18 december, 2015

Weerzien met Gambia


Inleiding:

Het was alweer de 6e keer dat ik samen met mijn echtgenote Ria een bezoek bracht aan Gambia. Ook heb ik twee keer met een vriend Gambia bezocht. In totaal ben ik er dus 8x geweest! De eerste keer was in februari 1996. Vlak nadat er een staatsgreep had plaatsgevonden. Voor Engelse toeristen destijds een reden om er niet heen te gaan. Het was toen erg rustig en dat was een behoorlijke klap voor de plaatselijke toeristenindustrie. Een nadeel voor ons (ik was er ook toen met mijn echtgenote) was dat we het idee kregen dat iedereen in Gambia iets met ons wilde doen. Gidsen, taxiritjes maken, uitstapjes verzorgen. Er was gewoon heel weinig klandizie. In zekere zin is er niet veel veranderd. Nog steeds worden er allerlei diensten aangeboden. Van vogelgids, tot chauffeursdienst, massage, bezoek aan Orange juich tentjes op het strand, paardrijden. Niets is te dol. Je moet er wel tegen kunnen om voortdurend te worden benaderd!! Natuurlijk zijn de mensen wel verschrikkelijk aardig en vrolijk. Gambia wordt niet voor niets de "smilingcoast"" genoemd! Ons doel was in de eerste plaats genieten van het heerlijke weer en de prachtige natuur. Voor mij persoonlijk kwam er nog een doel bij het observeren en fotograferen van vogels. Als je zoals wij alleen aan de kust blijft dan is er in een week zeker voldoende te beleven. We zaten in het pas gerenoveerde Hotel Djembe. Perfect gelegen op loopafstand van de belangrijkste vogelgebieden aan de kust. De kamers zijn netjes en voldeden prima. Ook een zwembad ontbrak niet. Het ontbijt was helaas matig. Voor het avondeten kan je beter naar elders gaan b.v. een Hollands Eetcafé Eddies om de hoek van ons hotel.

Een korte beschrijving van de gebieden die we hebben bezocht:

Kotu stream
Echt een toplocatie voor vogelaars. Het gebied beslaat de delta van de Kotu Stream en bestaat uit moeras, rijstvelden, mangrove en bosschages. Een rijk vogelleven is het gevolg daarvan.


 

Fajara Golf Course
Wat hoger gelegen en grenzend aan de Kotu Stream. Een stuk droger met veel grasvelden, bosschages en een kleine poel.

 

Kotu Ponds
Hier wordt regelmatig afvalwater geloosd en is hierdoor aantrekkelijk voor steltlopers. Afzichtelijke plek om te vertoeven maar wel vogelrijk.

Bijilo reservaat
Langs het strand gelegen bosreservaat. Zeer de moeite waard. Apen laten zich altijd wel zien. Er is ook een hide met een drinkplaats.


 

Abuko
Restant van een galerij bos ca. 12 km naar het binnenland. Prachtig voor een wandeling in een authentiek oerwoud. Vogels spotten is niet eenvoudig maar kan zeker lonend zijn

 

Lamin lodge
Niet ver van Abuko gelegen. Dit restaurant ligt aan het water midden tussen de mangrove van de rivier the Gambia. Prachtige plek om te vertoeven.


 
Senegambia Beach Hotel
Prachtig hotel met hele mooie tuin. Elke dag worden de gieren gevoerd wat op zich al een atractie is.

 

Kairaiba Hotel
Prachtig hotel met zeer verzorgde tuin.

 

Overzicht van dag tot dag:

7 december 2015

Na een prima vlucht met Corendon komen we aan op het vliegveld van Banjul de hoofdstad van Gambia. Na een vlotte transfer komen we om ca. 16:00 uur aan bij ons pas gerenoveerde Hotel Djembe. De kamers zijn schoon en ruim en van alle gemakken voorzien. De tuin is nog niet volgroeid en lijkt pas aangelegd. Hier kunnen we niet zoveel vogelsoorten verwachten. Wel zie ik heel veel Zwarte Wouw, Schildraaf, Gespikkelde Duif en op zee diverse Sterns. Zelfs de Huismus is in flinke aantallen aanwezig. Na een barbecue op het strand die muzikaal omlijst werd door een inlandse drumband die een enorm volume produceerde, ploffen we in ons ruim bemeten bed. We vallen als een blok in slaap naar deze best wel vermoeiende reisdag. Morgen zien we wel weer.

