07 december, 2021

Vuurgoudhaan

Regelmatig zie ik in mijn volkstuin een Vuurgoudhaan. Vaak meekomend met Pimpel- en Koolmeesjes. Meestal alleen. Een prachtig vogeltje zeker een Blog waard! Vooral omdat de vogel op de foto vrijzit in combinatie met een egale achtergrond. Dat streef je als fotograaf altijd wel na.

De Vuurgoudhaan lijkt op een Goudhaan, maar met nog fellere kleuren. De kruin- en zijkruinstrepen zijn ongeveer gelijk, maar de vuurgoudhaan heeft een contrasterende witte wenkbrauwstreep en daaronder een gitzwarte oogstreep door het oog heen. Dit geeft aan de kop van dit bijzonder kleine vogeltje een vurig uiterlijk. Het mannetje heeft in plaats van geel een geheel fel oranje kruinstreep. De Vuurgoudhaan op mijn foto is dus duidelijke een mannetje. Naast het verschil in uiterlijk maken zang, biotoop, trekgedrag en leefwijze hem eigenlijk tot een totaal andere vogel dan de Goudhaan. De zang is (subtiel) anders dan bij Goudhaan: versterkend (crescendo) en versnellend, maar ook erg hoog. Het mist de herhaling die bij Goudhaan duidelijk aanwezig is. Roep van Vuurgoudhaan is hoog; een geoefend oor kan de verschillen horen met de Goudhaan. Versnelt, verhoogt en is wat rauwer. 

Helaas moet ik toegeven dat mijn gehoor inmiddels ontoereikend is om de zang van de Vuurgoudhaan te horen. Zal wel met de leeftijd te maken hebben!

Bron: Vogelbescherming.nl 

Vuurgoudhaan   .   Common Firecrest  ·  Regulus ignicapilla
Vuurgoudhaan   .   Common Firecrest  ·  Regulus ignicapilla
Vuurgoudhaan   .   Common Firecrest  ·  Regulus ignicapilla
Vuurgoudhaan   .   Common Firecrest  ·  Regulus ignicapilla
Vuurgoudhaan   .   Common Firecrest  ·  Regulus ignicapilla
Vuurgoudhaan   .   Common Firecrest  ·  Regulus ignicapilla
Alvast weer bedankt voor het bezoek aan mijn Blog en de reactie op mijn vorige Blog.

9 opmerkingen:

Bert van Bommel zei

Hallo Ben,
Zo dan, die staat er wel heel fraai op. Niet vaak krijg je zo'n kans om dit nooit stil zittende vogeltje er zo op te krijgen.
Prachtig zo met de groene achtergrond.
Groet Bert

Patsfotos. zei

Hoi Ben .

Wat een prachtig vogeltje is dit.
Super mooi op de fotostaat die.

Groettie van Patricia.

Berend zei

Bijzonder mooie foto's van de Vuurgoudhaan Ben. Ik word jaloers ;-)

waldlaeufer68 Frank Scholtyssek zei

Hallo Ben
du hast recht, dieser kleine Vogel hat seinen eigenen Post verdient, sieht wirklich tolle aus mit dem gelben Streifen
Grüsse Frank

KeesvanD zei

Hallo Ben,
Een vuurgoudhaantje zó op de plaat zetten is een hele prestatie. Prachtig vrij, haarscherp. Mooi dat het bij dit kwikzilverige vogeltje gelukt is.
Groet, Kees

Hans Overduin zei

Deze staat er weer prachtig op, steekt perfect af tegen de achtergrond ! Groet, Hans

Caroline zei

Mooi vogeltje. Ik heb hem 1 keer gezien hier.

Frans zei

Je hebt groot gelijk om deze kleine vogel in het zonnetje te zetten. Hij is vliegensvlug en is moeilijk zonder bewegingen te platen. Je hebt werkelijk prachtige shots gemaakt en zoals je al schreef met een egale achtergrond maakt de foto compleet.
Complimenten Ben!
Groetjes
Frans

advanduren zei

Mooi dit vuurgoudhaantje Ben en wat zat hij lekker vrij zeg. Dit zijn zo van die kansjes die zich maar zelden voordoen en jij hebt die kans prima benut.

Groeten,
Ad