30 augustus, 2013

Vogeltrek en Roodpootvalk

De afgelopen week was er sprake van een behoorlijke oostenwind. Deze tijd van het jaar in combinatie met de oostenwind is altijd goed voor vogeltrek langs de kust. Maandag ben ik met Wim Eshuis eerst naar de Maasvlakte geweest en woensdag met Hemme Batjes naar Texel. Helaas kan je niet alles wat je ziet fotograferen. Vogels zijn in de trektijd in het algemeen best wel schuw! Ik maak er maar het beste van en maak zoveel mogelijk gebruik van mijn Nikon V1 in combinatie met mijn AF-S NIKKOR 300mm f4. Dit geeft door zijn grote cropfacter nog de beste resultaten. Een nadeel is wel helaas dat ik het statief moet meezeulen. Maar ja je moet er wat voor over hebben.. 
Langs de rand van het Luzerneveld op de Maasvlakte zien we heel veel Fitissen, een Gekraagde roodstaart, een Grauwe vliegenvanger, Tapuiten en Paapjes. Het is een feest om hier te wandelen en te zien wat voor verrassing ons steeds weer te wachten staat.

Fitis - Willow Warbler - Phylloscopus trochilus

Paapje - Whinchat - Saxicola rubetra

 Gekraagde Roodstaart - Common Redstart - Phoenicurus phoenicurus

Grauwe Vliegenvanger - Spotted Flycatcher - Muscicapa striata

Langs het pad richting Bonte Piet bij de Westplaat zien we nog een aantal Bonte Vliegenvangers.

Bonte Vliegenvanger - European Pied Flycatcher - Ficedula hypoleuca

Woendag onderweg naar Texel zijn we nog even langs het gebied Twisk een waterberging bij Medenblik gereden. In dit gebied zit al enige tijd een Grote Grijze Snip. Een foto maken is eigenlijk niet mogelijk. Met mijn telescoop maak ik een digiscoopfoto. Het ziet er niet uit maar is een redelijk bewijsplaatje.

Grote Grijze Snip - Long-billed Dowitcher - Limnodromus scolopaceus
Op Texel gaan we rechtstreeks  naar de  de punt van het eiland omdat we zo snel mogelijk de Roodpootvalk willen zien. Er verblijft al enkele dagen een juveniel in het gebied van de Tuintjes. Onderweg naar de strandopgang zien we nog diverse andere leuke vogelsoorten zoals de Bonte vliegenvanger, Paapjes, Tapuiten,een vijftal Gekraagde Roodstaarten, Grauwe vliegenvanger, Braamsluiper en Fitissen. 

Bonte Vliegenvanger - European Pied Flycatcher - Ficedula hypoleuca

Tapuit - Northern Wheatear - Oenanthe oenanthe

Tapuit - Northern Wheatear - Oenanthe oenanthe

Bij de strandopgang waar de Roodpootvalk voor het laatst is gezien gaan we ergens verdekt in de duinen zitten en wachten we af. Diverse Torenvalken die voorbij zeilen zetten ons soms even op het verkeerde been. Op een gegeven moment zien we wel een donkere valk helaas vrij ver weg voorbij vliegen. We zijn er niet zeker van dat dit de bewuste Roodpootvalk is. We besluiten later op de dag nog even terug te komen. Elders op het eiland komen we een fotograferend echtpaar tegen die ons mooie foto's van de Roodpootvalk laten zien. We moeten toch nog terug en weten nu op welk paaltje we moeten letten.
Als we  weer ter plaatse komen zien we de vogel op het bewuste paaltje zitten. Geweldig wat een buitenkans. We komen langzaam dichterbij en maken de eerste foto's. Op een gegeven moment hoewel we nog best wel ver weg zijn vliegt de vogel op een gaat boven het strand jagen. 

Roodpootvalk - Red-footed Falcon - Falco vespertinus


We stellen ons weer verdekt op maar nu iets dichterbij. Met de zon in de rug wachten we af. Na ca. een kwartier komt de vogel weer terug naar zijn paal. Prachtig wat een mooi beest.


Roodpootvalk - Red-footed Falcon - Falco vespertinus

Roodpootvalk - Red-footed Falcon - Falco vespertinus

Roodpootvalk - Red-footed Falcon - Falco vespertinus


Het is weer puur genieten op Texel! Voldaan keren we weer huiswaarts.

Alvast weer bedankt voor het bezoek aan mijn Blog.

3 opmerkingen:

Maria zei

Wat een heerlijke blog!
Ik kan wel zien dat het genieten was op Texel. Mooie Tapuit en paapjes en toch bijzonder die grote grijze snip, maar de Roodpootvalk is echt helemaal TOP.
groet
Maria

Tinie zei

Prachtige foto's Ben en wat mooi die Roodpootvalk, die wil ik ook wel voor de lens.
Gr. Tinie

Murk Eland zei

Iedere keer sta ik weer verbaasd van de vele, verschillende soorten vogels. Je moet het allemaal maar weten en herkennen. Jouw blog helpt goed bij mijn education permanente. Prachtige scherpe foto's, Ben. Was weer genieten.