8 december 2015
Vandaag gaan we een dag naar het Senegambia Beach Hotel bekent om zijn vogelrijke tuin. Eigenlijk  was dit hotel onze favoriet maar kon helaas alleen bij Tui geboekt worden. Hier zat dan meteen een vervelende nachtvlucht en tussenlanding aan vast. Nu zitten we ook in deze fantastische hoteltuin. We zien al snel een paartje Roodsnaveltokken. Ze zijn bijna altijd met z'n tweeën. Natuurlijk ontbreken ook de Kapgieren, Zwarte Wouwen, Roodoogtortel, Gespikkelde Duif en Koereigers niet. Hier in de tuin ontmoeten we ook Marcel en Jolanda. Enthousiaste natuurliefhebbers waar we meteen een klik mee hebben. We spreken af later in de week samen naar het Abuko en de Laminlodge te gaan. Dat is niet alleen gezellig maar scheelt ook nog kosten omdat we die kunnen delen. Tussen de middag worden de Kapgieren en Zwarte Wouwen gevoerd.
Ze komen in grote getalen op de tuin af en wachten geduldig hun beur af in de palmbomen. Minstens 100 Kapgieren en net zoveel Zwarte Wouwen komen op het spektakel af. Een schaal met vlees is voor deze aantallen maar een druppel op een gloeiende plaat. Ongelofelijk dat dit kennelijk toch voor deze vogels loont als je kijkt naar het beschikbare voedsel en de aantallen vogels die er op af komen. In de namiddag ga ik nog ik een keer naar de tuin van het Senegambia Beach Hotel en zie nog 2 Dwergbijeneters. Helaas niet de IJsvogel die Marcel eerder deze week heeft gezien.

9 december 2015
Vandaag staat de Kotu Stream op het programma. Onderweg op het pad langs het Palma Rima Hotel worden we natuurlijk meteen weer benaderd door een aantal vogelgidsen. Zelf heb ik er geen behoefte aan omdat ik natuurlijk zelf ook ondertussen wel de weg weet en de vogels kent. Ze zijn heel vasthoudend en hebben kennelijk niet veel te doen. Uiteraard heb ik wel begrip voor hun vasthoudendheid! Langs het pad hoor ik in eerste instantie het geratel van een paar Scharrelaars. Gelukkig kan ik ze ook vinden op een zijtak van een hoge palmboom. Wow wat een prachtige vogels zijn deze Blauwbuikscharrelaars. Ja, nu voel ik me weer helemaal thuis in Gambia. Het kleine poeltje naast het Badalapark Hotel levert niet zoveel op. Wel zien we hier nog een paartje Sporenkieviten. Bij de brug over de Kotustream zien we weer een aantal gidsen die hun diensten aanbieden en me proberen te verleiden met de vindplaats van uilen. Best wel een aantrekkelijk idee, echter ik vind het veel leuker om zelf de vogels te vinden. Op de elektriciteitskabel die evenwijdig aan de brug de Kotu Stream oversteken zitten een Reuzen- en een Bonte IJsvogel. De Reuzenijsvogel neemt een snoekduik en pakt een behoorlijke vis die wel bij zijn eigen formaat past. Op de gebruikelijke ijsvogelmanier wordt de vis tegen de kabel doodgeslagen en vervolgens opgepeuzeld. Vlak naast de brug is er een Birdwatchingcentrum gebouwd waar je tochtjes met gidsen kan reserveren. We gaan toch even een kijkje nemen en worden hartelijk ontvangen. We besluiten de rijstvelden te gaan verkennen en gaan op zoek naar de doorwaadbare plek naar het Fajara golfterrein. Een bewoner van de rijstvelden die met een hakbijl een termietenheuvel aan het slopen is laat ons nog even het resultaat zien. Termieteneieren en termieten vormen een smakelijk hapje voor zijn  kippen. Hij wijst ons de weg naar de doorwaadbare plaats. Als dank geven we hem wat snoepjes voor de kids en een fooitje. Hier is hij erg blij mee.
Via een dijkje en wat stap stenen komen we bij het houten bruggetje naar het Golfterrein. Het is hier heerlijk rustig en inmiddels ook wel drukkend warm geworden. We zijn nog niet helemaal geacclimatiseerd. Veel vogels zien we niet. Wel een varaan die uit een klein poeltje de kant op vlucht. We kunnen aan de oever van het poeltje echt genieten van de ons omringende natuur. We horen alleen vogelgeluiden die ons als muziek in de oren klinkt.
Na weer een fikse wandeling terug naar het hotel Djembe ontspannen we heerlijk bij het zwembad.
In de namiddag als we lekker uitgerust zijn gaan we weer naar het Senegambia Beach Hotel. Zittend op een bankje zien we heel veel Breedbekscharrelaars als zwaluwen vliegen boven de hoteltuin. Kennelijk vangen ze ook in de lucht hun prooi. Omdat we toch in het Senegambia Beach Hotel zijn gebruiken we ook de mogelijkheid om er te dineren. Wat een verschil met ons hotel!
Als het al lang en breed donker is nemen we de korte route over het strand terug naar ons Hotel Djembe. We kunnen terug kijken op een heerlijke dag.

