22 juli, 2021

Slangenarend Strabrechtse Heide

Al enkele dagen worden we op Waarneming.nl verrast door prachtige opnamen van juveniele Slangenarenden. Zowel in zit als in vlucht. Prachtig! Het leek ons een goed idee ter plaatse een kijkje te nemen. We namen de fietsen mee om meteen de Strabrechtse heide beter te leren kennen. Een prachtige op internet gevonden knooppunten route voerden ons door het mooie heidegebied. Dat de route ook langs de plek van de Slangenarenden zou gaan had ik natuurlijk van te voren ingepland! Veel vogelaars en fotografen waren reeds ter plekke. Voor toevallige passanten een bezienswaardigheid. De meeste konden hun nieuwsgierigheid niet bedwingen en vroegen wat er was te zien! Het duurde even voordat de eerste Slangenarend hoog over vloog. Een tweede liet zich overvliegend mooi volgen waarbij het gunstig was dat er een landing werd ingezet. Niet ver van het kijkscherm landde de vogel op de grond en werd door sommige wandelaars zelfs met hun mobieltje gefotografeerd! De vogel was intussen doorgevlogen naar een paaltje langs de plas. Gelukkig waren we met de fiets en dus snel ter plaatse en kon ik de eerste redelijke opnamen maken. Weliswaar met flink tegenlicht. Na enkele minuten vloog de vogel uit het zicht. Gelukkig kwam er een tweede vogel hoog boven ons hoofd aanvliegen. Deze vogel zette een landing in en kwam een paar honderd meter bij ons vandaan in een hoge den terecht. Voor iedereen een mooie mogelijkheid om de vogel wat dichterbij te zien en mooie plaatjes te maken. Ria vermaakte zich prima op een bankje met een Belgische. Op haar vraag of haar man ook naar vogels kijkt antwoordde zij "hij is er helemaal bezeten van".  Misschien geldt dat ook wel voor mij!

De slangenarend is een aansprekende soort van het Middellandse Zeegebied, in gebieden met veel slangen en andere reptielen, het hoofdvoedsel van deze roofvogel. Zweeft langdurig op zoek naar prooi en bidt vaak, heel hoog in de lucht. Tegenwoordig een jaarlijkse zomergast in Nederland. Grote roofvogel met lange vleugels, bijna anderhalf keer groter dan buizerd, maar hoog in de lucht grootte soms moeilijk in te schatten. Het best te herkennen aan lichte, soms bijna geheel witte onderzijde met strepen gevormd door stippen op de toppen van dekveren; ontbreken van donkere polsvlekken en donkere handpentoppen; duidelijk gebandeerde lange staart, en adult met een donkere 'bivak'-muts. Bron Vogelbescherming.nl

Slangenarend - Short-toed Snake-Eagle . Circaetus gallicus
Slangenarend - Short-toed Snake-Eagle . Circaetus gallicus
Slangenarend - Short-toed Snake-Eagle . Circaetus gallicus
Slangenarend - Short-toed Snake-Eagle . Circaetus gallicus
Slangenarend - Short-toed Snake-Eagle . Circaetus gallicus
Slangenarend - Short-toed Snake-Eagle . Circaetus gallicus
Slangenarend - Short-toed Snake-Eagle . Circaetus gallicus
Slangenarend - Short-toed Snake-Eagle . Circaetus gallicus
Slangenarend - Short-toed Snake-Eagle . Circaetus gallicus
Alvast weer bedankt voor het bezoek aan mijn Blog en de reacties op mijn vorige Blog.

10 opmerkingen:

Patsfotos. zei

Hoi Ben.

Wah, wat een geweldige mooie vogel is deze Slangenarend.
Wat heb je er prachtige foto's van gemaakt.
En geweldig hoe je deze hebt kunnen spotten.

Groettie van Patricia.

Bert van Bommel zei

Hallo Ben,
Heel bijzonder om deze in Nederland te kunnen vastleggen en nog twee exemplaren ook.
En het is je opnieuw heel goed gelukt.
Schitterende roofvogel met een stoere kop.
Groet Bert

Caroline zei

Mooie stoere vogel. Leuk voor je dat je hem gezien hebt.

Berend zei

Wauw, wat een fraaie serie van de Slangenarenden Ben. Vooral de beelden van de landing in de den zijn bijzonder mooi.

waldlaeufer68 Frank Scholtyssek zei

Hallo Ben
dieser Adler ist mir völlig unbekannt gewesen, bis heute sehr schön anzusehen tolle Flugfotos
Grüsse Frank

KeesvanD zei

Hallo Ben,
In Nederland heb ik nog nooit een slangenarend gezien. Tijdens een safari in Afrika wel, zelfs met een slang in zijn snavel. Mijn beelden waren echter niet zo mooi als die van jou. Je mag heel tevreden zijn met zo'n mooie serie.
Groet, Kees

advanduren zei

Hallo Ben,

Ja, het was een fenomeen, de slangenarend op de Strabrechtse Heide. Ik woon er slechts 15 km. vandaan en ben er uiteraard ook enkele keren naar toe geweest. Ik maakte in twee sessies wel 1000 opnames, maar moet alles nog uitzoeken. De Strabrechtse Heide is een prachtig gebied, ik kom er al sinds mijn kinderjaren en bij het Beuven (grootste zoetwaterven van Nederland) is altijd wel wat te beleven en je kunt er heerlijk wandelen. Je hebt tijdens jullie dagtocht je kansen mooi benut en er mooie opnames aan overgehouden.

Groeten,
Ad

Tinie zei

Dit is mooi !!!! Ben.
Prachtige foto's van deze mooie arend.
Groetjes Tinie

Frans zei

Ja,Ben hier word ik stil van. Wat een schitterende opnames. Zo dichtbij en helder. Mijn complimenten.
Groeten
Frans

Maria zei

Geweldige platen van de Slangenarend!!! En heerlijk om er ook helemaal bezeten van te zijn ;-)
Groetjes,
Maria