06 augustus, 2018

Zwarte kraai

De Zwarte Kraai is een flinke zwarte vogel met een glanzend zwart verenkleed en een zware snavel die ook bevederd is. Hij heeft een langzame vlucht waarbij de vleugels een ‘roeiende’ beweging maken. De Zwarte Kraai is door de jaren heen veel vervolgd vanwege   vermeende schade aan landbouwgewassen en klein wild. Al deze vervolging heeft weinig invloed gehad. Desondanks is het nog steeds een zeer algemene broedvogel. De Zwarte Kraai is een echte standvogel, alleen jonge vogels trekken rond. Hij broedt in allerlei gevarieerde terreinen, zoals akkers, weilanden en bossen. De Zwarte Kraai is echt een alleseter en eet afval,  zaden, bessen, insecten, ongewervelde op akkers,  amfibieën (tijdens paddentrek) eieren en kuikens. Op stranden ook mosselen en kleine vissen. Ze gooien soms krabben van grote hoogte te pletter, om ze daarna op te eten. In de herfst verzamelen ze zich in groepen om voedsel te zoeken, samen met Kauwen, Eksters en Roeken. Het mannetje en vrouwtje bouwen samen het grote komvormige nest, wat met aarde  bijeengehouden wordt. Het is meestal bekleed met een dikke laag wol of haar. Het vrouwtje broedt de vier tot zes eieren alleen uit en voedt de kuikens ook alleen op.  

 Zwarte Kraai - Carrion Crow - Corvus corone

 Zwarte Kraai - Carrion Crow - Corvus corone

 Zwarte Kraai - Carrion Crow - Corvus corone



1 opmerking:

Maria zei

Hoi Ben,
Prachtige foto's van deze zwarte kraai!
Mooie vogels vind ik het. De informatie erbij maakt het compleet!
Groetjes,
Maria