10 december 2015
Vandaag staat Abuko op het programma. We gaan op pad met Jolanda en Marcel die we eerder deze week hebben ontmoet. Stipt op tijd treffen we elkaar op de ontmoetingsplaats in de tuin van het Senegambia Beach Hotel en gaan vervolgens naar de uitgang van het Hotel om een taxi te regelen. Marcel moest nog even pinnen wat pas bij de derde pinautomaat lukt. Deze werd aangewezen door een slimme taxichauffeur die we meteen vroegen ons een aanbod te doen voor onze plannen voor vandaag. In eerste instantie naar het Abuko en daarna voor een lunch naar de Laminlodge. We komen uit op een bedrag van Dalasi 1400 omgerekend Euro 32,00. We willen niet het onderste uit de kan en zijn tevreden over dit bedrag. De taxichauffeur Farms Nfamara Saidykhan is echt een schot in de roos. Duidelijk en vrolijk loodst hij ons naar zijn taxi, een prima auto, waar we allemaal ruimschoots in passen. Vanaf nu vormen we een familie was een van zijn eerste statements... Onderweg vertelt hij het nodige over Serrekunde, de dierenmarkt en het hospitaal. Na een vlotte rit arriveren we bij Abuko. Leuk is dat onze chauffeur ook meeloopt! Abuko is altijd leuk voor een mooie ochtendwandeling. We zien bij de paradijslijk mooie poel o.a. Hamerkoppen, Schildraven, Zwarte Wouwen, Lelielopers, Ralreigers, Kapgieren en Vuurvinkjes. Natuurlijk ontgaat ons ook het nodige. Dat is evident als je in het oerwoud vogelt. Op zich is dat natuurlijk veel moeilijker dan in het open veld. De kleine dierentuin aan het einde van de wandeling is niet direct mijn favoriete omgeving. Ik wordt er altijd een beetje verdrietig van als ik de dieren zoals bavianen en hyena's opgesloten zie in hun eigen natuurlijke omgeving die Afrika natuurlijk ook kan bieden. De warmte wordt nu echt drukkend en na een heerlijke koude verfrissing gaan we nogmaals op de terugweg langs de poel. Toch verreweg de mooiste plek van Abuko.
Ons tweede doel vandaag was een bezoek brengen aan de Laminlodge. Na een korte rit op de hoofdweg slaan we linksaf en komen op een zandpad uit. langzaam rijden we door de bebouwing van Serrekunde. Ria deelt onderweg wat snoepjes uit die gretig aftrek vinden. De Laminlodge is echt een paradijselijke plek. Prachtig op palen gebouwd gelegen tussen de mangrovemoerassen aan de rivier The Gambia. Een leuke plek om de lunch te gebruiken. Regelmatig worden we belaagd door apen die ook graag een hapje mee-eten. Jolanda raakt zo haar lekkere sandwich kwijt die door een flinke aap van haar bordt wordt gegrist. Zo dat ging snel! De apen worden zo langzamerhand flink brutaal en de eigenaresse komt met een flinke lat aan om ze te verjagen. Daar hebben ze toch wel respect voor. Behalve een paar Blauwfazantjes en een langs vliegende Dwergaalscholver en Bonte een Bonte IJsvogel zien we verder niet zoveel.
Farms levert ons daarna af bij het Senegambia Beach Hotel waar we afscheid nemen van Marcel en Jolanda. Morgen vliegen ze weer naar Nederland. Als u ook gebruik wil maken van Farms hij is te bereiken op telefoonnummer7553766 en zijn adres P.M.B. 558 Serrekunda, The Gambia. Emailadres: famousfarms@gmal.com

