zien. Volledig donkerrode ondervleugels zonder witte eindrand en korte staart.


Oosterse Vorkstaartplevier - Oriental Pratincole - Glareola maldivarum

Oosterse Vorkstaartplevier - Oriental Pratincole - Glareola maldivarum

Oosterse Vorkstaartplevier - Oriental Pratincole - Glareola maldivarum

Oosterse Vorkstaartplevier - Oriental Pratincole - Glareola maldivarum

Wederom een prachtige waarneming van een schitterende vogel.

Alvast weer bedankt voor het bezoek aan mijn Blog.

4 opmerkingen:

Gerrit zei

Ha, leuk zeg! Ik was vorige week bij de steppevorkstaart in Noord-Holland, maar heb er helaas geen plaatjes van. Proficiat!

Groet,
Gerrit

Maria zei

Hoi Ben,
Een hele bijzondere soort, en je hebt hem toch geplaat!
gefeliciteerd!
groet,
Mari

www.Loes-willebrand.blogspot.nl zei

Mooie soort Ben , goed in beeld gebracht .
Groetjes Loes

Helma zei

Heel bijzonder deze vogel en geweldig dat je hem toch nog hebt gespot.

Groetjes, Helma