07 augustus, 2013

Vlinders

Afgelopen zondag was ik met Ria voor een dagje uit in Zeeland. Van vogels kijken kwam niet zoveel terecht. De Brouwersdam was propvol met campers en caravans en was het soms moeilijk een gaatje te vinden om naar vogels te kijken. In Renesse hebben we even een hapje gegeten (lekker vistentje hebben ze daar). Bij de kerk centraal op het plein staan heel veel vlinderplanten met een enorme hoeveelheid vlinders. Zoals Dagpauwoog, Gehakkelde Aurelia en veel Distelvlinders. Voor mij een buitenkans om ze te fotograferen.

Distelvlinder (archief)

Gehakkelde Aurelia
Maandag ben ik met vriend Hemme ook een dagje gaan vlinderen in Noord-Holland. In de AW-duinen is de afgelopen week een Keizersmantel gezien. Een wel heel bijzonder zeldzame vlinder waarvan men tot voor kort dacht dat deze in Nederland was uitgestorven. Met behulp van Waarneming.nl en de GPS op de mobiele telefoon gaan we op weg om de exacte plek te vinden waar deze vlinder zich zou ophouden. Als extra aanwijzing weten we dat de vlinder af en toe op een braamstruik is te zien! Het valt nog niet mee de juiste plek te vinden. De vlinder is in geen velden of wegen te zien. We zoeken een plekje in de schaduw vlakbij de braamstruik en wachten af. Na ongeveer een half uur ziet Hemme een grote oranjevlinder onze kant uit komen. Keizersmantel!!!! gelukkig komt de Keizersmantel ook nog even kort op de braamstruik zitten en kan ik wat foto's maken. Geweldig wat een mooie vlinder.!

Keizersmantel

Keizersmantel

Keizersmantel
Keizersmantel
Steenrode Heidelibellen zien we overal en zijn zeer algemeen.

Steenrode Heidelibel


Natuurlijk zien we nog veel meer vlindersoorten zoals het Koevinkje, Bont zandoogje, Bruin zandoogje, Kleine parelmoervlinder, Heivlinder en Groot Dikkopje.

Koevinkje
Bruin Zandoogje

Bruin Zandoogje
Kleine Parelmoervlinder
Bont Zandoogje (Archief)

Kleine Parelmoervlinder
Heivlinder

Groot Dikkopje

Hoewel we niet veel nachtvlindersoorten zien is wel heel opvallend aanwezig de Gamma Uil en de Zuringspanner. Werkelijk een prachtig gekleurd nachtvlindertje.

Zuringspanner


Lopend langs een kanaal zien we nog een prachtige snoek en een Schaatsenrijder.

Snoek

Schaatsenrijder
Bij het parkeerterrein staat Koninginnenkruid in bloei en dat trekt weer heel veel vlinders aan zoals de Citroenvlinder en Groot- en Klein Koolwitje

Citroenvlinder

Groot Koolwitje

Klein Koolwitje
We hebben nog wat tijd over en besluiten ook nog naar het Noord Hollands duinreservaat te gaan. Hier waren Kommavlinders te zien. Net als de Keizersmantel voor mij een nieuwe soort. Vlakbij de ingang zien we al de eerste Kommavlinders. Oppervlakkig gezien lijkt deze wel op een Groot Dikkopje.

Kommavlinder

Kommavlinder

Kommavlinder

Kommavlinder
Er zitten nog veel meer vlinders waaronder Icarisblauwtje, Bruin Blauwtje, Oranje Luzerne vlinder, Dagpauwoog, Kleine Vos, Kleine Vuurvlinder,

Icaris Blauwtje

Bruin Blauwtje

Kleine Vos

Dagpauwoog
Kleine Vuurvlinder (Archief)

Oranje Luzernevlinder
Ook kwamen we nog een kleine kudde Schotse Hooglanders tegen die gelukkig op afstand bleven...

Schotse Hooglander

Schotse Hooglander
Overvliegend horen en zien we een groep van minstens 20 Kruisbekken. Er is momenteel een invasie van Kruisbekken die komen vermoedelijk uit Rusland of Scandinavië komen.

We kunnen terugkijken op een bijzonder succesvolle dag en hebben in Noord Holland op de kop af 21 dagvlindersoorten waargenomen.

Alvast weer bedankt voor het bezoek aan mijn Blog.

11 opmerkingen:

 1. Hoi Ben,

  werkelijk een prachtige serie met een scala aan verschillende vlinders. Ik vind vooral die kommavlinder een geweldige vlinder. heb hem zelf nog nooit gezien maar is prachtig vastgelegd door jou. Ook nog een libel geklikt en die staat er ook mooi op.

  Jammer dat je niet bij de vogeltjes kon maar dat kan later in het jaar vast nog meer dan genoeg ;_)
  Dit blog is in ieder geval puur genieten met al die kleurige vlinders.

  Groetjes, Helma

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat een schitterende blog. Jullie hebben wel heel veel gezien,Vooral de Keizersmantel en de parelmoervlinder, zie je niet zo gauw De Kommavlinder is ook niet zo algemeen (ik heb ze alle 3 nog nooit gezien!) Je foto's zijn prachtig. Ik heb weer geweldig genoten van je blog!Groet,
  Maria

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wow wat heb jij veel verschillende vlinders te pakken Ben. Prachtig om te zien, vele er van zie ik hier niet vliegen ;-(((
  Groetjes Tinie

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Gweldig, al deze vlinders in mijn eigen Zeeland (geboorteland!). Ik ga straks het tweede deel van een serie van vijf publiceren van een vlinderblog. Maar met veel minder soorten. Een beetje jaloers, dat wel. Maar zeer genoten van dit blog. Bedankt, Ben!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hallo Murk helaas voor jouw het merendeel gezien in Noord Holland!

   Verwijderen
 5. Prachtige blog Ben, wat een soorten met natuurlijk als topper de Keizersmantel! Heerlijke kleuren en je bent vast tevreden met het resultaat van die dag, al zijn het dan geen vogels.

  Groetjes,
  Marianne

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Nou dat is een hele verzameling aan vlinders. Geweldig als het dan lukt met de keizersmantel, een unieke kans.
  Ook de kommavlinder is niet niks. Maar de rest mag er ook wezen. het hoeven niet per se zeldzame soorten te zijn toch?
  Groeten, Gonnie

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Tjonge wat hebben jullie een vlinders
  kunnen spotten, ik moet er nog aan beginnen..kom net van vakantie terug en ben een beetje door de blog aan het snuffelen, dit is al de vijfde vlinderblog die ik tegenkom...
  heel mooi in beeld gezet de verschillende soorten...

  Nieske

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Wow, wat een schitterende foto's, Ben. Ook veel soorten erin die ik zelf nooit gezien of gefotografeerd heb. De Keizersmantel en de Parelmoervlinder zijn natuurlijk helemaal SUPER. Groetjes, Joke

  BeantwoordenVerwijderen