11 december 2015
Vandaag staat een bezoek aan Bijilo op het programma. Vanuit Djembe is het iets verder lopen dan naar het Senegambia Beach Hotel. Bij de ingang zijn er weer de nodige gidsen die ons de aapjes willen laten zien... Als we naar de plek van de Hide vragen dan wil er weer iemand meelopen met natuurlijk de bedoeling hier wat mee te verdienen. We zeggen het zelf wel te vinden.
Een paar honderd meter na de ingang komen we bij een open gedeelte. Hier blijven we een tijdje staan en zien o.a. Dwergbijeneter, Zwaluwstaartbijeneter, Grijze bananeneter, Grijze en Roodsnaveltok, Senegalese Spoorkoekoek, Roodoogtortel, Vuurvink en Zwartsnavelduif. Het valt mee omdat Bijilo er om bekend staat dat het er ook heel rustig kan zijn. Opvallend veel vlinders komen we tegen al is het op naam brengen niet altijd even makkelijk. 
We hebben echt weer genoten van de ongerepte natuur. De prachtige beplanting met veel palmbomen, de reuze Apenbroodboom en het heerlijke zonnige weer.
Na een rustpauze in het hotel gaan we s 'middags nog even een fiets huren. Hoewel het aanbod beperkt is lukt het toch een redelijke fiets uit te zoeken. Een voordeel van de fiets is dat je niet zo snel benaderd en aangesproken wordt en meteen op je doel af kan gaan. Dit keer nogmaals naar de Kotu Stream via de vertrouwde route langs het Palma Rima Hotel. Bij het Badalapark Hotel slaan we linksaf en rijden richting Palm Beach Hotel. Hier heb je een leuk uitzicht op de monding van de Kotu Stream. We zien o.a. Bonte IJsvogel, Regenwulp, Groenpootruiter, Oeverloper, Blauwe reiger, Dwergaalscholver, een langs vliegende Palmgier, Sporenkievit en een Senegalese Griel. Mooi is ook de Malachiet IJsvogel die langs de mangrove oever   geduldig op dat ene kleine visje wacht waar hij zich tevreden mee stelt.
 
12 december 2015 
Vanmorgen brengen we weer een bezoek aan het Senegambia Beach Hotel. De hoteltuin blijft trekken al is er niet altijd veel te zien. Altijd wel de Roodsnaveltok, de Witkruinlawaaimaker, Kapgieren en Zwarte wouwen. We besluiten ook eens een kijkje te nemen in het ernaast gelegen Kairaiba Hotel. Alles is hier wat strakker en goed onderhouden. Op het grote grasveld niet ver van het zwembad zien we een flink aantal Glansspreeuwen. We onderscheiden de Bronsstaartglansspreeuw, de Groenstaartglansspreeuw en de Groene langstaartglansspreeuw. Verderop in de buurt van het zwembad zien we een zeer tamme Senegalese Spoorkoekkoek. We maken van de gelegenheid gebruik deze vogel in alle standen te fotograferen. Verderop zien we een Kleine Zonne-Eekhoorn die door een flink aantal vogels wordt belaagd. We zien o.a. Senegalese Zwarte vliegenvangers en Witkruinlawaaimakers die kennelijk een grote hekel hebben aan deze Kleine Zonne-Eekhoorn. Later als ik wat meer bijzonderheden wil weten van deze Eekhoorn dan lees ik dat ze o.a. leven van eieren en hiervoor vogelnesten uithalen!
In de namiddag fiets ik zelf nog even naar de Kotu Stream en breng ook nog een bezoek aan de Koto ponds. Deze vergaarbakken van afvalwater is een enorme trekpleister voor allerlei waadvogels. Zo zie ik een flink aantal Steltkluten, Koereigers, Dodaars, Hamerkop, Oeverloper, Bosruiter en Witgat. Ik blijf er niet zo lang want ik wordt een beetje onpasselijk van de stank! Uiteraard ga ik nog even naar de brug over de Kotu Stream en zie weer de Reuzenijsvogel en een prachtige Bonte IJsvogel die op zeer korte afstand komt poseren.
 
13 december 2015   
Dit is alweer de laatste volle dag in Gambia. We besluiten weer naar Bijilo te gaan. We starten in de hide. Wat een gammele golfplatentoestand! Trekpleister is toch wel de waterbak waar de hide op uit kijkt. We zien o.a. een Violette Toerako die achtervolgt wordt door een Grijze bananeneter. Wat een schitterende vogels. Ook zie ik mijn eerste Peliolijster die alarmerend een Hagedisbuizerd belaagd. Hierbij ondersteunt dooreen aantal Witkruinlawaaimakers.

