27 april, 2021

Lepelaar kolonie

Ik heb me de laatste dagen kostelijk geamuseerd bij een kleine Lepelaar kolonie. Het is fantastisch om te zien in welke stadia van de broedcyclus ze zich nu bevinden. Van start nestbouw tot opvoeden van halfwas juvenielen en alles daar tussen in. Vooral het aan en af vliegen van Lepelaars met nestmateriaal is fascinerend om te zien. Ze zijn veel behendiger dan je denkt en kunnen prima tussen bomen en struiken laveren om het in aanbouw zijn de nest de bereiken. In dit Blog heb ik me voornamelijk bezig gehouden met het fotograferen van vluchtbeelden en nestmateriaal verzamelen. Later in een volgend Blog ga ik aandacht besteden aan de eerste vliegoefeningen!  

De Lepelaar is één van de beschermingssuccessen van Vogelbescherming. Rond 1970 waren er nog maar 170 broedpaar in ons land, nu ruim 2.500. De Nederlandse populatie lepelaars is uniek, in andere landen in Noord-West Europa broeden ze nauwelijks. Lepelaars bevinden zich van februari tot september/oktober in Nederland. Via Franse en Spaanse moerassen trekken ze naar winterkwartieren langs de West-Afrikaanse kust (vooral Banc d'Arguin). Lepelaars broeden in moerassige gebieden, dichte rietkragen of moeilijk bereikbare bomen en struiken, maar ook op kwelders. Bron Vogelbescherming.nl

Alvast weer bedankt voor het bezoek aan mijn Blog en de reacties op mijn vorige Blog.

9 opmerkingen:

Berend zei

Prachtige foto's van deze fraaie lepelaars Ben.

KeesvanD zei

Hallo ben,
Zo'n lepelaarskolonie is fascinerend om te volgen. Ik heb het vele jaren gedaan bij Haarlemmerliede. Helaas zitten de vogels dit jaar wat meer verscholen dan in vorige jaren, dus ik volg het reilen en zeilen dit jaar niet. Als je de vogels goed kunt volgen zoals jij duidelijk hebt kunnen doen is het een prachtig schouwspel.
Groet, Kees

Caroline zei

Hoi Ben, mooie fotos van de lepelaarkolonie. Mooi om te volgen. Groetjes Caroline

waldlaeufer68 Frank Scholtyssek zei

Hallo Ben
beim landen sehen sie einem Kranich sehr ähnlich und im Flug denkt man es ist ein Storch. Tolle Vögel mit sehr schönen Frisuren...
Grüsse Frank

Bert van Bommel zei

Hallo Ben,
Prachtig blog over de Lepelaar.
Een fascinerende vogel om te zien, en geweldig door je in beeld gebracht.
Groet Bert

Patsfotos. zei

Goedemorgen Ben.

Wat een prachtige vogels zijn dit toch.
En Fantastische foto's heb je ervan gemaakt.

Groettie van Patricia.

Wilma zei

Het is inderdaad gaaf om te volgen,en ook nog eens goed aan te fietsen. Mooie foto's!

Tinie zei

Prachtige serie van de Lepelaars Ben. Zo mooi om te zien hoe ze bezig zijn.
Mooi ook die punk koppie's af en toe ;-))
Groetjes Tinie

Maria zei

Hoi Ben,
Helemaal te gek, dit! Super het gedrag van de lepelaars te zien. Prachtig hun verenkleed met die mooie sierveren. Sommige foto's zo dichtbij dat je zou denken dat je wel zal zijn onder gescheten (sorry, grapje) Ook de vliegbeelden super. Ik heb er zeer van genoten.
Groetjes,
Maria