13 februari, 2017

Witkoppige Staartmees

Mijn volkstuin levert nog wel eens een verrassing op. Zo krijg ik regelmatig bezoek van deze Witkoppige Staartmees. Een afwijkende vorm van de gewone Staartmees. Het is naar mijn idee geen Witkopstaartmees. Dat is een aparte soort. Hij moet dan echt een volledig witte kop hebben zonder een spoortje verkleuring.
De Staartmees is een bolrond vogeltje met een lange staart. De kop is wit met een zwarte band over de zijkruin. De  vogel heeft roodbruine flanken en buik. De dekveren zijn zwart met roodbruine schoudervlekken. De staart is lang en heeft witte randen. Het zwarte oog is geelomrand en de snavel is klein en zwart. Buiten het broedseizoen leeft de Staartmees in kleine groepjes en verdedigen een territorium tegen andere groepjes. Zijn biotoop bestaat uit bosranden, open plekken in het bos, oude tuinen, boomgaarden en begraafplaatsen. Hier jaagt hij op insecten en spinnetjes Hij eet ook zaden en knoppen. Bij de Staartmees is het lichaamsoppervlak in verhouding tot het volume groot, waardoor ze snel warmte verliezen. Hierdoor is vooral bij sneeuw en ijzel de wintersterfte hoog omdat ze niet bij hun voedsel kunnen komen. De Staartmees is een meester in het bouwen van nesten. Hij maakt een ovaalvormig bouwwerk, dat uit spinrag en mos bestaat en wordt in de vork van een tak in dicht struikgewas gemaakt. Het wordt gevoerd met duizenden veertjes. Door ruimtegebrek moet de lange staart over de kop gevouwen worden. Er worden acht tot twaalf eieren gelegd, die na twee weken uitkomen. Na nog eens twee weken voeren vliegen de jongen uit. Dit is echt een van de mooiste vogeltjes die u in uw tuin kunt verwachten. Hoewel het echte insecteneters zijn maken ze in de wintermaanden toch dankbaar gebruik van de vetbollen in uw tuin en zijn daarbij zeer sociaal.  Ze kunnen groepsgewijs met meerdere vogels tegelijk aan een vetbol hangen. Ze zijn zeer beweeglijk en niet zo eenvoudig te fotograferen. Als het dan toch lukt is de voldoening alleen maar groter.  

Witkoppige Staartmees - Long-tailed Tit - Aegithalos caudatus

Staartmees - Long-tailed Tit - Aegithalos caudatus

Alvast weer bedankt voor het bezoek aan mijn Blog en de reacties op mijn vorige Blog.

11 opmerkingen:

Maria zei

Hoi Ben,
Prachtige foto's! Vooral vind ik het fantastisch de witkoppige hierbij te zien. Die ben ik nog nooit tegen gekomen!! Super cool!
Groetjes,
Maria

Jan Windhouwer zei

Ik kende deze ondersoort niet. Een blog als dit is heerlijk, omdat je weer wat leert en ook anders gaat kijken. Prachtige foto's. Gr Jan W

Gonnie van de Schans zei

Heel af en toe komt er in de winter een groepje staartmeesjes of een enkeling op het voer af in de tuin. De eerste dit jaar was er een met een witte kop. Ik heb er jammer genoeg geen foto's van. Leuke info heb je in je blog gezet en mooie foto's.
groeten Gonnie

Loes Willebrand zei

Hoi Ben
Mooie opnames vooral de eerste foto.
Ik fietste van de week door het complex en omdat je gesnoeid heb kon ik in je tuin kijken en zag dat de Kauwen aan de vetbollen zaten en s' middags zat er niks meer in, misschien 'n beschermkooi er omheen.
Groetjes Loes

Tinie zei

Pracht foto's mooi met dat witte koppie.
Groetjes Tinie

KeesvanD zei

Hoi ben,
Ik heb er enkele jaren terug een in de AWD gezien, maar heb hem niet zo mooi in beeld gekregen als jij. Het zijn een paar knappe platen.
Groet, Kees

Gerrit Stam zei

Knappe foto's, want ze gaan heus niet even zitten poseren voor je. Erg fraai vastgelegd.

Gerrit

Nieske Siepel zei

Wow....wat mooie foto's heb je..
ze zaten in onze tuin...echt zo bewegelijk die vogeltjes
heb er niet 1 goede foto van, daarom vind ik
het super knap dat jij de foto's zo mooi scherp hebt!!
complimenten

groet Nieske

Bert Van Bommel zei

Hallo Ben
Die staan er mooi op zeg.
Het zijn natuurlijk ook hele mooie vogeltjes die zich zo af en toe ook bij ons in de tuin laten zien.
Prachtige foto's
Groet Bert

Frans zei

Buitengewone foto's Ben. Die witkoppige heb ik nooit gefotografeerd wel eens gezien.
Maar beide foto's zijn bijzonder fraai.
Hartelijke groet
Frans van Antwerpen

Ghita Pluijmaekers zei

prachtige foto's van de twee staartmees soorten, en de verschillen zijn duidelijk te zien. Ik heb de witkoppige staartmees slechts 1 keer gezien en op de foto gezet. Het zijn supersnelle vogeltjes (de gewone trouwens ook).
groetjes Ghita