14 december 2015
Vandaag is alweer onze vertrekdag. Altijd een beetje veel wachten. Je onderneemt niets meer en moet lijdzaam het programma afwerken wat voor je geregeld is. Inpakken van de koffers, fooitjes uitdelen aan het kamermeisje en de badmeester waar ik altijd heel leuk mee kon praten over vogeltjes. Hij was ook vogelgids geweest! Ophalen door de bus die je naar het vliegveld brengt. Wachten op het vliegveld. Inchecken en tenslotte de lucht in voor een vlucht van ca. 6 uur. De gezagvoerder is een vrouw van 24 jaar. Knap hoor zo jong nog en dan al deze verantwoording.  

Vogeloverzicht waargenomen vogels

Wel moet gezegd worden dat er veel meer uit te halen is. Het is niet echt een indrukwekkende lijst. Ben heel relaxt bezig geweest en vond fotograferen belangrijker dan een soortenlijst. Ik had geen telescoop meegenomen en miste daardoor b.v. een juiste determinatie van zeevogels waaronder veel sternachtigen en meeuwachtigen.

Species
Naam
Name
Wetenschappelijke naam
618
Grijsgroene Specht
Grey Woodpecker
Dendropicos goertae
811
Zwartbandbaardvogel
Bearded Barbet
Lybius dubius
929
Roodsnaveltok
Red-billed Hornbill
Tockus erythrorhynchus
938
Grijze Tok
African Grey Hornbill
Tockus nasutus
983
Groene Kakelaar
Green Woodhoopoe
Phoeniculus purpureus
988
Zwarte Boomhop
Black Scimitar-bill
Rhinopomastus aterrimus
1037
Blauwbuikscharrelaar
Blue-bellied Roller
Coracias cyanogaster
1038
Breedbekscharrelaar
Broad-billed Roller
Eurystomus glaucurus
1072
Malachietijsvogel
Malachite Kingfisher
Alcedo cristata
1105
Teugelijsvogel
Blue-breasted Kingfisher
Halcyon malimbica
1148
Afrikaanse Reuzenijsvogel
Giant Kingfisher
Megaceryle maxima
1152
Bonte IJsvogel
Pied Kingfisher
Ceryle rudis
1164
Dwergbijeneter
Little Bee-eater
Merops pusillus
1167
Zwaluwstaartbijeneter
Swallow-tailed Bee-eater
Merops hirundineus
1292
Senegalese Spoorkoekoek
Senegal Coucal
Centropus senegalensis
1527
Halsbandparkiet
Rose-ringed Parakeet
Psittacula krameri
1770
Afrikaanse Palmgierzwaluw
African Palm-Swift
Cypsiurus parvus
2132
Violette Toerako
Violet Turaco
Musophaga violacea
2137
Grijze Bananeneter
Western Grey Plantain-eater
Crinifer piscator
2435
Gespikkelde Duif
Speckled Pigeon
Columba guinea
2490
Palmtortel
Laughing Dove
Streptopelia senegalensis
2496
Roodoogtortel
Red-eyed Dove
Streptopelia semitorquata
2516
Zwartsnavelduif
Black-billed Wood-Dove
Turtur abyssinicus
2521
Maskerduif
Namaqua Dove
Oena capensis
2994
Regenwulp
Whimbrel
Numenius phaeopus
3002
Tureluur
Common Redshank
Tringa totanus
3004
Groenpootruiter
Common Greenshank
Tringa nebularia
3009
Witgat
Green Sandpiper
Tringa ochropus
3010
Bosruiter
Wood Sandpiper
Tringa glareola
3012
Oeverloper
Common Sandpiper
Tringa hypoleucos
3053
Lelieloper
African Jacana
Actophilornis africanus
3065
Senegalese Griel
Senegal Thick-knee
Burhinus senegalensis
3085
Steltkluut
Black-winged Stilt
Himantopus himantopus
3144
Sporenkievit
Spur-winged Lapwing
Vanellus spinosus
3146
Zwartkopkievit
Black-headed Lapwing
Vanellus tectus
3151
Lelkievit
Wattled Lapwing
Vanellus senegallus
3217
Grijskopmeeuw
Grey-headed Gull
Larus cirrocephalus
3338
Zwarte Wouw
Black Kite
Milvus migrans
3352
Palmgier
Palm-nut Vulture
Gypohierax angolensis
3355
Kapgier
Hooded Vulture
Necrosyrtes monachus
3396
Hagedisbuizerd
Lizard Buzzard
Kaupifalco monogrammicus
3611
Dodaars
Little Grebe
Tachybaptus ruficollis
3691
Kleine Zilverreiger
Little Egret
Egretta garzetta
3692
Westelijke Rifreiger
Western Reef-Egret
Egretta gularis
3698
Blauwe Reiger
Grey Heron
Ardea cinerea
3702
Zwartkopreiger
Black-headed Heron
Ardea melanocephala
3709
Grote Zilverreiger
 
