03 maart, 2023

Nieuwe IJsvogelkijkwand gereed

Na de bouw van de wilgentenenwand door vrijwilligers van de KNNV heeft de ijsvogel er de afgelopen jaren ongestoord kunnen broeden. In 2022 zelfs 3 legsels groot gebracht.

De oude ijsvogelwand gemaakt van wilgentenen was voor de tweede keer in zeer slechte staat. De kijkgaten zijn wederom vergroot, takken verwijderd en weg gerot. Zelfs zijn er takken met een zaag verwijderd. Eigenlijk vernield zou je kunnen zeggen. De kans bestaat dat de ijsvogels in het nieuwe seizoen in 2023 niet meer tot broeden zouden komen als we nu niet ingrijpen.

Op initiatief van KNVV Waterweg-Noord is er een nieuwe toekomstbestendige  IJsvogelkijkwand geplaatst. Dit werd mogelijk gemaakt met subsidie van Vogelbescherming Nederland, de Postcode loterij  en gerealiseerd door  de IRADO en de Buurtwerkplaats de Buren. 

De werkzaamheden zijn op 15 februari door de Buurtwerkplaats de Buren gestart en dankzij de goede voorbereiding een paar dagen later al opgeleverd. De eventuele verstoring van de IJsvogels is dus tot een minimum beperkt gebleven.

Vooral de IJsvogels zullen naar ons idee profijt hebben van deze Vogelkijkwand en kunnen ongestoord nestelen.  Het is dan wel van belang niet naast de wand te gaan staan maar keurig netjes achter de wand te blijven.  Er zijn voldoende kijkgaten gemaakt!!

Hopelijk hebben de IJsvogels niet te veel geleden van de winter en gaan ze weer broeden.


Korte tijd later verschenen de eerste ijsvogels. Zelfs een paartje werd gezien!!! Heel snel werd bekend dat de wand gebruikt kon worden. Uiteraard was ik ook een aantal keren van de partij. Ik zag alleen het mannetje. Wat een beauty. Hopelijk wordt het weer een paartje. Als de koude dagen voorbij zijn zullen ze wel weer in de stemming komen.

Alvast weer bedankt voor het bezoek aan mijn Blog en de reacties op mijn vorige Blog.

6 opmerkingen:

  1. Hallo Ben
    eine sehr schöne Sache, so kann man den Vogel beobachten ohne ihn zu stören, die Ergebnisse hast du gleich mit den schönen Bildern gezeigt. Hier in Deutschland gibt es dann noch diese Menschen die noch an der Wand vorbei müssen um noch näher zu kommen...schade
    Grüsse Frank

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ha Ben,
    Een geweldige opknapbeurt en zo te zien goed te gebruiken om je camera tussendoor te steken,,,
    Dat de ijsvogel gelijk al weer terug is, is heel goed nieuws. Hopelijk houdt iedereen zich aan de regels, want dit zal wel meerdere fotografen aantrekken.
    Je foto's zijn jaloersmakend!
    Groetjes,
    Maria

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Fantastisch dat de kijkwand zo is verbeterd Ben. Een prima initiatief en prachtige foto's.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Goeie zaak Ben om dit zo aan te pakken. Als ik zelf een keer wil kijken, is het adres dan makkelijk te vinden?

    Groet,
    Gerrit

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Hoi Gerrit stuur me even jouw emailadres naar benvande@gmail.com dan zal ik je de locatie sturen. Gr. Ben

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Hallo Ben,
    Een prima initiatief dat al snel resultaat heeft opgeleverd. Jouw beelden getuigen ervan. Het is heel bijzonder om te zien hoe een braakbal wordt uitgespuugd.
    Hopelijk gedragen alle bezoekers zich waardoor de wand lang in een behoefte kan voorzien.
    Groet, Kees

    BeantwoordenVerwijderen