De volgende morgen verzamelden zich een vijftigtal vogelaars die, nadat er een regeling was getroffen door Remco Hofland met Hanneke de Boer, in de gelegenheid werden gesteld via een roulatiesysteem na betaling van een donatie van Euro 5 toegang kregen in de woonkamer naar de vogel te kijken. Geweldig goed nieuws voor alle vogelaars.
Dit trok veel bekijks van buurtbewoners en later ook van cameraploegen van de NOS en RTV Noord-Holland. Kinderen verdienden een extra centje met de verkoop van chocolademelk en koffie.
Natuurlijk wilde ik niet achterblijven en ben zondagochtend 17 januari spoorslags naar Hoogwoud afgereisd. De plek was niet moeilijk te vinden. Bij de brandgang achter het huis wordt de vogel ook regelmatig gezien. Hier zie ik hem voor het eerst. Natuurlijk wil je als fotograaf meer en heb ik me ook gemeld bij het woonhuis voor een glimp in de tuin. Bij de voordeur kwam net een ploeg naar buiten en konden we als eerste etappe in de keuken plaatsnemen. In de woonkamer zat een ploeg in afwachting voor het raam. Nu kon ik inschatten wat de beste instelling van mijn fototoestel zou zijn. Ik besloot F4 en een hoge ISO-waarde van 1600 te kiezen in combinatie met het beeldveld van 1,3x.
Na ca. een kwartier werd de vogel kort gezien en konden we doorschuiven naar de woonkamer. Een kwartier later kwam de vogel weer op de meelwormen af en konden we in ca. 1 minuut snel wat opnamen maken. Heel snel was de vogel weer verdwenen en moesten wij ook weer plaats maken voor de volgende ploeg.
De vogel van Hoogwoud is een tweede-kalenderjaar mannetje. Dit is te zien aan de lichte toppen aan de dekveren. Het is de eerste waarneming in Nederland.
De meeste dwaalgasten die elders in Europa zijn gezien komen in het najaar, met een zwaartepunt op de Schotse eilanden. Er zijn in Europa ruim 30 gevallen: 10 gevallen in Schotland, c zes in Italië, drie in Finland, twee in Denemarken, twee in Engeland, twee in Noorwegen en één in Duitsland, Estland , IJsland, Malta en Slovenië.
De vogel is 14,5 tot 16 cm lang en weegt 16–29 g en heeft kenmerken van zowel de Blauwborst als de Nachtegaal. Er is altijd een duidelijke witte wenkbrauwstreep en daaronder een korte zwarte oogstreep die tot de snavel reikt. Het mannetje heeft daarnaast nog een rode kin en keel met daar omheen een smalle zwarte omlijning en een witte mondstreep. Onvolwassen vogels en jonge vrouwtjes missen dit rood. Het leefgebied is de taiga van Siberië.
Het is een trekvogel overwintert in Zuidoost Azie en de Filipijnen.
De vogel is een insecteneter die leeft van vooral de larven van kevers maar ook wel langs wateren foerageert op in het water voorkomende ongewervelde dieren zoals vlo kreeften.
Gegevens ontleend aan de site van de Dutch Birding en WikipediA.
Roodkeelnachtegaal - Siberian Rubythroat - Calliope Calliope
|
Roodkeelnachtegaal - Siberian Rubythroat - Calliope Calliope
|
Roodkeelnachtegaal - Siberian Rubythroat - Calliope Calliope
|
Roodkeelnachtegaal - Siberian Rubythroat - Calliope Calliope
|
Natuurlijk hartelijk dank aan Hanneke de Boer en haar zoon die hun huis beschikbaar hebben gesteld en iedereen in de gelegenheid kwam om de vogel prachtig te zien.
Bedankt voor het bezoek aan dit Blog en de reacties op mijn vorige Blog.
Hallo Ben,
BeantwoordenVerwijderenGefeliciteerd met deze wereldwaarneming!!!
en met je bloedmooie foto's! Wat zal je verguld zijn!
Misschien de enige keer in je leven dat je deze soort ziet en dan ook nog een mooi mannetje!
pfft....in een woord geweldig!
groetjes,
Maria
Hoi Ben
BeantwoordenVerwijderen'N mooie soort, die zie je niet elke dag en je heb er mooie opnames van gemaakt.
Toch ook maar eens in je tuin opletten (ha ha), want ze hebben er in 2 dagen goed aan verdiend, ongeveer 600 man maal 5 €.
Groetjes Loes
Dit moet een onvergetelijke gebeurtenis geweest zijn, in alle opzichten :-)
BeantwoordenVerwijderenJe ben in ieder geval een aantal fraaie foto's van een bijzondere soort rijker.
Groet, Kees
Grinnik...... ik woon daar ook niet zo ver vandaan.
BeantwoordenVerwijderenBij Hanneke kom ik al 20 jaar en wist dan ook dat deze vogel in de tuin van haar zoon zat. Mooie foto's heb je ervan kunnen maken en vooral die op de schutting :-)
Groetjes, Helma
Als echte vogelaar heb je deze kans aangegrepen en met deze resultaten zal je zeker blij zijn.
BeantwoordenVerwijderenHet is een mooi vogeltje en een unieke kans.
groeten, Gonnie
Gefeliciteerd Ben met de zeer geslaagde foto's van dit bijzondere vogeltje.
BeantwoordenVerwijderenEen ervaring die je niet snel zult vergeten.
Groeten,
Roos
Prachtige opnames met de sneeuw als bonus, ik was vandaag de 20ste ook ter plekke en heb gelukkig ook wat plaatjes kunnen schieten.
BeantwoordenVerwijderenWat een prachtige waarneming en ook nog erg mooi gefotografeerd, vooral de eerste op de schutting, is toch meer dan een bewijsplaatje.
BeantwoordenVerwijderengroetjes Ghita