Ardea alba
3711
Koereiger
Cattle Egret
Bubulcus ibis
3712
Ralreiger
Squacco Heron
Ardeola ralloides
3749
Hamerkop
Hamerkop or Hammerhead
Scopus umbretta
3774
Heilige Ibis
Sacred Ibis
Threskiornis aethiopicus
5517
Geelsnavelklauwier
Yellow-billed Shrike
Corvinella corvina
5723
Piapiac
Piapiac
Ptilostomus afer
5761
Schildraaf
Pied Crow
Corvus albus
6028
Roodbuikparadijsmonarch
Black-headed Paradise-Flycatcher
Terpsiphone rufiventer
6139
Goudkapfiskaal
Common Gonolek
Laniarius barbarus
6343
Pelioslijster
African Thrush
Turdus pelios
6431
Senegalese Drongovliegenvanger
Northern Black-Flycatcher
Melaenornis edolioides
6584
Witkruinlawaaimaker
Snowy-crowned Robin-Chat
Cossypha niveicapilla
6585
Schubkaplawaaimaker
White-crowned Robin-Chat
Cossypha albicapilla
6739
Bronsstaartglansspreeuw
Bronze-tailed Glossy-Starling
Lamprotornis chalcurus
6740
Groenstaartglansspreeuw
Greater Blue-eared Glossy-Starling
Lamprotornis chalybaeus
6748
Groene Langstaartglansspreeuw
Long-tailed Glossy-Starling
Lamprotornis caudatus
7078
Boerenzwaluw
Barn Swallow
Hirundo rustica
7086
Roodkruinzwaluw
Wire-tailed Swallow
Hirundo smithii
7149
Grauwe Buulbuul
Garden Bulbul
Pycnonotus barbatus
7196
Geelkraagbuulbuul
Yellow-throated Greenbul
Chlorocichla flavicollis
7313
Graszanger
Zitting Cisticola
Cisticola juncidis
7381
Wielewaalzanger
Oriole Warbler
Hypergerus atriceps
7916
Zwartkapbabbelaar
Blackcap Babbler
Turdoides reinwardii
7926
Sahelbabbelaar
Brown Babbler
Turdoides plebejus
8238
Ornaathoningzuiger
Variable Sunbird
Nectarinia venusta
8256
Olijfbuikhoningzuiger
Olive-bellied Sunbird
Nectarinia chloropygia
8321
Huismus
House Sparrow
Passer domesticus
8333
Grijskopmus
Grey-headed Sparrow
Passer griseus
8475
Dottergele Wever
Vitelline Masked-Weaver
Ploceus vitellinus
8480
Grote Textorwever
Village Weaver
Ploceus cucullatus
8584
Vuurvinkje
Red-billed Firefinch
Lagonosticta senegala
8594
Blauwfazantje
Red-cheeked Cordonbleu
Uraeginthus bengalus
8654
Gewoon Ekstertje
Bronze Munia
Spermestes cucullatus

Overzicht gefotografeerde vogels:
 
