14 oktober, 2019

Vuurgoudhaan

Ook vandaag zag ik weer een tweetal Vuurgoudhanen in mijn volkstuin. Ze laten zich niet zo eenvoudig zien en fotograferen. Schuw zijn ze niet maar wel heel beweeglijk. Des te groter is de voldoening als het lukt.

De Vuurgoudhaan lijkt oppervlakkig gezien op de Goudhaan en is iets groter, maar verschilt door de duidelijke witte wenkbrauwstreep met zwarte oogstreep. Ook bij dit vogeltje heeft het vrouwtje gele kruinveertjes en het mannetje oranje. Grijsgroene rug en witte vleugelstreep, de buik is beige van kleur. Het gedrag is ook ongeveer hetzelfde als van de Goudhaan. Wat geldt voor de Goudhaan geldt ook voor de Vuurgoudhaan. Ook zij hebben een voorkeur voor taxushagen en struiken. Ook zij zijn in de wintermaanden talrijker dan in de zomermaanden   omdat de aantallen aangevuld worden met trekvogels uit Scandinavië. Hij heeft een scherpe korte roep, de zang lijkt piepend krijtje. De Vuurgoudhaan is zeldzamer dan de Goudhaan. Hij komt voornamelijk voor in naaldbomen, maar ook wel in loofbos. Zijn voedsel bestaat uit kleine insecten, bladluizen en  spinnetjes. Ze zoeken ze op een behendige manier, vaak ondersteboven hangend in de takken. In de winter hebben ze het erg moeilijk en moet er de hele dag gegeten worden. Veel vogels   leggen dan ook het loodje tijdens lange koude nachten. Het bolvormige nest van spinrag, haar, mos en korstmos wordt  meestal in een naaldboom gemaakt en hangt aan het einde van een tak en is  prachtig geweven. Alleen het vrouwtje broedt de 7 tot 10 eieren uit. Na twee weken zijn de kuikens vlieg vlug. Ze hebben dan nog geen gele of oranje kruin.

Vuurgoudhaan - Firecrest - Regulus ignicapillus
Vuurgoudhaan - Firecrest - Regulus ignicapillus
Vuurgoudhaan - Firecrest - Regulus ignicapillus
Vuurgoudhaan - Firecrest - Regulus ignicapillus
Vuurgoudhaan - Firecrest - Regulus ignicapillus
Vuurgoudhaan - Firecrest - Regulus ignicapillus
Vuurgoudhaan - Firecrest - Regulus ignicapillus
Vuurgoudhaan - Firecrest - Regulus ignicapillus
Vuurgoudhaan - Firecrest - Regulus ignicapillus
Alvast weer bedankt voor het bezoek aan mijn Blog en de reacties op mijn vorige Blog

9 opmerkingen:

Berend zei

Wauw Ben wat een schitterende serie foto's van de Vuurgoudhaan. Ze zijn zo bewegelijk dat het mij nog niet gelukt is een behoorlijke faot van ze te maken. Petje af!!

Maria zei

Hoi Ben, Een serie om je vingers bij af te likken!!!
Vuurgoudhaantjes zijn zo mooi en dan zulke mooie foto's, super dat je dit gelukt is!
In een woord: Prachtig!!
Groetjes,
Maria

Roos zei

Fantastisch Ben, en simpel even fotograferen is er inderdaad niet bij. Wat zijn ze snel en dan moeilijk licht onder de bomen. Dus knap dat je ze zo mooi hebt vast kunnen leggen.
Ik had toevallig ook een paar vuurgoudhaantjes gezien en er maar net een bewijsfoto van kunnen maken. Dus enigszins jaloers ben ik wel op je mooi geslaagde platen.
Groeten,
Roos

Marianne De Vogelkijker zei

Hoi Ben,

Wat super dat je deze snelle rakker zo mooi op de foto hebt gekregen, je schrijft al dat de voldoening dan des te groter is en dat kan ik helemaal begrijpen. Foto 4 vind ik een prachtige sfeerfoto, heel mooi.
Het vogeltje zelf is ook mooi.

Groetjes,
Marianne

Tinie zei

Wow, je maakt mij jaloers Ben.
Wat een pracht foto's van dit mooie vogeltje.
Die staat bnog op mijn wensenlijstje.
Groetjes Tinie

Caroline zei

Prachtig Ben, hier heb ik er vorig jaar ook 1 gefotografeerd in ons gebied. Normaal zie je die hier niet.

Bert van Bommel zei

Hallo Ben,
Ja dat is een schitterende reeks foto's, wat een mooie soort is de Vuurgoudhaan toch, en zo klein.
Super serie, je boft maar met zo'n volkstuin.
Groet Bert

Wilma zei

Leuke serie weer Ben!

Frans zei

Wat en gave serie Ben. Ik ben van de week nog op Texel geweest voor de blauwvleugeltaling en kwam onderweg een vuurgoudhaantje tegen. Bij de tuintjes...
Wat een kwelling om dat vogeltje op de foto te zetten! Veel geduld en geluk en dan lukt het soms. Maar zo als jij deze serie hebt gemaakt is het smullen. Prachtig Ben
Proficiat
Groetjes
Frans