Zaterdagmorgen zag ik op waarneming.nl de aankondiging dat er op de Maasvlakte een ongeringde Grijze Junco was ontdekt. Vorige week was er ook al eentje gevonden in Friesland. Voor mij echt een brug te ver!! Dit keer gelukkig veel dichterbij. Dit was natuurlijk een buitenkans mijn Nederlandlijst uit te bereiden. Nooit eerder zag ik er eentje in Nederland. Direct bij aankomst werd de vogel fouragerend op de grond door de aanwezige vogelaars aangewezen. Wow zo makkelijk gaat het meestal niet!!
De grijze junco (Junco hyemalis) is een Noord-Amerikaanse zangvogelsoort uit de familie van de gorzen. Het verspreidingsgebied van de Grijze junco beslaat bijna heel Noord-Amerika, op het midden en zuiden van Mexico na. Er worden diverse ondersoorten onderscheiden, elk met een iets andere kleuring. De Grijze junco wordt ongeveer 13 tot 17 cm lang. De vogel heeft een grijze kop en bovenzijde van de borst, een witte buik en donkerdere, grijsbruine vleugels. De toppen van de staartveren zijn wit, waarmee de vogel bij het vliegen goed herkenbaar is. De snavel is vaalroze van kleur. De kleuring is bij de mannetjes over het algemeen duidelijker ontwikkeld dan bij de vrouwtjes. De Grijze junco foerageert op de grond, waar het dier insecten en zaden zoekt.
In het broedseizoen vormen de vogels paartjes, die samen van plukken haar of planten een schaalvormig, ongeveer 10 cm groot nest bouwen. Het nest bevindt zich in de lagere takken van bomen of struikgewas of op de grond, goed verstopt onder planten of struiken. De Grijze junco leeft in gemengd bos en naaldbos van de gematigde zone. De vogel komt veel voor in parken en tuinen, vooral als in de winter door mensen bijgevoerd wordt. Het verspreidingsgebied beslaat vrijwel de gehele Verenigde Staten, inclusief Alaska, Canada, en een deel van het noorden van Mexico. De noordelijke populaties trekken in de winter naar het zuiden om in het gebied rond de Golf van Mexico te overwinteren. In de zomer komen de dieren ook voor tot ver in de arctische zone, in het noorden van Canada, waar ze naartoe trekken om te broeden.
Bron Wipekedia
Leuk Ben dat je deze zeldzame dwaalgast hebt weten te schieten. Vooral de foto met de blauwe bloemetjes op de achtergrond vind ik erg mooi.
BeantwoordenVerwijderenMooi Ben, ik heb er nog nooit van gehoord. Zou het dezelfde zijn uit Friesland ?
BeantwoordenVerwijderenHoi Caroline, in Friesland was een andere ondersoort te zien. Dus niet dezelfde vogel.
BeantwoordenVerwijderenHallo Ben, wat een kans om dit vogeltje te zien. Schitterend. Wel sneu voor zo'n vogel om hier alleen te moeten blijven met weinig kans om een soortgenoot tegen te komen.
BeantwoordenVerwijderenJammer genoeg gebeurd dat wel vaker.
In elk geval heb je er prachtige foto's van kunnen maken. Een mooie aanwinst voor je lijst.
Groeten,
Roos
Hallo Ben,
BeantwoordenVerwijderenJe hebt er een mooie zeldzaamheid bij en goed kunnen fotograferen.
Jammer dat deze er maar één dag zat daar.
Groet Bert
Hoi Ben,
BeantwoordenVerwijderenWat een buitenkans en wat een schitterende platen leverde het je op!
Voor mij zat hij toendertijd ook te ver weg hoor! ( broerlief ging er toen wél heen...)
Groetjes,
Maria
Erg leuke soort en waarneming! Ik kon er helaas niet komen....
BeantwoordenVerwijderenHallo Ben
BeantwoordenVerwijderenmit Ankündigung, du fährst hin und findest den Vogel und kannst ihn fotografieren, sehr schön, ich wüsste überhaupt nicht wo ich suchen sollte..;-))
Grüsse Frank
Een geweldige soort Ben en prachtige platen.
BeantwoordenVerwijderenGroet,
René