Roodsnaveltok - Red-billed Hornbill - Tockus erythrorhynchus
Roodsnaveltok - Red-billed Hornbill - Tockus erythrorhynchus
Roodsnaveltok - Red-billed Hornbill - Tockus erythrorhynchus
Zwartbandbaardvogel - Bearded Barbet - Lybius dubius (Archief)
Grijze Tok - African Grey Hornbill - Tockus nasutus
Groene Kakelaar - Green Woodhoopoe - Phoeniculus purpureus
 Blauwbuikscharrelaar - Blue-bellied Roller - Coracias cyanogaster
Breedbekscharrelaar - Broad-billed Roller - Eurystomus glaucurus
Breedbekscharrelaar - Broad-billed Roller - Eurystomus glaucurus
Afrikaanse Reuzenijsvogel - Giant Kingfisher - Megaceryle maxima
Afrikaanse Reuzenijsvogel - Giant Kingfisher - Megaceryle maxima
Afrikaanse Reuzenijsvogel - Giant Kingfisher - Megaceryle maxima
Bonte IJsvogel - Pied Kingfisher - Ceryle rudis
Bonte IJsvogel - Pied Kingfisher - Ceryle rudis
Archief Dwergbijeneter - Little Bee-eater - Merops pusillus (Archief)
Zonnebadend Dwergbijeneter - Little Bee-eater - Merops pusillus
Archief Zwaluwstaartbijeneter - Swallow-tailed Bee-eater - Merops hirundineus (Archief)
Senegalese Spoorkoekoek - Senegal Coucal - Centropus senegalensis
Senegalese Spoorkoekoek - Senegal Coucal - Centropus senegalensis
Senegalese Spoorkoekoek - Senegal Coucal - Centropus senegalensis
Violette Toerako - Violet Turaco - Musophaga violacea
Violette Toerako - Violet Turaco - Musophaga violacea
Grijze Bananeneter - Western Grey Plantain-eater - Crinifer piscator
Grijze Bananeneter - Western Grey Plantain-eater - Crinifer piscator
Gespikkelde Duif - Speckled Pigeon - Columba guinea
Gespikkelde Duif - Speckled Pigeon - Columba guinea
Gespikkelde Duif - Speckled Pigeon - Columba guinea
Zwartsnavelduif - Black-billed Wood-Dove - Turtur abyssinicus
Regenwulp - Whimbrel - Numenius phaeopus
Groenpootruiter - Common Greenshank - Tringa nebularia
Oeverloper - Common Sandpiper - Tringa hypoleucos
Lelieloper - African Jacana - Actophilornis africanus
Lelieloper - African Jacana - Actophilornis africanus
Senegalese Griel - Senegal Thick-knee - Burhinus senegalensis
Senegalese Griel - Senegal Thick-knee - Burhinus senegalensis
Steltkluut - Black-winged Stilt - Himantopus himantopus
Steltkluut - Black-winged Stilt - Himantopus himantopus

Sporenkievit - Spur-winged Lapwing - Vanellus spinosus
Lelkievit - Wattled Lapwing - Vanellus senegallus
Grijskopmeeuw - Grey-headed Gull - Larus cirrocephalus
Zwarte Wouw - Black Kite - Milvus migrans
Palmgier - Palm-nut Vulture - Gypohierax angolensis
Kapgier - Hooded Vulture - Necrosyrtes monachus
Kapgier - Hooded Vulture - Necrosyrtes monachus

Hagedisbuizerd - Lizard Buzzard - Kaupifalco monogrammicus
Afrikaanse Dwergaalscholver - Long-tailed Cormorant - Phalacrocorax africanus
Kleine Zilverreiger - Little Egret - Egretta garzetta
Westelijke Rifreiger - Western Reef-Egret - Egretta gularis
Zwartkopreiger - Black-headed Heron - Ardea melanocephala
Grote Zilverreiger - Great White Egret - Ardea alba
Koereiger - Cattle Egret -  Bubulcus ibis
Koereiger - Cattle Egret -  Bubulcus ibis
Ralreiger - Squacco Heron - Ardeola ralloides
Hamerkop - Hamerkop or Hammerhead - Scopus umbretta
Hamerkop - Hamerkop or Hammerhead - Scopus umbretta
Hamerkop - Hamerkop or Hammerhead - Scopus umbretta
Geelsnavelklauwier - Yellow-billed Shrike - Corvinella corvina
Geelsnavelklauwier - Yellow-billed Shrike - Corvinella corvina
Geelsnavelklauwier - Yellow-billed Shrike - Corvinella corvina
Piapiac - Piapiac - Ptilostomus afer

Schildraaf - Pied Crow - Corvus albus
Schildraaf - Pied Crow - Corvus albus
Schildraaf - Pied Crow - Corvus albus
Roodbuikparadijsmonarch - Black-headed Paradise-Flycatcher - Terpsiphone rufiventer
Roodbuikparadijsmonarch - Black-headed Paradise-Flycatcher - Terpsiphone rufiventer
Roodbuikparadijsmonarch - Black-headed Paradise-Flycatcher - Terpsiphone rufiventer
Pelioslijster -  African Thrush - Turdus pelios
Pelioslijster -  African Thrush - Turdus pelios
Senegalese Drongovliegenvanger - Northern Black-Flycatcher - Melaenornis edolioides
Witkruinlawaaimaker - Snowy-crowned Robin-Chat - Cossypha niveicapilla
Witkruinlawaaimaker - Snowy-crowned Robin-Chat - Cossypha niveicapilla
Bronsstaartglansspreeuw - Bronze-tailed Glossy-Starling - Lamprotornis chalcurus
Groenstaartglansspreeuw -  Greater Blue-eared Glossy-Starling - Lamprotornis chalybaeus
Groene Langstaartglansspreeuw - Long-tailed Glossy-Starling - Lamprotornis caudatus
Roodkruinzwaluw - Wire-tailed Swallow - Hirundo smithii
Grauwe Buulbuul - Garden Bulbul - Pycnonotus barbatus
Tjiftjaf - Eurasian Chiffchaff or Common Chiffchaff - Phylloscopus collybita
Zwartkapbabbelaar - Blackcap Babbler - Turdoides reinwardii
Sahelbabbelaar - Brown Babbler - Turdoides plebejus
Olijfbuikhoningzuiger - Olive-bellied Sunbird - Nectarinia chloropygia
Huismus - House Sparrow - Passer domesticus
Grijskopmus - Grey-headed Sparrow - Passer griseus
Vuurvinkje - Red-billed Firefinch - Lagonosticta senegala
Vuurvinkje - Red-billed Firefinch - Lagonosticta senegala
Gewoon Ekstertje - Bronze Munia - Spermestes cucullatus
Plain Tiger -  Danaus chrysippus
Broad Scarlet  - Crocothemis erythraea
Orange Dog Butterfly - Papilio demodocus

