25 augustus, 2013

Luzernevlinder in vlucht

Er worden dit jaar veel Luzernevlinders gezien. Ook vlakbij mijn huis in het prinses Beatrixpark in Schiedam heb ik diverse Luzernevlinders gezien. De Oranje Luzerne vlinder is een trekvlinder die ieder voorjaar vanuit Zuid-Europa en Noord-Afrika naar het noorden vliegt. De eerste vlinders arriveren in mei en juni in ons land. De volgende generaties vliegen vanaf begin augustus t/m eind oktober. 

Normaal gesproken zie je de oranjekleur alleen als de vlinder vliegt. In zit zijn de vleugels altijd gesloten. Het is een uitdaging om ze met open vleugels te fotograferen. Dat kan alleen als ze net opvliegen of vliegen. Ik heb al een aantal keren getracht dit vast te leggen maar heb nu een methode gevonden waarop het beter lukte. Voorheen gebruikte ik de auto-focusstand van de camera. Het probleem is dat de autofocus niet goed werkte bij de grillige vlucht van de vlinder. Nu stel ik handmatig scherp in de manuel-focusstand en wacht tot de vlinder weer vertrekt naar een volgende bloem. Het is dan zaak een hoge sluitersnelheid te gebruiken en veel opnamen te maken waarbij je hoopt dat de scherptediepte goed blijft. Dit lukt beter dan bij de autofocus stand omdat de camera niet scherp hoeft te stellen en je dus snel achter elkaar opnamen kan maken.

Op deze manier kan je aan de hand van je opnamen ook het onderscheid maken tussen het mannetje en het vrouwtje. Bij het mannetje is de donkere brede band op de voorvleugel onderbroken door lichte aders en bij het vrouwtje zijn er oranje vlekken te zien in de donkere band. 

Oranje Luzernevlinder Colias Crocea 

Oranje Luzernevlinder Colias Crocea

♀Oranje Luzernevlinder Colias Crocea

♀Oranje Luzernevlinder Colias Crocea

♀Oranje Luzernevlinder Colias Crocea

♀Oranje Luzernevlinder Colias Crocea

♀Oranje Luzernevlinder Colias Crocea
 Weer bedankt voor de reacties op mijn vorige Blog en het bezoek aan dit Blog.

10 opmerkingen:

Tinie zei

Prachtige foto's Ben, ook ik heb hem deze week gespot. Maar enekel foto's kunnen maken en weg was die, jij hebt hem ook nog mooi in de vlucht.
Gr. Tinie

Ghita Carpediem zei

Mooi, die luzernevlinder in de vlucht, dan zie je ook zijn mooie bovenvleugels.
groetjes Ghita

Incanto Images Fotografie zei

dat is even een mooi staaltje werk, ik heb er al moeite mee als ze stil zitten om scherp te krijgen en je doet het in de vlucht eventjes dunnetjes over. Prachtige foto geworden..

Groetjes Von

Unknown zei

Beautiful pictures. Great captured.
regards Babs

Murk Eland zei

Prima tip om vlinders in de vlucht te fotograferen, Ben. Dat ga ik binnenkort ook eens proberen. Prachtige opnames van deze Clouded Yellow en een prima blog weer.

Gr/Murk

Marianne De Vogelkijker zei

Mooi gemaakt Ben, inderdaad is handmatig focussen het beste in deze gevallen en is het je goed gelukt. Wat ik heel leuk vind is dat je het roltongetje van de vlinders zo mooi ziet. Klasse!

Groeyjes,
Marianne

Our photos zei

Prachtige serie foto's!
Groetjes, RW & SK

Nieske's fotosite zei

Knap gedaan Ben...
in de vlucht, ik blijf het
knap vinden kan er altijd maar jaloers naar kijken, het lukt me nooit...
Wat ook een prachtige vlinder is het, mooi blog en prima info..ziet er zeer verzorgd uit!!

Nieske

Maria zei

Fantastisch Ben,
Wat een geduld en wat een mooi resultaat.
Heel mooi!
groet,
Maria

Gonnie van de Schans zei

Nou Ben dat is klassewerk!
Ik heb het een paar weken geleden op dezelfde manier geprobeerd, maar dat valt nog niet mee.
Ik was ook steeds te laat. Maar toen ik eigenlijk op weg was naar de auto heb ik dit geprobeerd. De foto's die ik had waren ook op die manier gemaakt. De jouwe zijn een stuk scherper!
Groeten, Gonnie