Dark Blue Pansy Butterfly - Junonia oenone
Nijlvaraan - Varanus niloticus
Wenkkrab
 
Alvast weer bedankt voor het bezoek aan dit Blog en de reacties op mijn voorgaande Blog.
 
Natuurlijk wens ik ook iedereen fijne kerstdagen toe en een gelukkig nieuwjaar.12 opmerkingen:

 1. Hoi Ben
  Wat 'n schitterende vogels heb je weer voor je lens gehad en dan nog zoveel soorten .
  Heb er weer van genoten .
  Groetjes Loes

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wow, wat heb jij veel soorten gezien en gefotografeerd Ben.
  De één nog mooier dan de ander.
  Ik kan dan ook niet kiezen welke ik nu het mooiste vind, al is de Bronsstaartglansspreeuw echt wel een juweeltje.
  Groetjes Tinie

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hallo Ben, ein toller Urlaub und fantastische Fotos die du mitgebracht hast, so eine Artenvielfalt findet man hier nur im Zoo oder Park.
  Eine schöne Weihnachtszeit dir und Deiner Familie
  Grüsse Frank

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Een indrukwekkend aantal vogels waarbij heel bijzondere soorten.
  Klinkt als een heerlijke vakantie. Maar als je er steeds weer terugkeert, zal het je ook wel prima bevallen.
  Groeten, Gonnie

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Meer dan mooi, het reisverslag de soorten en schitterende opnames, helemaal top!!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. hallo ben,
  mooie lijst
  zou je deze gids aanraden als je weer gaat ;) in me heel goed bevallen
  http://gambiabirds.blogspot.nl/
  we hebben een heel mooie reis gemaakt via Georgetown

  Ik ga terug

  groet
  cor

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Hallo Ben, wat een indrukwekkende foto's heb je gemaakt. Zoveel soorten vogels! Een bijzonder gebied en zo fijn te lezen dat er nog zoveel moois te zien is. Wat moeten jullie genoten hebben. Ik kan me voorstellen dat je daar keer op keer weer naartoe gaat.
  Voor jou en je dierbaren ook fijne feestdagen en een goed en voorspoedig 2016.
  Groeten,
  Roos

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Hallo Ben,
  Tjonge wat een indrukwekkend land en wat een fantastische reizen hebben jullie gemaakt. De geweldige verzameling foto's zijn om van te watertanden en ik zal ook beslist deze blog nog meerdere malen aanklikken om na te genieten van het aanbod van je adembenemende foto's!!!
  Grote klasse.
  groetjes,
  Maria

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Wat een indrukwekkende serie prachtige beelden van de vogels van Gambia. Niet alleen veel verschillende soorten, maar ook nog van prima kwaliteit.
  Ik heb er even de tijd voor moeten nemen om alles rustig te kunnen bekijken.
  Groet, Kees

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Ja Ben... echt een mooie ervaring hoor.... wat een mooie vogels heb je kunnen vastleggen

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Ja Ben... echt een mooie ervaring hoor.... wat een mooie vogels heb je kunnen vastleggen

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Op zoek naar vogels van Gambia kwamen we op uw blog uit. Wat een schitterende foto's. Wij gaan eind deze maand naar Gambia, voor de 2e keer, en hopen ook het e.e.a. te zien en mooie foto's te kunnen maken. Bedankt dat we mee mochten kijken. Groeten vanuit Vlaardingen ��

  BeantwoordenVerwijderen